• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

20.07.2022

09:09

TRAGIČAN PRVI LET MLADUNACA NAJPOZNATIJIH RODA U SRBIJI! Sara i Novko izgubili svoja dva ptića, stradali od STRUJNOG UDARA u blizini svog gnezda...

RINA

Vesti

TRAGIČAN PRVI LET MLADUNACA NAJPOZNATIJIH RODA U SRBIJI! Sara i Novko izgubili svoja dva ptića, stradali od STRUJNOG UDARA u blizini svog gnezda...

Podeli vest

Šumadijsko selo Saranovo već dve godine postalo je poznato jer ima dva nova i neobična stanovnika. Rode Saru i Novka koje su ime dobile upravo po ovom malom mestu nadomak Rače, a gnezdo su svili na jednom dimnjaku visokom preko 10 metara

U prethodnih par meseci iz ovog gnezda pristizali su samo lepi prizori. Povratak roditelja u gnezdo, ležanje na jajima, rađanje mladih, briga roditelja o mladuncima.

Uživanje u rastu ovih ptica prekinuto je lošim vestima jer su prilikom svog prvog leta, dva mladunca od ukupno četiri koliko su Sara i Novko podigli ove godine, nastradala su od strujnog udara na niskonaponskom stubu koji se nalazi u blizini gnezda.

- Rode su jedna od vrsta koje najčešće stradaju od elektrokucije. Kako bi se problem rešio, potrebno je ove opasne stubove izolovati da bi se sprečilo dalje stradanje. Zbog toga, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije od 2018. godine aktivno prati i beleži slučajeve stradanja ptica na dalekovodima. Pomenute aktivnosti izuzetno su zahtevne i skupe, te ih naše Društvo ne može sprovoditi samostalno, već u saradnji sa kompanijama koje se staraju o prenosnoj i distributivnoj mreži - kažu iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Dugoročno posmatrano, najvažnija aktivnost u sprečavanju elektrokucije narednih decenija biće izmena načina konstruisanja stubova i zamena opasnih bezbednim elementima.

Drugu godinu zaredom, zahvaljujući saradnji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa kompanijom Lunatronik, javnost je bila u prilici da, uz pomoć 4G kamere sa solarnim napajanjem, prati uživo video prenos iz gnezda roda Sare i Novka.

- Strujni udari, elektrokucija, i sudari sa žicama dalekovoda, kolizija, koji uzrokuju hiljade smrtnih slučajeva i povreda koje bi se mogle izbeći, predstavljaju jednu od najvećih pretnji divljim pticama - ističu iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set