• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

10.09.2022

21:42

U LJUBAVI PRONAŠLA SNAGU DA ISTRAJE! Jelena je skoro slepa, vidi samo boje i od njih STVARA SVOJA UMETNIČKA DELA (FOTO)

V.N.

Vesti

U LJUBAVI PRONAŠLA SNAGU DA ISTRAJE! Jelena je skoro slepa, vidi samo boje i od njih STVARA SVOJA UMETNIČKA DELA (FOTO)

Podeli vest

Jelena Jakonić (35) iz Kikinde je kao šestonedeljna beba imala izliv krvi na mozak, a prognoze lekara da neće preživeti, na sreću, nisu se obistinile. Sada ova Kikinđanka kao slabovida, zahvaljujući drugoj operaciji, razlikuje samo boje i stvara prava umetnička dela koja su izložena u Narodnom muzeju

Jeleni je posle vrtića i prvog razreda u Školi za učenike oštećenog vida u Zemunu, kada je imala devet godina, otkazala pumpica koja joj je po rođenju ugrađena u mozgu, i bila je jedna od milion koji prežive drugu operaciju. Danas slika i stvara.

- To mi je emotivni spas, jer svaku emociju i doživljaj izražavam bojama. Vidim samo boje, a oblike samo u obrisima. Svoje emocije prenosim na blok papir. Ili kada slušam prirodu, pošto više slušam, prenosim svoje doživljaje. Radovi izloženi u muzeju odražavaju moje raspoloženje u poslednjih nekoliko meseci. Počela sam da slikam sa 16 godina-priča Jelena za Informer.

Foto: V.N.

 

Odmah po njenom rođenju nastala je kompikacija i sa šest nedelja imala je izliv krvi na mozak. Ugrađena joj je pumpica i deo mozga nedostaje, a doktori se čude kako i dalje živi-priča majka Željka.

- Nakon druge operacija kad je bila devetogodišnja devojčica, Jeleni se zdravstveno stanje naglo pogoršalo, a prognoze da će preživeti bile su sumorne. Jedini neurohirug koji se odvažio da je operiše, učinio je čudo. Zahvaljujući doktoru Aleksandru Milojeviću u novosadskom Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, Jelena stvara i u tome uživa.

Prognoze su bile poražavajuće, doktori su rekli da će umreti. Nisam imala šta da izgubim. Od tada nije potpuno slepa, iako joj je i dalje očno dno belo. Tada je počela da raznanje samo boje, a od 13 godina je prvi put videla žutu boju. „Vidim žuto, vidim žuto“- kaže Željka.

Foto: V.N.

 

 

- Kada je emotivno stabilna i bolje je osvetljenje, moja ćerka bolje vidi. Kada je imala tri godine, rekli su da je potpuno slepa. Međutim, postoje neki ostaci vida kojima ona razlikuje boje-dodaje Jelenina majka.

Jelena je nakon druge operacije završila Školu za osnovno obrazovanje i vaspitanje učenika sa smetnjama u razvoju „6.oktobar“ u Kikindi. Na školskom krosu je čak trčala i osvojila četvrto mesto.

- Drugarica je nosila braon jaknu i samo sam pratila tu boju I stogla sam do cilja četvrta, odmah nakon te prijateljice. Imala sam pet iz fizičkog vaspitanja, bila sam presrećna-priča Jelena. Njeni radovi nastaju pastelima, voštanim bojama i flomasterima, a likovni umetnici su oduševljeni, bodre Jelenu da radi dalje. Izlagala je radove u Muzeju marginalne umetnosti u Jagodini i na regionalnoj izložbi „Srbija velikog srca“.

Foto: V.N.

 

Pored tri godine starijeg brata koji ima cerebralnu paralizu, prema rečima majke Željke, ljubav koju pruža deci i oni joj je uzvraćaju, jedini je izvor u kojem nalaze snagu da istraju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set