• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.Jović

13.09.2022

17:40

ŽENA SE ŽIVA RASPALA, A NIKO NIJE KRIV! Zaštitnik građana pokrenuo istražni postupak, NEKO ĆE MORATI DA ODGOVARA?!

printscreen

Vesti

ŽENA SE ŽIVA RASPALA, A NIKO NIJE KRIV! Zaštitnik građana pokrenuo istražni postupak, NEKO ĆE MORATI DA ODGOVARA?!

Podeli vest

Žena Lj.P. (59) koja je krajem avgusta po prijavi pronađena u porodičnoj kući u fazi raspadanja, preminula je na odeljenju hirurgije Opšte bolnice u Majdanpeku. Istražni postupak zaštitnika građana o radu institucija je u toku i on će reći na kraju ko je za šta odgovoran

-Mi kao Centar za socijalni rad obavljamo svoj posao u domenu svojih obaveza dužnosti ali i ograničenja u pogloedu davanja informacija i izlaženja u javnost. Zaštita podataka o našim korisnicima mora da se poštuje u skladu sa Zakonom- kaže Vesna Tričković direktoraka Centra za socijalni rad u Majdanpeku i nastavlja- U slučaju žene koja je preminula u Opštoj bolnici u Majdanpeku a koja je bila korisnik naše socijalne pomoći mi smo urdili sve što je bilo unašem domenu rada.

Uredno je primala pomoć, pokrenut je i postupak njenog smeštaja u ustanovu koja je mogla da preuzme brigu budući da je bila jako bolens ai nepokretna , međutim nažalost ona je preminula pre toga.

Najstrašnije je što u današnje vreme niko niokome ne vodi računa pa ni najbliži srodnici o svom najmilijem. Ona ima decu, sestru ali ne isključujem činjenicu da je podbacila i čitava društvena zajednica, jer ovako nešto nije smelo da se dogodi u današnje vreme.

Foto: Vesna Jović

 

Žena je dovedena u stanje najstrašnijih muka kojoj se organizam raspadao i preminula nadomak resursa koji to nisu smeli da dozvole i to je strašno.

Ovo bi trebalo da posluži nažalost, kao opomena svima, za Informer je rekla Vesna Tričković direktoraka Centra za socijalni rad u Majdanpeku.

Imala je otvorene rane iz kojih su izlazili crvi 

Lj.P.(59) koja je krajem avgusta po prijavi pronađena u porodičnoj kući na brdu zvanom Fir kod sela Rudna Glava u fazi raspadanja, preminula je u pondeljak na odeljenju hirurgije Opšte bolnice u Majdanpeku.

Podsetimo, ona je krajem avgusta u majdanpečku bolnicu dovezena u haotičnom stanju. Njeno telo počelo je bukvalno da se raspada, jer je imala otvorene rane, dekubite, iz kojih su izlazili crvi.

- Prizor je bio jeziv. Prijavio je neko od njenih srodnika ili komšiluka kada je došao kod njih u kuću. Hitna služba iz Majdanpeka je došla i ljudi su povraćali kada su videli zatečeno stanje. Njoj su iz nosa, ušiju iz rana po telu izlazili crvi. Žena se bukavalno od nebrige raspadala.

Foto: Vesna Jović

 

Koliko znam, Lj.P. je rodom iz okoline Zaječara. Sa prvim sada pokojnim suprugom Živojinom upoznala se u Zaječaru jer je bio radnik preduzeća ,,Timok gradnja,,. On je odavde , živeo je između sela Klokočevac i Topolnica, na nekoj ,,kulmi,, na brdu .

Napustila dvoje dece, za nju više nisu ni pitali

Sa njim ima dvoje dece koje je kao male ostavila i oni nisu želeli više za nju da pitaju jer ih je ostavila i preudala se u Rudu Glavu. Kada je krenula od Živorada koji je tada bio još živ, nije imala gde da se vrati, jer joj je sestra prodala porodičnu kuću pa je zato i bila primorana da se preuda.

Sa sadašnjim mužem sa kojim nije bila venčana, kako se priča, živi dugo oko desetak godina. Njegova prva supruga sa kojom ima troje dece je umrla i Lj.P. je brinula o njegovoj deci čak i o malom unučetu, jednog od sinova kojeg je žena napustila, ona ga je podigla, kaže meštanka Rudne Glave, vidno uznemirena vešću o smrti žene u čiju situaciju je bila upućena.

Lekari uradili sve u njihov moći

Za detalje o smrti Lj.P.(59) pozvali smo direktora Opšte bolnice u Majdanpeku dr Marka Radulovića koji nam je rekao da je još uvek na godišnjem odmoru ali da prema važećem Zakonu o zaštiti i pravima pacijenta ne može davati dodatne informacije ali i da je neophodno da prođe 72 sata od nastanka smrti pacijenta, kako bi moglo o uzroku da se govori.

- Bila je stabilana nakon što je primljena kod nas na odeljenje. Rane su sanirane. Još uvek nisam u mogućnosti da dam preciznije informacije o nastanku smrti jer sam zvanično još na godišnjem odmoru. Ono što mi je poznato da je u ranim jutarnjim satima preminula i da je sestri javljeno.

Toliko smo uspeli da saznamo od direktora Radulovića, koji je još napomenuo da je nakon smrti Opšta bolnica u Majdanpeku odmah obavestila Centar za socijalni rad. Ono što je poznato, preminula Lj.P. bila jen nepokretna jer je doživela moždani udar pre izvesnog vremena pa je zato, dugo bila vezana za postelju nepokretna. Otežano je govorila i u bolnicu je primljena u polusvesnom stanju. Tek kasnije je počela malo da komunicira kažu zaposleni bolnice koji su tada bili na dežurstvu, kada je primljena.

Foto: Vesna Jović

 
Nevenčani suprug tražio pomoć od Centra za socijalni rad

Prema informacijama do kojih je Informer došao, sadašnji nevenčani suprug je jedno vreme brinuo o njoj, davao joj neophodnu terapiju ali kada to više nije bio u situaciji, obraćao se za pomoć Centru za socijalni rad u Majdanpeku.

- Koliko znam , čovek sa kojim je živela tražio je više puta pomoć da se smesti u neku od ustanova koja bi brinula o Lj.P. jer je bila u jako teškom stanju u poslednje vreme. Centar za socijalni rad u Majdanpaku, se svaki put oglušili o njegove molbe da bilo šta učine po ovom pitanju. Čak ga je neko kako sam čula u selu , posavetovao da je odveze kolima i ostavi ispred zgrade Cetra ne bi li neko odreagovao na vreme.

Čak ni Skupština opštine nije reagovala, a tužno je i sramotno da se dozvoli da zbog nebrige, žena počne da se raspada živa i na kraju da umre u mukama. Bolnica je učinila svoje ali neko je mora da preuzme dalju odgovornost.

"Kakvi smo mi to ljudi!?! Potresena je i uznemirena meštanka Rudne Glave koja je poznavala nesrećnu Lj.P.

Foto: V.J.

Majdanpek

- Toliko je žalosno i velika sramota da se neko živ raspadne i da po njemu mile crvi i da bude toliko zanemaren u 21. veku! Neko bi trebao da odgovara za ovo! Napominje potresena poznanica. Slučaj još krajem avgusta prema Informacijama koje smo dobili od izvora bliskom listu, nije bio prijavljen policiji. Međutim, sada se otvaraju mnoga pitanja . Zašto se odgovornost prebacuje sa institucije na instituciju.

Centar nije reagovao na vreme

- Ako je bila korisnik Centra za socijalni rad, morali su da reaguju na vreme. S obzirom na to da je bila toliko zanemarena u fazi raspada, po pregledu seoskog lekara kada je nađena , Centar za socijalni rad je morao da obavesti policiju da se utvrdi da li je u pitanu mogućnost porodičnog nasilja i da se slučaj detaljno ispita.

Tužilaštvo je trebalo da utvrdi elemente o eventiualnom pokretanju postupka. Jer za kršenje porodičnih obaveza i ne pružanje pomoći i u vanbračnoj zajednici s nose se konsekvence i odgovornost po krivičnom Zakoniku, za koje je zaprećena čak i kazna zatvora, kaže izvor blizak Informeru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set