• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/opanak.rs

06.07.2022

19:39

Nekada su se naši PRECI sladili ovim specijalitetom! RASTAO u Srbiji, a danas ga uzgajaju najviše na TAJLANDU!

shutter

Vesti

Nekada su se naši PRECI sladili ovim specijalitetom! RASTAO u Srbiji, a danas ga uzgajaju najviše na TAJLANDU!

Podeli vest

Šarene,crne,ovalne, bez semena ili na kraju kockaste. Razne sorte lubenica postale su veoma zanimljive, a najviše se konzumiraju u letnjim danima. Lubenica potiče iz Afrike gde se i danas u oblasti savana i pustinja srecu divlje forme. S obzirom na poreklo kao tropska vrsta ima veoma velike zahteve prema toploti i svetlosti. U Srbiji, predeo Srema je idealan za gajenje nekoliko sorti ovog povrća, a jedna od najzanimljivijih je žuta lubenica.

Veoma je neobično kada meso lubenice nije roze, pa je žuta lubenica zbog toga već na prvi pogled svima zanimljiva.  Spoljašnjost žute lubenice identična je klasičnoj lubenici, osim što je žuta uvek malo manja. Svi koji su probali ovu vrstu potvrdili su da je dosta slađa i sočnija od klasićne lubenice i da se prosto topi u ustima poput meda.

Foto: Pixabay

Lubenice - omiljena letnja poslastica

Neobična sorta žute lubenice gajila se u Srbiji od davnina. Stariji sa setom pričaju da je mnogo rasprostranjenija bila pre Drugog svetskog rata nego danas. Sa setom se sećaju slatkoće njenog žutog “mesa” i neobične boje koja ih vrati u detinjstvo, kada su ih sa slatkoćom jeli odmah po branju, na njivi.

Danas je žuti bostan atrakcija tek na ponekoj pijaci, od koje isprva ljudi zaziru čudeći se njegovom izgledu, ali ko se odvaži da jednom proba, vraćaće se ponovo.

Foto: Youtube printscreeen

Žute lubenice su ukusnije i slađe od klasičnih lubenica

Ove vrste lubenica imaju tanku koru i malo semena. Ukus žutog jezgra podseća na ukus dinje i izuzetno su slatke. Teže oko pet, šest kilograma i skuplje su od klasičnih, šarenih lubenica za nekih 20-30 dinara.

Foto: tanjuf

Žuta lubenica je po spoljašnjem izgledu slična klasičnoj, ali skuplja za 20 do 30 dinara

Kao da joj se zatrlo seme, tek u ponekim sremskim selima (Popinci, Ašanja, Pećinci, Dobrinci…) bostandžije mogu da se pohvale ovom sortom “sremske kraljice”.

I dok je na dalekom Tajlandu ova sorta široko zastupljena kao egzotično povrće (lubenica je zapravo povrće, a ne voće), žuta lubenica je kod nas ostala samo predratna uspomena starijih građana i tek poneka atrakcija na malobrojnim tezgama.

Grupa američkih naučnika došla je do zanimljivog otkrića da je ova lubenica fantastičan afrodizijak, jer u sebi sadrži citrulin koji širi krvne sudove u organizmu, a samim tim utiče na libido.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set