• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Đ.

30.06.2022

16:54

SPEKTAKL U NAJAVI! Zabranjeni filmovi SFRJ, prava uvertira Festivala evropskog filma na Paliću!

N.Đ.

Vesti

SPEKTAKL U NAJAVI! Zabranjeni filmovi SFRJ, prava uvertira Festivala evropskog filma na Paliću!

Podeli vest

Nagrade Aleksandar Lifka Dušanu Kovačeviću i francuskom reditelju Mišelu Azanavisijusu. Pred publikom najbolji evropski, ali i zabranjeni filmovi iz vremena SFRJ

Predfestivalski program Evropskog filma Palić počinje za tri dana i traje .od 2. do 8. jula, dok je otvaranje Festivala predviđeno za 16 jul, na Letnoj palićkoj pozornici i traje do 22. jula.

Predfestivalski programi se prikazuju i u bioskopu Eurocinema u Subotici, biće predstavljene selekcije „Best of Europe” i „Europe 4 kids”, dok će selekcija “Klasici na Trgu” trajati od 9. do 13. jula na subotičkom Trgu Slobode.

Foto: N.Đ.

 

Dobitnici ovogodišnjih nagrada “Aleksandar Lifka”, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su pisac, scenarista i reditelj Dušan Kovačević, u kategoriji domaćih stvaralaca i inostranih, reditelj Mišel Azanavisijus. Ove godine je drugi put dodeljena i regionalna nagrada “Aleksandar Lifka”, dobitnik je glumac Igor Galo.Biće prikazan i film u kojem je glumio sa Nedom Arnerić,“Maškaradi”(1971) reditelja Boštjana Hladnika – javno zabranjenim filmom u SFRJ.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela Festivala, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova, iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Većina filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru na Paliću, a publiku čekaju i koncerti, izložbe i stručna predavanja. Novi selektor glavnog takmičarskog programa je Nikolaj Nikitin, a nova selektorka programa “Paralele i sudari” je Julija Sinkevič .

Foto: N.Đ.

 

Selekcija „Best of Europe“, koju čine evropski filmovi koji su obeležili prethodnu godinu. Otvara predfestivalski program, sa sedam filmova iz Danske, Grčke, Francuske, Belgije i Rumunije. To su ostvarenja “Najgora osoba na svetu” reditelja Joakima Trira, “Božiji čovek” Jelene Popović, “Benedeta” Pola Ferhofena, “Titan” Žulije Dukurno, “Lepota različitosti” Bernarda Kampana, “Ljudska komedija” Gzavijea Đanolija i “Baksuzni seks ili luda pornografija” Radu Žudea.

Festival evropskog filma Palić, prateći savremene tokove u Evropi i osluškujući potrebe publike, prošle godine godine je uveo selekciju „Europe 4 kids”, u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za decu iz Danske, Nemačke, Francuske, Austrije i Srbije, “Fabrika snova” reditelja Kima Hagen Jensena, “Pčelica Maja 3 – Zlatno jaje” Noela Klirija, “Vuk i lav” Žila De Mestra, “Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Andrića.

Foto: N.Đ.

 

U selekciji “Klasici na Trgu”, u ambijentu open air bioskopa na Trgu Slobode u Subotici, od 9. do 13. jula, biće prikazani evropski filmovi iz prethodne decenije, koji su već stekli kultni status među kritičarima i publikom, “Beli bog” (režija: Kornel Mundruco), “Velika lepota” (Paolo Sorentino), “Turista” (Ruben Ostlund), “Šta smo bogu zgrešili” (Filip De Šoveron), i “Samo bog prašta” (Nikolas Vinding Refn).

Filmski festival Palić osnovan je 1992. godine, a od 2003. okreće se promovisanju stvaralaštva evropskih autora, postaje mesto okupljanja najvažnijih umetnika koji oblikuju kulturnu scenu Evrope. Festival su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije. FEF Palić je i dobitnik nagrade EFFE (u organizaciji Evropske asocijacije festivala) za najbolji evropski umetnički festival u 2017-18. godini 

Foto: N.Đ.

 

Festival evropskog filma Palić podržali su Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine, Grad Subotica i medijski sponzori 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bulatović: Borko nastavlja da širi zlu antisrpsku propagandu!
Politika

Bulatović: Borko nastavlja da širi zlu antisrpsku propagandu!

U iščekivanju odluke Dragana Đilasa o tome da li će udostojiti svoje birače učešćem na beogradskim izborima koji će se održati 02. juna, ili će ipak preovladati njegova neodgovornost i nesposobnost, prvi među političkim licima koje Đilas plaća i izdržava, Borislav – Borko Stefanović, jutros se pojavio na Radio Televiziji Srbije.

18.04.2024

12:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!
Hronika

Završena obdukcija roditelja koji su ubili decu pa skočili u smrt! Evo koje supstance su pronađene u krvi Lava i Martine!

U telima Lava P.S. (25) i njegove dve godine mlađe supruge Martine P.S. pronađeno je da su imali alkohola u organizmu. Iz zapisnika o hemijsko-toksikološkim analizama uzoraka koji su uzeti od njih dvoje, proizilazi da je kod oboje, pored alkohola, u organizmu pronađeno i prisustvo lekova protiv bolova, povišene telesne temperature i kašlja, kao i njihovih metavolita.

18.04.2024

09:20

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set