• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

13.09.2022

12:02

OVAKO JE IZGLEDALA ROĐENDANSKA ŽURKA MAMUTICE KIKE! Kikinđani obeležili 16. "Mamutfest" (FOTO)

V.N.

Vesti

OVAKO JE IZGLEDALA ROĐENDANSKA ŽURKA MAMUTICE KIKE! Kikinđani obeležili 16. "Mamutfest" (FOTO)

Podeli vest

Najmlađi Kikinđani obeležili su 26. rođendan mamutice Kike. Iako je stara oko pola miliona godina, njen skelet je pronađena tek 1996., a 11 godine kasnije, u Narodnom muzeju, ali i u dvorištu Kurije, počelo je obeležavanje „Mamutfesta“, kada se brojnim kreativnim radionicama predškolaca i školaraca slavi Kikin povratak među Kikinđane

Mamutska žurka održava se svake godine Kiki u čast, mamutici staroj oko pola miliona godina koja je otkrivena 2. septembra 1996. godine u glinokopu fabrike „Toza Marković“. Od tada je postala zaštitni znak Kikinde i našla svoje okrilje u zgradi nekadašnjeg Magistrata Velikokikindskog dištrikta, današnjem Narodnom muzeju.

U čast čuvenom kikindskom mamutu, tokom godine organizuju se različiti programi i izložbe, među kojima je i "Mamutfest“.

- Ovo je 26. godina kako je Kika pronađena i 16. „Mamutfest“, jer je manifestacija počela da se održava 2007. godine. Pored radionica, otvorene su tri izložbe, od kojih je jedna autorska, koja je i za nas čudo. U pitanju je participativna izložba u kojoj je, pored koleginice Katarine Dragin i mene,  učestvovalo 20-toro mališana iz Kikinde. Oni su u protekla tri meseca sa nama eksperimentisali i istraživali nasleđe Kikinde koje su prezentovali ovom izložbom „Muzej u očima dece“. Organizovana je izložba dečijih radova „U društvu sa Mamutom. Tri rada smo nagradili, a najbolji se našao na plakatu ovogodišnjeg „Mamutfesta“. Tu je i izložba crteža darovite sugrađanke Jelene Jakonić-rekao je viši kustos muzejski pedagog, Dragan Kiurski.   

Kika je i ove godine dobila najmaštovitije rođendanske čestitke izrađene malim rukama predškolaca. Njen rođendan popodne je ulepšao nastup pijaniste i violiniste, kada su u Koncertu za bebe, u Svečanoj sali, mogli da uživaju mališani do tri godine sa roditeljima.

U jednom od najzanimljivijeg dela programa, u dvorištu Kurije, predstavilo se šest muzeja iz Srbije. Kako bi se rođendanska žurka proslavila na najbolji način, predveče je održana predstava subotičkog Dečijeg pozorišta „Ružno pače“, bez teksta, sa muzikom, pokretima i rekvizitima.

Foto: V.N.

Turistička atrakcija

Originalan skelet Kike, 90 odsto koštane mase, izuzev delova stopala i lopatice, nalazi se u specijalno zastakljenom prostoru unutar Narodnog muzeja. Pripada vrsti kratkodlakog stepskog mamuta, koji je stariji od dugodlakog.

Bila je stara 64 godine i bolovala je od spondiloze i reumatizma.

Sa kljovama dužine 3,5 metra, visinom od 4,7 i dužinom 7 metara, težila je oko 7 tona. Kika je bila vođa krda i imala je jedno mladunče. Njena replika nalazi se u dvorištu Kurije.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set