• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

26.07.2022

13:56

OZLOGLAŠENI ČIKA PETERS TERAO JE GIMNAZIJALKE DA SE SLIKAJU NAGE! Čokoladni dug gorko su vraćale, zbog njega su SUROVO KAŽNJENE

ATA images

Vesti

OZLOGLAŠENI ČIKA PETERS TERAO JE GIMNAZIJALKE DA SE SLIKAJU NAGE! Čokoladni dug gorko su vraćale, zbog njega su SUROVO KAŽNJENE

Podeli vest

Zbog naplate "čokoladnog duga" u Kikindi je pukla bruka kada je policija uhapsila Jozefa Petersa, vlasnika trgovine čokolada i bombona, jer je primoravao gimnazijalke da se slikaju nage, davne 1937. godine

Svako vreme nosi svoje breme, ali su nestašluci đaka tih 30-tih godina prošlog veka u Kikindi bili gotovo uobičajena pojava u strogim vaspitnim ograničenjima. Na manifesticiji Noć muzeja pod nazivom "Odličan 5-školstvo u Kikindi" sredinom maja, predstavljeni su, između ostalog, i izgredi nekadašnjih đaka gimnazije. 

Foto: V.N

Tako smo mogli da vidmo da je davne 1937 godine, zbog naplate "čokoladnog duga" pukla bruka u Kikindi, kada je policija uhapsila Jozefa Petersa, vlasnika trgovine čokolada i bombona, jer je primoravao gimnazijalke da se slikaju nage.

Naime, tih godina bile su popularne čokoladice sa fotografijama holivudskih glumaca koje su mnoge tinejdžerke skupljale. Više gimnazijalki su takve čokoladice dobijale na veresiju od „čika Petersa“. Vreme je prolazilo, a dug za ove popularne slatkiše nije isplaćen. Kada im je on zapretio da slatkiše plate ili će ih prijaviti direktoru Iliji Sindiku, učenice su se uplašile. 

Foto: V.N

Napad na direktora 1932.

Jedan od najstrožih, ali i najnepopularnijih direktora Gimnazije, bio je Mihailo Đorđević, koji je došao iz Jagodine u Kikindu 1926. godine. On je na maturskoj proslavi u toaletu hotelu „Nacional“ fizički napadnut, a organizator napada Kosta Šargin kažnjen je sa dva meseca zatvora. Đorđević je zauvek otišao iz Kikinde.

Međutim, „čika Peters“ je u svojoj pohlepnosti pokazao i pohotljivost, jer je učenicama predložio da će dug oprostiti, ukoliko se slikaju nage. Da stvar bude gora, neke od njih su pristale na tu zamisao starog razvratnika, dok su druge od jedne drugarice tražile da od oca ukrade dukate, kako bi otplatile „čokoladni dug“.  

Foto: V.N

Incident na stanici 1938.

Marta je na železničkoj stanici dočekano 246 izbeglica iz Čehoslovačke, kojima su Kikinđani donosili hranu. Međutim, na stanici se dogodio i incident kada je, nakon verbalnog sukoba, gimnazijalac Kosta Sredojev pretukao jednog Čeha. Kosta je nakon toga isključen iz Gimnazije.

Krađa dukata je nedugo nakon toga otkrivena, a onda je pukla bruka.

Odlukom Ministarstva prosvete 1937. godine, „za svagda“ je iz Gimnazije isključeno devet učenica koje nisu mogle da se upišu ni u jednu srednju školu u Jugoslaviji.

Foto: V.N

Iako su davnih godina važila stroža školska pravila, a profesori i učitelji radili po starim vaspitnim metodama, to nikako ne znači da su se učenici pridržavali ovih načela ponašanja. Naprotiv, nestašluci đaka bili su slični kao i u današnje vreme, a jedino što razlikuje dva vremena su sankcije kojima su nekada učenici kažnjavani.    

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set