• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J

27.07.2022

11:40

KRČKALA SE RIBLJA ČORBA NA SVE STRANE! Kulinare i pecaroše iz cele Srbije ni vrućina nije sprečila da uživaju u Alaskim večerima (FOTO)

Privatna arhiva

Vesti

KRČKALA SE RIBLJA ČORBA NA SVE STRANE! Kulinare i pecaroše iz cele Srbije ni vrućina nije sprečila da uživaju u Alaskim večerima (FOTO)

Podeli vest

Još od davne 1965. godine kada se grupa Gradištanskih alasa okupila na reci Pek, tačnije na njegovom ušću u Dunav i organizovala druženje uz priremu riblje čorbe, tada se i rodila ideja među takozvanim "Dunavskim vukovima" kako ih popularno zovu u ovom kraju, da se svake naredne godine obeleži ovaj dan

Od tada pa sve do danas "Alaske večeri" u Velikom Gradištu su manifestacija koja okuplja najviše posetilaca i spada u red onih koje se svrstavaju među manifestacije sa najdužom tradicijom u varoši na Dunavu. Tokom 56 godina kontunuiranog obeležavanja ova manifestcija je već izgradila svoj prepoznatljiv imidž, pa je tako dobila i svoju himnu, zastavu i grb.

Foto: V.J

I ove godine u trajanju od dva dana protekli vikend protekao je u znaku riblje čorbe i nadmetanju najboljih poznavalaca ovog kulinarskog umeća.

Alaske večeri su po ustaljenoj tradiciji počele večernjim takmičenjem u lovu na šarana u kome su se i ovoga puta pokazali kao najbilji znalci, alasi iz Velikog Gradišta "Vasić i drugari" sa ulovom od preko 100 kilograma ove rečne ribe.

Alaski život u Gradištu počinje od malih nogu. Pa su se tako i najmlađi nadmetali u pecanju varavaka u kome su se svi pokazali da ovo jako dobro rade od malena ali ipak najuspešniji je bio Pavle Krstić iz Požarevca koji je ulovio 2.140 grama sitne ribe. 

Foto: V.J

Gradištanski alasi su u ranim jutarnim satima isplovili na vode Dunava i okviru ove Manifestacije  krenuli u nadmudrivanje sa rekom u lovu na soma. U toku  od nekoliko sati  ulovljeno je 129 kilograma somovine a ovi vredni humani ljudi sav novac od prodaje ulova doniraće u humanitarne svrhe.

Ove godine orgaizovana je i tradcionalana Gradištnska bućka koja je od ove godine memorijalnog karatktera i posvećena  Ivanu Pavloviću, mladiću koji je živeo za Dunav i ribarenje, veliki alas iz ove varoši koji je nažalost tokom protekle godine prerano izgubio život upravo na ovoj reci.

Foto: V.J

Pored nagrada, sestra preminulog mladića Ivana Pavlovića, Desanka Nikolić pobednicima je uručila je i specijalne poklone , bućke, u znak sećanja na nezaboravnog člana Gradištanskog alaskog društva.

Najbolji ove godine u lovu soma na bućku bio je tandem Dokić Milivoje i Dokić Filip sa ukupnom težinom ulova od preko 43 kilograma. Ove godine nagradu je dobio i najmlađi takmičar , Lazar Petrović koji je prvi ulovio soma. 

Foto: V.J

Centralni događaj se ipak odigravao u gradskom parku i  na Dunavskom keju , kojim se u subotu od jutarnjih sati širio miris ukusne kuvane riblje čorbe. Ljubiteljima i vrsnim kulinarima iz čitave Srbije kojih je bilo preko 120 nije smetala ni temperatura od 40 stepeni da uz pesmu i po koju čašicu, u svojim kazanima pripremaju ovaj specijalitet, isključivo vodom iz Dunava koristeći svoje male kulinarske tajne koje se ne otkrivaju.

Foto: V.J

Posetioci su mogli slobodno da uživaju u degustaciji, a među mnoštvom takmičara ove godine titulu pobednika u pripremi riblje čorbe na ovogodišnjim  56. "Alaskim večerima"  je takmičar  grada domaćina , Miroslav Vidak .

Foto: V.J

Za dobru zabavu preko hiljadu posetilaca ovogodinšnjih "Alaskih večer" u Velikom Gradištu bili su zaduženi Biljana Krstić i "Bistrik" i Mia Borisavljević.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set