• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

27.07.2022

15:09

I U AVGUSTU NAS OČEKUJU VELIKE VRUĆINE! Pogledajte najnoviju vremensku prognozu meteorologa Todorovića

printscreen RTS

Vesti

I U AVGUSTU NAS OČEKUJU VELIKE VRUĆINE! Pogledajte najnoviju vremensku prognozu meteorologa Todorovića

Podeli vest

Biće toplo i u avgustu i poslednjih dana jula i temperatura će biti preko 35 stepeni, što se smatra ekstremno visokim temperaturama, rekao je meteorolog Nedeljko Todorović

Napomenuo je da smo daleko od temperaturnih rekorda koji su zabeleženi 2007. godine.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da su izuzetno topli dani bili krajem juna i početkom jula, kada je zabeleženo i više od 37 stepeni, a najtopliji dan bila je subota, kada je u Beogradu bilo 39, a u nekim mestima i do 40 stepeni.

- Što nije rekordna temperatura. Oborili smo u subotu datumski rekord za 23. jul. Ako poredimo Beograd, koji ima najduži niz podataka, temperatura do subote, prethodni rekord je bio 37,3 - istakao je Todorović.

Napomenuo je da smo daleko od temperaturnih rekorda koji su zabeleženi 2007. godine.

-To je 24. jul 2007. godine. U Beogradu je bilo 43,6, a za područje Srbije – Smederevska Palanka 44,9. I u drugim mestima je bilo preko 40, mislim da samo u tri-četiri mesta nije zabeležen rekord - naveo je Todorović.

Istakao je da bilo mnogo viših temperatura, a da u narednom periodu ne može da isključi visoke temperature do kraja leta, pošto su, kako je naveo, vremenske prilike nepredvidive.

- Pregurali smo polovinu leta. Biće toplo i u avgustu i poslednjih dana jula. Biće sigurno temperatura preko 35 stepeni, što se smatra ekstremno visokim temperaturama. U petak je jedna takva prilika, to je 29. jul. Neće biti kao 23. jula, pred promenu vremena sa blagim osveženjem sa pljuskovima i grmljavinom. Tako da bi, na primer, u nedelju, ponedeljak i utorak maksimalna temperatura bila između 27 i 32 stepena, što je oko prosečnih vrednosti već decenijama - rekao je Todorović.

Istakao je da u meteorologiji postoji tradicija davanja imena pojavama koje imaju posledice po stanovništvo, a to su tropski cikloni. Njima se, kako je naveo, imena daju više od 60 godina.

Nedeljko Todorović je naveo da nemačka meteorološka služba ponekad na sajtu raspiše neki konkurs za kumovanje određenim meteorološkim pojavama, ali da se zvanično za vantropske ciklone ili anticiklone, kao što je ovaj sa visokim pritiskom i toplim vazduhom ne određuju nazivi.

Objasnio je da su pljuskovi i nepogode karakteristika letnjeg vremena i naše klime, kao i da toga nema zimi, već samo tokom toplog dela godine.

- Ovo leto bilo je tih pljuskova i grmljavina, ali u većini mesta oni nisu doneli ni kap kiše, uslovno rečeno. Zato ova suša, preovlađuje sušni karakter leta. Još od februara, kada su bile obične zimsko-prolećne kiše, bio je manjak padavina. Kada su počeli pljuskovi koji su izolovani kao retki, pokazalie su se još manje efikasnim da bi se zemlja napojila vodom, tako da se suša nastavlja - naveo je Todorović.

Istakao je da je pljuskova sa grmljavinom uvek bilo i da će ih uvek biti.

Todorović je napomenuo da su akumulacije iz kojih se napajaju hidroelektrane na minimumu i da je to posledica suše koja je počela još u februaru.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set