• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

05.07.2022

10:35

VELJA IZVODI MAGIJU NA FRULI! Čuvar srpske tradicije svira klasiku i džez: Frula je srpski identitet i moj život (FOTO/VIDEO)

V.N.

Vesti

VELJA IZVODI MAGIJU NA FRULI! Čuvar srpske tradicije svira klasiku i džez: Frula je srpski identitet i moj život (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Malo je poznato da Sabor frulaša u Iđošu ima eminentnog umetnika, predsednika žirija i selektora za finale u Prislonici- Velju Kokorića (82), dugogodišnjeg solistu na fruli u Radio Beogradu, koji je pored prijatelja Bore Dugića i Zorana Raičića, jedan od najboljih i najznačajnijih čuvara srpske tradicije na ovom duvačkom instrumentu

Sa njom je proputovao ceo svet, svirao sa Južnoamerikancima, izvodio latinoameričku muziku, klasičnu, džez. Danas sa istim žarom, kao i pre 65 godina kada je bio na samom početku, priča za Informer o fruli sa posebnim poštovanjeM.

Foto: V.N.

Velja sa frulom

- Frula je srpski identitet i u pravom smislu treba da bude više afirmisana. Za mene je frula život, to je jedan od najstarijih instrumenata, rame uz rame sa harmonikom i violinom, Na njoj može da se svira sve, čak i klasična muzika, a meni je pružila širinu sa kojom sam upoznao razne narode i svirao u mnogim zemljama. Proizvode je i u Nemačkoj i Velikoj Britaniji - sa posebnom ljubavlju priča o omiljenom instrumentu.

Sa 17 godina postao je solista Radio Beograda, svirao je za RTV Vojvodine, snimao mnogo ploča, dobio razna priznanja.

Foto: V.N.

Frula

- Za fonoteku Radio Beograda imam snimljenih preko 150 svojih kompozicija i sada pripremljenih oko 30. Pre dve godine PGP RTS izdao je u digitalnoj formi 28 mojih numera-otkriva Kokorić koji je i u devetoj deceniji I dalje solista prestoničkog radija.

Sa posebnom radošću govori o činjenici da je u Srbiji mnogo devojčica i devojaka koje sviraju frulu, ali i o entuzijazmu nekolcine koji čine dosta za popularizaciju ovog instrumenta.

- Veoma me raduje što ima mladih žena koje sviraju frulu, to je vrlo pohvalno, jer se do sada ovaj instrument uglavnom vezivao za muškarce. Međutim, frula još nije dostigla onaj stepen afirmacije koju želimo. Nju je veoma teško svirati i ima velike mogućnosti. Da bi se upoznala frula do kraja, potrebna je škola koje postoje u nekim gradovima, Kraljevu i Kruševcu i mladi ih pohađaju ili kod nekog od nas učitelja-kaže ovaj frulaš.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set