ZORINI SAPUNI OD KOZIJEG MLEKA NISU OBIČNI! Ona im dodaje specijalne sastojke zbog kojih su JEDINSTVENI! (FOTO)

V.J

20:08 Srbija 0

V.J. | 13. 08. 2022.

ZORINI SAPUNI OD KOZIJEG MLEKA NISU OBIČNI! Ona im dodaje specijalne sastojke zbog kojih su JEDINSTVENI! (FOTO)

Domaćinstvo Mirka i Zore Bogičić iz Kisiljeva kod Velikog Gradišta, jedno je od najvrednijih u ovom selu. Pored toga, što je dugo bio predsednik seoske Mesne kancelarije i matičar , Mirko je čovek koji pored poslova u polju i oko stoke, uspešno već decenijama uzgaja rasne pse bretone

Uz priznanja osvojena na mnogobrojnim izložbama pasa, vitrina u sali za goste, kako to u selu zovu, prepuna je pehara i medalja osvojenih na brojnim i takmičenjima golubara, što je  Mirkova velika ljubav i kojih danas ima oko 400 različitih sorti, napominje šapatom, da mu ne čuje žena.

On je i samouki muzičar, kaže apsolutni sluhista, pa se neretko iz ovog doma kad god su neka porodična okupljanja, ali i kad nema povoda, čuju zvuci harmonike, usne harmonike, okarine, frule, drombulje...

V.J.

 

Njegova supruga Zora, takođe vredna i otresita žena ne miruje. Ženi u kući na selu posla nikada dosta, jer je domaćinstvo veliko, pa o njemu uglavnom o svemu brine ona. Od pre godinu dana, rešila je da se okuša i u još jednom zanimljivom poslu. Školovanje dece je prošlo, stigli su i unučići pa Zora pored toga što je na telefonu kako bi se sa njima čula, koristi i internet da još ponešto korisno sazna.

,, Imamo četiri koze i osam jarića. Pored toga što koristimo mleko, pravimo i koziji sir, uglavnom za naše potrebe a pomalo i za prodaju. Prošle godine u ovo vreme, negde sam pročitala da su sapuni od magarećeg mleka ali i kozijeg mleka jako kvalitetni i zdravi. Palo mi je napamet da se oprobam i u ovom poslu. Istina, to je pipljivo i mora pažljivo da se radi, međutim ništa u životu nije lako.

V.J.

 

Za sve moraš da se potrudiš i pomučiš. Mirko i ja inače sakupljamo i sušimo lekovito bilje, pravimo različite vrste rakija, likera, vina, tako sam došla na ideju da u pravljanje sapuna za koje koristim samo prirodne materijale, domaću svinjsku mast, kantarionovo, kokosovo, maslinovo i palmino ulje, ubacim i suve travke iz polja kako bi dobili mirisnu notu.

Probalala sam da napravim i meleme u koje stavljam čuvarkuću, koja je izuzetno korisna i lekovita biljka ali i neven. Pa kad god nekome nešto zafali na koži u selu, dođu kod mene i ja im dam svoje meleme. Kažu, da im nema premca, tako da sam davala rođacima, komšijma, prijateljima...

V.J.

 

Poneki su poneli po inostranstvu tamo gde rade i sada mi stalno traže da pošaljem, kad dođu mahom leti, jer su navikli, kažu da su jako dobri, pa ih četo moje poznanice koriste i za lice umesto krema. Neki kažu, da ih to podseća na kuću, naš kraj, kaže simpatična, nasmejana Zora kojoj ovaj hobi daje oduška za odmor...

Da su zaista lepi, različitih oblika poređani kao najlepši seoski kolači za koje smo u prvi mah pomislili kada smo ih ugledali na poslužavniku, uverili smo se i da su jako kvalitetni i zdravi. Pa je zaključak samo jedan, malo truda, ljubavi, uz savete naših baka, dobija se pravi eliksir mladosti, kojem ne mogu da priđu mnogi brendirani proizvodi.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.