• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jović

30.07.2022

14:42

TIJANA ULOVILA SVOG PRVOG SOMA! Najmlađa takmičarka "Alaske večeri", dokazala, na mlade alase ITEKAKO SE MOŽE RAČUNATI (FOTO)

V.J.

Vesti

TIJANA ULOVILA SVOG PRVOG SOMA! Najmlađa takmičarka "Alaske večeri", dokazala, na mlade alase ITEKAKO SE MOŽE RAČUNATI (FOTO)

Podeli vest

Udruženje privrednih ribara Donjeg Podunavlja u Donjem Milanovcu organizuje tradicionalno ,,Alasko veče Donji Milanovac 2022,,

Ova Manifestacija započela je u ranim jutarnim satima Memorijalnim takmičenjem u lovu na soma bućkom ,,Dragan Miladinović Ćira,, . Najmlađa takmičarka iz grada na Dunavu, Tijana Golubović sa svojih 15 godina pokazala se kao dobar poznavalac alaskog zanata i ulovila je prvog soma, od sedam koliki je njen skor bio na današnjem takmičenju.

Foto: V.J.

 

- Bilo je ovo kao i uvek dobro nadmetanje sa rekom. Tijana je ulovila prvog soma, inače, danas se takozvanim bućkarošima posrećilo da ulove soma teškog 19 kilograma koga smo kao i sve ostale po tradiciji odmah pustili nazad u reku. Sve ovo što smo osmislili je u cilju očuvanja tradicije ali i da ukažemo na značaj ribarenja kao privredne grane u ovom delu Srbije, za Informer kaže predsednik Uduruženja privrednih ribara Donjeg Podunavlja, Dejan Rančić.

Foto: V.J.

 

Inače, danas se takmičio i alaski podmladak u lovu ribe na plovak , a pored kulinara koji su u kazanima na ovom julskom suncu pripremali riblju čorbu, takmičenje je organizovano i za one koji su pravi umetnici u pripremanju ribe u tanjirači. Manifestacija pored takmičarskog ima i edukativni karakter jer posmatrači kao i učesnici mogu dosta toga da nauče kako se izrađuje ribarski alat , kako se pripremaju specijaliteti od ribe i najbitnije, kako se riba lovi.

Uz sve to ne izostaje i degustacija specijaliteta koja će biti omogućena svima danas koji se zateknu u Donjem Milanovcu na ,,Alaskoj večeri,,.

- Kada je u pitanju nadmetanje najmlađih pecaroša ove godine imamo prijavljenih 40 od 6 do 12 godina i to ne samo iz Srbije već i iz inostranstva. Tu su deca iz Švedske, Španije , Austrije , Rusije...a to interesovanje od malih nogu svedoči da će se alaska i ribolovačka tradicija nastavljati i prenositi sa kolena na koleno navodi Rančić.

Foto: V.J.

 
Pristigao kruzer "Viking" 

Inače , na pristaništu u Donjem Milanovcu zatiču se posetioci i turisti sa pristiglog kruzera ,,Viking, koji pazare i razgledaju tezge sa bogatom ponudom proizvoda ljudi iz ovog kraja. Kako kažu, najviše je intersovanja za kupvinu odevnih predmeta izrađenih od domaćeg platna ukrašenih vezom i motivima iz Istočne Srbije.

Foto: V.J.

 

Tu su i suveniri ali i pletene čarape koje uvek privlače pažnju sranaca. Budući da za Donji Milanovac kažu da je mesto sa najviše sunčanih dana nalik na Opatiju, mnogo se njih opredelilo da letnji julski dan i vrućine premosti na lepo uređenoj gradskoj plaži na Dunavu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set