• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

06.07.2022

14:11

SVO ZLATO IZ BORA OSTAJE U NAŠOJ ZEMLJI! Zi Đin proizveo više od pet tona, Srbija postala LIDER REGIONA!

printscreen/z.tončev

Vesti

SVO ZLATO IZ BORA OSTAJE U NAŠOJ ZEMLJI! Zi Đin proizveo više od pet tona, Srbija postala LIDER REGIONA!

Podeli vest

Za nešto više od tri i po godine, kineska kompanija Zi Đin je Narodnoj banci Srbije prodala 5 tona i 742 kilograma zlata

Toliko plemenitog metala proizvedeno je u jedinoj fabrici za proizvodnju zlata u Srbiji,koja je od 2018.godine od kada je sklopila ugovor o strateškom partnerstvu sa Srbijom preuzela 63 odsto vlasništva nad kapitalom u nekadašnjem RTB Bor.

Shodno srpskim zakonima, celokupno proizvedena količina zlata ponuđena je Narodnoj banci Srbije i u slučaju da je ona odbila ponudu da ga otkupi po važećoj berzanskoj ceni, Zi Đin je to mogao da izveze uz odgovarajuću dozvolu.

Budući da se do sada to nikada nije dogodilo, svo proizvedeno zlato je ostalo u Srbiji ističu nadležni u Zi Đin kompaniji. Prema poslednjim podacima Svetskog saveta za zlato, Srbija je sa 38,1 tonom zlatnih poluga postala vodeća zemlja u regionu a količina tog plemenitog metala deponovana je u trezoru Narodne banke Srbije.

Foto: Z.Tončev

 
Srbija skočila za osam mesta

Malo kome je poznato da Srbiju količina zlata rangira na 54. mesto u svetu. Ilustracije radi u Boru je za šest meseci ove godine proizvedeno i Narodnoj banci Srbije prodato 852 kilograma zlata pa je zbog znatno povećane proizvodnje i uvećanja zlatnih rezervi u poslednjih šest godina Srbija izbila za osam mesta više na lestvici Svetskog saveta za zlato i postala lider ispred Severne Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Treba pomenuti i to da je kilogram zlata 4. jula ove godine vredeo po merilima berze 58.119,62 dolara dok se za finu uncu na Londonskoj berzi plaćalo 1.807 dolara.

Iz tog razloga je zlato po oceni ekonomskih stručnjaka i bankarskih analitičara najbolja i najsigurnija investicija posebno u ovim turbulentnim vremenima izazvanim rusko-ukrajinskim sukobima u čitavom svetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set