• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

22.09.2022

19:41

PUPINOVA POSLEDNJA ŽELJA ČEKA NA ISPUNJENJE! Istu želju imala je i Radmila Milentijević koja se za života borila da je ispuni, a sada... (FOTO)

RINA

Vesti

PUPINOVA POSLEDNJA ŽELJA ČEKA NA ISPUNJENJE! Istu želju imala je i Radmila Milentijević koja se za života borila da je ispuni, a sada... (FOTO)

Podeli vest

Profesor Radmila Milentijević, pisac, istoričar, bivši ministar u Vladi Savezne Republike Jugoslavije i Vladi Srbije preminula je u Njujorku u 91. godini godini života, a dugo je pomagala da se ostvari poslednja želja poznatog naučnika Mihajla Pupina

Ova Srpkinja ostaće upamćena po hrabrom poduhvatu za celu svoju državu koje se nikada nije odrekla. Bila je inicijator da se kosti čuvenog naučnika i istraživača koji je promenio svet, Mihajla Pupina, prebace na mestu gde i pripadaju - u njegovu Srbiju u mesto Idvor.

- Od tako velikog čoveka ostao je samo ovaj mali spomenik. Ono što je najbolnije jeste što je Pupinov grob bez krsta, a svi znamo koliki je on bio Srbin i koliko novca je ulagao u manastire, bio je izuzetno pobožan i zato je jako tužno što na njegovoj večnoj kući nema nijedno pravoslavno obeležje.

Foto: RINA

 
Umro sa željom da počiva u Srbiji

Njegova kćerka svojevremeno je izjavila da je Pupin umro sa željom da se njegovi ostaci prenesu u Srbiju koju je toliko voleo i koja mu je nedostajala, međutim ona je umrla i ta zadnja želja velikog naučnika nije ispunjena“, govorila je za RINU, profesorka Radmila Milentijević.

Inicijativu je podržala i Srpska pravoslavna crkva, međutim nisu ispunjeni svi uslovi za eshumaciju, a čeka se dozvola svih njegovih naslednika.

Foto: RINA

 

- Imao je tri sestre, a mi smo pronašli potomke samo jedne, to je njen čukunuk i imamo podatke samo o njemu. Ali nećemo odustati, tražićemo i dalje. Kao veliki poštovalac njegovog lika i dela jednom godišnje obiđem grob, ali mislim da sam jedna od retkih. Veliki Pupin poprilično je zaboravljen - dodala je ona tada u Njujorku na grobu čuvenog naučnika.

Njena poslednja želja ista je kao i poslednja želja Mihajla Pupina, a to je da posmrtni ostaci velikog naučnika počivaju u njihovoj rodnoj Srbiji. Sada kada je Radmila napustila ovaj svet pitanje je da li će ona biti ispunjena. Sve je na drugima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set