• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

24.09.2022

21:36

NEKA JE VEČNA SLAVA SRPSKIM HEROJIMA! U Kruševcu obeležen Dan herojske 125. motorizovane brigade!

RTK

Vesti

NEKA JE VEČNA SLAVA SRPSKIM HEROJIMA! U Kruševcu obeležen Dan herojske 125. motorizovane brigade!

Podeli vest

Skupu se telefonskim putem obratio general Vladimir Lazarević, a pozdrav i telegram herojima sa Košara iz finskog zatvora uputio ratni komandant Druge armije Nebojša Pavković

Polaganjem venaca i cveća na Spomenik braniocima otadžbine od 1998. do 1999. godine u kuševačkom Prunovcu, mestu nekadašnje kasarne ,,Rasina,, danas je obeležen Dan herojske 125. Motorizovane brigade.

Pored generala u penziji Dragana Živanovića, na skupu kraj spomenika u bivšoj kasarni Rasina u Parunovcu, telefonskim putem se obratio general Vladimir Lazarević, a pozdrav i telegram herojima sa Košara, iz finskog zatvora uputio je i ratni komandant  Druge armije, Nebojša Pavković.

Herojska 125 motorizovana brigada osnovana je pre 41 godinu u Kosovskoj Mitrovici. Tokom NATO agresije 1999. godine na SR Jugoslaviju, iz ove jedinice poginulo je 97 pripadnika, dok se šestorica vode kao nestali.

Računajći i period pre rata  u okršajima sa šiptarskim terorističkim grupama, ukupan broj žrtava dostigao je broj od 108 vojnika i starešina ove jedinice.

Inače, 125 motorizovana brigada je poznata najviše po učešću u borbama u rejonu karaule Košare. Po završetku rata, jedinica je dislocirana u Kruševac, a nekoliko godina kasnije i rasformirana.

U okviru programa  obeležavanja Dana 125 motorizovane brigade organizovan je i prigodan kulturno-umetnicki program, a skup je nastavljem u prostorijama spomen sobe u kasarni Car Lazar, gde se čuvaju uspomene na 125 motorizovanu brigadu i druge ratne jedinice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milena

pre 1 godinu

Naselje se ne zove Prunovac(!) nego PARUNOVAC !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Propio se kada mu je majka zabranila da oženi devojku koju je hteo"! Meštani Zlota o porodici Dankinog ubice: "Nijedna joj nije bila dobra"!
Hronika

"Propio se kada mu je majka zabranila da oženi devojku koju je hteo"! Meštani Zlota o porodici Dankinog ubice: "Nijedna joj nije bila dobra"!

Meštani sela Zlot kod Bora odakle je osumnjičeni Dejan Dragijević (50) koji se sumnjiči da je 26. marta zajedno sa kolegom iz borskog JKP "Vodovod", Srđanom Jankovićem (50), počinio teško ubistvo devojčice Danke Ilić (2), kažu "da se Dejan promenio i odao alkoholu kada mu je majka pre 20 godina zabranila da se oženi devojkom kojom je hteo".

09.04.2024

21:16

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set