• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

02.07.2022

17:16

FERENC JE NAJSTARIJI, ALI I DALJE KAO MLADIĆ KOSI! Iza njega klasje u snopovima pada, od nekadašnje muke SADA S UŽIVANJEM ŽANJE!

V.N.

Vesti

FERENC JE NAJSTARIJI, ALI I DALJE KAO MLADIĆ KOSI! Iza njega klasje u snopovima pada, od nekadašnje muke SADA S UŽIVANJEM ŽANJE!

Podeli vest

Najvažniji godišnji posao u Vojvodini-žetva, za vojvođanskog seljaka oduvek je bila puno više od posla

Poslovi vezani uz žetvu utkali su se u društveni i kulturni život i vremenom postali simbol ovoga kraja. Prikaz, kako se nekada ručno kosilo i vršilo žito pomoću srpa i kose, već tradicionalno, prve julske subote pod nazivom Severnobanatske žetelačke svečanosti, organizuje KUD „Adi Endre“ iz Sajana, već 25 godina.

Pod rukama najstarijeg kosca Ferenca Kerešija (85) iz Sente, zlatnožuto klasje žita pada u snopovima, kao i kad mu je bilo 20 godina.

Foto: V.N.

 

Na 25. Severnobanatskim žetelačkim svečanostima u Sajanu, ove godine učestvovalo je 6
ekipa iz Ostojićeva, Sente, Crne Bare, Čoke, Sajana, ali i susedne Mađarske. Najstariji kosac
osamdesetpetogodišnji Ferenc Kereši iz Sente, i njegova tri godine mlađa sugrađanka Margit
Šarvari, kose žito i u devetoj deceniji, veštim pokretima zamahuju srpom, kao da su u punoj snazi.

- Od 16 godina prvi put sam počeo da kosim žito. Radim i u 85-oj godini, mogu sve da izdržim. Kad sam bio mlađi, odlazio sam sa roditeljima zaprežnim kolima koje su vukli konji i to je bio veliki događaj. Na žitna polja odlazilo se rano ujutru, oko 3 sata. Muškarci su nosili bela odela, da se lakše boravi na suncu i obavezan šešir, a žene marame. Za dobrog kosca važno je da ima oštru kosu i dosta snage. Dolaziću ovde dokle god me zdravlje služi -priča Ferenc za Informer.

Foto: V.N.

 

Svaki pravi Vojvođanin na njivu nije išao bez žene, ako nije planirao da ostane gladan. Na meniju su bile kraljice vojvođanske kuhinje -slanina i kobasica-kao i ostali delikatesi. Al’ rakija snage da, pa niz grlo lakše kliznu i slanina i čvarci, jer uz težak rad išla je i „jaka“ hrana.

Margit Šarvari, osamdesetdvogodišnja Senćanka, već 62 godine odlazi da kosi žito i priprema vojvođanski „fruštuk“.

- U Senti na Gornjem Bregu, prvi put sam kosila žito kada sam imala 12 godina zajedno sa roditeljima. Nosio se doručak, a često i ručak, jer se ostajalo do sumraka. Obavezno se na njivu nosi slanina, kobasica, šunka, barena jaja i krompir, sir, kiselo mleko, proja, štrudle od višanja, jer je u vreme kosidbe njeno vreme, ali i kolači sa jabukama-nabraja Margit. 

Foto: V.N.

 

Put njive baš kao u stara vremena krenulo je i staro i mlado. Odeveni u bele, pamučne skute, u rukama im srpovi i kose. Dok su kosioci zlatne klasove skidali, žene su ih skupljale i zajedno ih vezivali u snopove. Tako se nekada radilo od jutra do sumraka.

- Ranije je sve bilo lepše. Nije bilo mehanizacije, sve je ručno rađeno. I polako, nigde se nije žurilo, nije bilo jurnjave. Od toga smo živeli. Družili smo se, pričali, šalili, a pustio se i glas, zapevalo se. Pomagali smo i komšijama, bilo je lepo. A danas je sve ubrzano. Ovo je prilika da lepa stara vremena otrgnemo od zaborava. Okupljamo se svake godine, da se prisetimo, uživamo i družimo.Skupimo se, odemo na njivu peške ili biciklom -kaže Andraš Varga (68) iz Ostojićeva.

Nakon doručka palio se dreš (vršalica), koji i danas kao stogodišnjak još od prve pali. Guta
snopove, te odvaja zrno od pleve. A kad iz njega zlatna zrna poteku, srećan je seljak. Zna da
gladan neće biti. Zlatno zrno hranilo je nekad čitave porodice. Žetva im je hleb dala.

Foto: V.N.

 

- Kada sam imao pet godina, moj otac je već imao kombajn, ali se zadržao i ovak stari način kosidbe. To je nešto najlepše, jer se ljudi druže i u kontaktu su. Kao klincu najlepše mi je bilo kad smo se vraćali sa njive zaprežnim kolima, a ja sam spavao. To je bio slatki umor -priseća
se Zoltan Abraham (47) iz Crne Bare.

Tradicija duga 100 godina, nekada je bila prava muka, ali i rad sa uživanjem i ritualom. Ručna kosidba žita danas je atrakcija za sve posetioce. Činjenica je da u današnje vreme mašine melju žito, ali stare običaje, po svemu sudeći, nikada neće uspeti.

Poljubac u slami

I poljubac u slami bio je deo svake žetve. Što je duže trajao, kažu, godina je bila rodnija i plodnija.

-Bilo je svačega-uz smeh kaže najstariji kosac Ferenc, držeći se za slamnati šešir.

Međunarodni karakter

 

Takmičenje na kom se, pored izgleda kosca i njegove ekipe, boduje oštrina kose, visina pokošene strnjike, ali i način na koji su složeni snopovi i pripremljen tradicionalni žetelački doručak, već četvrt veka ugosti ekipe iz Vojvodine, Mađarske i Rumunije.

Foto: V.N.

 

- Za ovih 25 godina učestvovalo je preko 100 ekipa. Cilj ove manifestacije je da prenosimo mlađim generacijama kako se nekada radilo i šta nas je othranilo, ali i sklapanje prijateljstava kojih je zaista mnogo-rekla je Šara Benjocki, predsednica KUD „Adi Endre“ i predsednica Organizacionog odbora Severnobanatskih žetelačkih svečanosti.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set