• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RINA.rs

06.07.2022

22:40

ZNATE LI GDE SE NALAZI SVATOVSKO JEZERO? U njemu kupanje NIJE dozvoljeno! Ima bujnu vegetaciju i brojne LEGENDE!

RINA.rs

Vesti

ZNATE LI GDE SE NALAZI SVATOVSKO JEZERO? U njemu kupanje NIJE dozvoljeno! Ima bujnu vegetaciju i brojne LEGENDE!

Podeli vest

Još jedan turistički centar u Srbiji biće Dajićko jezero na Goliji, koji je od strane UNESKO proglašen za rezervat biosfere

Srbija će narednom periodu dobiti još jedan veliki turistički centar opremljen modernim skijalištem, putnom infrastrukturom i smeštajnim kapacitetima.

Ono što pojedini ne znaju jeste da planina Golija ne samo da je bogata šumama i od strane UNESKO - a progašena za rezervat biosfere, već je na njenim proplanicima skriveno i nekoliko planinskih ledničkih jezera, koji su prava prirodna oaza na preko hiljadu metara nadmorske visine.

Foto: RINA.rs

Dajićko, Svatovsko ili jezero Tičar skriveni biser Golije

Specifična tresava

Jedno od njih je i Dajićko jezero u istoimenom selu, nema obale već ga okružuje specifična tresava koja se ugiba pod nogama.

- Jezero se puni zahvaljujući atmosferskim padavinama, kišom i otapanjem snega, pa njegova veličina često zna i da varira. Ima i svoj kaptirani izvor koji se nalazi preko puta. Promena vodnog režima, ekološki uslovi i mikroklimatski parametri intenzivirali su eutrofikaciju jezera, koja je uslovila nastanak specifične tresavske vegetacije. U samom jezeru je izuzetno bogata vegetacija, ali i nalaze se i retke vrste insekata. Kupanje u njemu nije dozvoljeno - izjavio je za RINU Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

Prvi put u spisima spominje se u tokom istraživanja Josifa Pančića, Nedeljka Kašanina i Jovana Cvijića. Ovaj lokalitet skriven u četinarskoj šumi, tokom godine obilaze brojni posetioci iz zemlje i inostranstva, a osim što je posebno po lepoti, Dajićko jezero izdvaja se od ostalih i po legendama koje su vezane za njegovo postojanje.

- Legenda kaže da su putem pored jezera prolazili svatovi, a barjaktar je skrenuo sa puta i svi su upali i vodu i utopili se, po tome jezero neko naziva i Svatovsko. Druga legenda kaže da je u jezeru živelo čudovište, koje su meštani ubili i u jezeru je od krvi bila crvena voda. Pozvali su sveštenika koji je očitao molitvu i voda se raščistila, pa je tako obližnje selo dobilo ime Bele vode - rekao je Miloje.

Foto: RINA.rs

U jezeru kupanje nije dozvoljeno

Jankov kamen

Mitovi i legende nerazdvojivi su deo folklora Golije, a jedno od narodnih predanja govori o dva pobratima Rajku i Janku, koji su se kladili ko će pre da iznese poveći kamen na vrh Golije.

- Rajko je brzo nosio svoj kamen i blizu vrha se spotakao i ispustio ga i kamen je pao u potok. Janko je polako nosio svoj kamen, ali je sigurno stigao do vrha. Otuda se vrh Golije zove Jankov kamen, a potok u koji se otkotrljao Rajkov kamen meštani nazivaju Rajkov potok - priča Miloje.

Jezero je pod zaštitom

Na predlog Republičkog zavoda za zaštitu prirode Srbije 1966. godine doneto je Rešenje o stavljanju pod zaštitu Dajićkog jezera – tresave kao prirodne retkosti i prirodnog spomenika geobotaničkog karaktera na površini od dva hektara na severozapadu Golije.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set