• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.R.

03.09.2022

10:58

HOĆEMO LI U ŠABAC NA VAŠAR? Posle dve godine najveća narodna svetkovina zablistaće u punom sjaju

G.R.

Vesti

HOĆEMO LI U ŠABAC NA VAŠAR? Posle dve godine najveća narodna svetkovina zablistaće u punom sjaju

Podeli vest

Posle dve godine, kada nije održavan zbog epidemije korona virusa, čuvani Malogospojinski vašar u Šapcu biće održan i trajaće punih 10 dana

Najveće varište koje se prostire na 13 hektara otvoriće svoje kapije 14. septembra, a prema ogromnom interesovanju zakupaca tezgi ovogodišnji vašar će nadmašiti sve dosadašnje.

- Najviše se rezervišu tezge za prodaju polovne i nove robe, a zatim za zabavne sadržaje. Interesuju se trgovci iz cele Srbije i regiona, a ima i rezervacija  iz inostranstva - kaže Mirko Ignjatović iz JKP "Stari grad" koje organizuje vašar.

Foto: G.R.

Ako vreme posluži očekuje se i rekordna poseta jer se narod uželeo vašara. Poslednji održan 2019. godine, na kojem se trgovalo i zabavljalo 9 dana, posetilo je više od 250.000 ljudi.

- Vašar je obeležje našeg grada, sa tradicijom dugom preko 100 godina. Organizuje se od završetka Prvog svetskog rata povodom Male gospojine i ne računajući poslednje dve godine nije  održan još samo ratne 1941. kada su u gradu bili Nemci - kaže stariji Šapčanin kojem je vašar uz prvi klavir sinonim za Šabac.

Foto: G.R.

Od svih vašara u Srbiji, šabački Malogospojinski je najveći i najposećeniji. Ovde se nudi i kupuje baš sve  - "od igle do lokomotive", a dobra zabava je garantovana gostima svih generacija.

Dok traje vašar dnevno, u proseku, u Šapcu, ima najmanje 20.000 gostiju koji potroše nekoliko miliona dinara. Najveća gužva je na dan Male Gospojine. Ko ne voli gužvu  dolazi ranije tokom dana da razgleda i pazari, a uveče atmosfera proključa od glasne muzike ispod šatri i blještavila zabavnih parkova.

Foto: G.R.

Osim što je narodna svetkovina koja se oslanja na tradiciju održavanja panađura u dane velikih verskih praznika, Malogospojinski vašar se poslednjih godina promoviše kao turistički brend Šapca o kojem su i pesme komponovane, a od kojih je najpoznatija "Hoćemo li u Šabac na vašar?" 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set