• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S.

31.08.2022

11:54

OVO JE DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA SEPTEMBAR! Kad vidite kakve nas temperature očekuju IZNENADIĆETE SE

printscreen

Vesti

OVO JE DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA SEPTEMBAR! Kad vidite kakve nas temperature očekuju IZNENADIĆETE SE

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs dao je detaljnu vremensku prognozu za mesec septembar

Meteorolog Ivan Ristić za naš portal otkriva da nas u septembru očekuje smena svežijih i tolijih dana uz čestu pojavu kiše.

- Polje visokog pritiska iznad Severnog mora i Skandinavskog poluostrva usloviće priliv hladnog vazduha sa Arktika u Finsku i Rusiju, što će u tim zemljama istovremeno označiti kraj leta i početak jeseni. Maksimalne temperature u Moskvi, koje su proteklog vikenda bile slične našim u Beogradu i iznosile su oko 30 stepeni Celzijusa, spustiće se za 20 stepeni i narednih dana biće oko 10 stepeni Celzijusa. Manja količina ovog hladnog vazduha stići će do centralne i istočne Evrope, ali i Balkana - kaže Ristić.

Prema prognozi meteorologa Ristića do petka nas očekuje svežije i kišovito vreme.

- U četvrtak, 1. septembra, ujutru i pre podne umereno oblačno, pretežno suvo i toplo. Posle podne uticaj talasa vlažnog vazduha sa zapada koji će usloviti naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Postoje uslovi za lokalnu pojavu intenzivnijih pljuskova sa gradom i jakim vetrom. Počeće da duva pojačan severozapadni vetar, najviša temperatura od 24 do 29 stepeni Celzijusa. U petak, 2. septembra, prepodne oblačno povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Popodne i krajem dana prestanak padavina i delimično razvedravanje. Vetar slab i umeren severozapadni. Zbog priliva hladnijeg vazduha iz centralne Evrope biće osetno svežije, pa će se maksimalna temperatura kretati od 19 do 24 stepena Celzijusa u nižim predelima i 11 do 16 stepeni Celzijusa na planinama - ističe naš sagovornik.

Foto: Informer/Ivan Ristić/ weather2.rs

Temperature prave letnje

Od 3. septembra pa sve do 9. septembra u Srbiji se očekuju prave letnje temperature uz moguće pljuskove.

- U subotu i nedelju, 3. i 4. septembra, smena sunca i oblaka, ponovo toplije sa najvišim temperaturama od 24 do 29 stepeni Celzijusa. U subotu suvo, a u nedelju popodne i uveče nestablino sa pljuskovima kiše i grmljavinom. Od ponedeljka, 5. septembra do petka, 9. septembra kraća stabilizacija vremena, sve više sunca a sve manje oblaka koji mogu usloviti pljuskove kiše uz porast dnevne temperature. U sredu 7. septembra i četvrtak, 8. septembra, temperature će biti ponovo letnje oko 30 stepeni Celzijusa i kretaće se od od 27 do 32 stepena Celzijusa u nižim predelima i 19 do 24 stepena Celzijusa na planinama.

Foto: Tanjug

Miholjsko leto donosi porast temperatura

Naglo zahlađenje, pa Miholjsko leto

Meteorolog Ristić najavljuje zahlađenje polovinom meseca kada nas osim pada temperature očekuje i učestala pojava kiše praćena gradom, ali i dolazak Miholjskog leta kada će se vreme ponovo stabilizovati.

- Od petka, 9. septembra i sledećeg vikenda, 10. i 11. septembra počinje nestabilno vreme koje će doneti pljuskove kiše sa gradom, grmljavinom, pojačanim vetrom i postepenim padom temperature.Promenljivo i svežije vreme potrajaće i tokom druge dekade septembra, pa će maksimalne temperature sredinom meseca biti malo ispod normale za drugu dekadu septembra i kretaće se od 18 do 23 stepena Celzijusa u nižim predelima i 10 do 15 stepeni Celzijusa na planinama - kaže naš sagovrnik i dodaje da ulaskom u treću dekadu meseca dolazi i stabilizacija vremena:

- U trećoj dekadi septembra vreme će se stabilizovati, kiša će prestati i temperatura će se postepeno povećavati, što će nas uvesti u najlepši deo jeseni poznat kao Miholjsko leto. Uz dosta sunca i sveža jutra, maksimalna temperatura krajem treće dekade septembra kretaće se od 22 do 27 stepeni Celzijusa u nižim predelima i od 14 do 19 stepeni Celzijusa na planinama - navodi Ristić.

U septembru se u pojedinim danima očekuje veće količine kiše pa bi slivnike trebalo očistiti gde je to moguće i tako smanjiti mogućnost ponovnih poplava. Kiša bi trebalo da popravi i hidrološku situaciju jer će, osim u našoj zemlji, padati i u većem delu Evrope.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set