• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.07.2022

09:48

DETALJNA PROGNOZA ZA AVGUST! Meteorolog Ristić najavio vremensku vrtešku - Imaćemo tropski talas, jake nepogode, a od ovog datuma JESENJE TEMPERATURE

printscreen

Vesti

DETALJNA PROGNOZA ZA AVGUST! Meteorolog Ristić najavio vremensku vrtešku - Imaćemo tropski talas, jake nepogode, a od ovog datuma JESENJE TEMPERATURE

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs dao je detaljnu vremensku prognozu za mesec avgust

Meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs ističe da nas u avgustu očekuje promenljivo vreme s čestim smenama sunca i oblaka, kao i još jedan tropski talas.

Prema rečima meteorologa azorski anticiklon nastavlja da ima dominantan uticaj na vremenske prilike u Evropi i usmerava talase vlažnog i svežeg vazduha na evropski kontinent. Topao tropski vazduh još se zadržava nad Pirinejskim i Anadolijskim poluostrvom, odnosno Španijom i Turskom, gde temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa. Na vreme u našoj zemlji najviše uticaja imaće oslabljeni talasi vlažnog i svežijeg vazduha, a u pauzama između njih priliv tropskog vazduha sa jugozapada i temperature preko 35 stepeni Celzijusa.

Foto: Informer.rs

Početko avgusta očekuje se osveženje

Avgust će početi manjim osveženjem koje će nam prijati nakon toplotnog talasa tokom treće dekade jula.

- U ponedeljak i utorak, 1. i 2. avgusta pretežno sunčano i malo svežije u odnosu na prethodne dane. Maksimalna temperatura biće oko proseka za mesec avgust i kretaće se od 27 do 32 stepena Celzijusa u nižim predelima i 17 do 22 stepena Celzijusa na planinama - kaže Ristić i dodaje da nas od srede očekuje sparno i toplo vreme.

- Od srede, 3. avgusta do nedelje, 7. avgusta pretežno sunčano, sparno, iz dana u dan sve toplije, maksimalna temperatura u petak i subotu ponovo oko ili malo preko 35 stepeni Celzijusa. U subotu, 6. avgusta, posle podne i uveče doći će do povećanja oblačnosti, što će usloviti poneki pljusak sa kišom praćenom grmljavinom.

Osveženje i pljuskovi

Prema prognozi meteorologa Ristića od 7. avgusta do polovine meseca očekuje se osveženje praćeno kišom, gradom i pojačanim vetrom.

- Od nedelje, 7. avgusta i narednih sedam dana, očekuje se serija talasa vlažnog i svežijeg vazduha sa severozapada, koji će usloviti smenu sunca i oblaka koji će doneti pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom i pojačanim vetrom. Maksimalna temperatura u ovom periodu u postepenom padu i biće oko proseka za mesec avgust i kretaće se od 27 do 32 stepena Celzijusa u nižim predelima i 17 do 22 stepena Celzijusa na planinama - ističe naš sagovornik.

Foto: Informer/Ivan Ristić/ weather2.rs

Toplotni talas krajem druge dekade meseca

Krajem druge i početkom treće dekade avgusta Ristić najavljuje postepenu stabilizaciju vremena i porast temperature sa sve ređom pojavom pljuskova kiše to jest sve dužim intervalima između talasa vlažnog vazduha.

- To je najava toplotnog talasa krajem druge i početkom treće dekade avgusta sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa - kaže meteorolog.

Foto: AP/Photo

U avgustu još jedan tropski talas

Jake vremenske nepogode i najava jeseni

Krajem avgusta, tačnije oko 25. avgusta, Ristić najavljuje jače osveženje sa kišom koja će najaviti predstojeću jesen. Očekivane temperature iznosiće od 20 do 25 stepeni Celzijusa.

- Treba napomenuti da posle veoma visokih temperatura može doći do jakih lokalnih nepogoda, pljuskova kiše praćene grmljavinom, gradom i pojačanim vetrom, što može da nanese štetu kako usevima tako i ljudima, zato treba biti oprezan na samom kraju toplotnih talasa - kaže meteorolog.

Ristić napominje da u danima sa malo oblaka pažnju treba obratiti na UV indeks koji će biti blizu svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću između 8 i 9, tako da treba biti na oprezu i primeniti sve vrste zaštita.

- Preobraženjem, 19. avgusta, prestaje mogućnost ekstremno visokog UV indeksa, što će naš boravak na otvorenom učiniti mnogo prijatnijim -zaključuje naš sagovornik.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set