• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

27.09.2022

14:33

MILICA MOŽE SVE! Uz brigu o porodičnom biznisu, uskoro će dobiti i DIPLOMU PRESTIŽNOG FAKULTETA!

Lična arhiva

Vesti

MILICA MOŽE SVE! Uz brigu o porodičnom biznisu, uskoro će dobiti i DIPLOMU PRESTIŽNOG FAKULTETA!

Podeli vest

Kisela i slana zimnica je prioritet na jugu Srbije, sudeći po broju recepata i načinu na koji se povrće kiseli i stavlja za zimu. Međutim, ni slatki asortiman nije za zanemarivanje. Trenutno je aktuelna priprema džemova i marmelada od šipurka i voća koje zri krajem septembra

Milica Jovanović iz sela Gornja Trnica kod Trgovišta, sa svojom porodicom, pored ostalog voća podigla je i zasade domaćeg šipurka na 10 ari površine. Iako će uskoro diplomirati pravo, ova mlada devojka mnogo je toga već uradila na svom gazdinstvu.

Jovanovići imaju i drugo voće, borovnicu, višnju, malinu i šljive, koje prodaju u sirovom stanju ili kao prerađene.

- Veći deo ubranih borovnica smo ove godine kupcima prodali u sirovom stanju, a od preostalih pravimo  kompot i slatko, pa plasiramo na tržište. 

Za pravljenje ovih slatkih specijaliteta po porodičnoj recepturi, bez aditiva i konzervansa zadužena je moja majka, koja se u sezoni bukvalno ne odvaja od šerpe i šporeta sve dok i poslednja porudžbina ne bude isporučena kupcu - priča MIlica.

Marmelada je njihov zaštitni znak

Ona dodaje da spremaju blagi i ljuti ajvar, jer pored voća, proizvode i dosta povrća.

- Osim stalnih kupaca, naše proizvode potražuju i novi i to je znak da dobro radimo svoj posao. 

Njena majka  počela je krajem avgusta sezonu pravljenja slatka i džema od šljiva, ali i marmelade od domaćeg šipurka koji je ujedno i njihov zaštitni znak.

Foto: Pixabay

 

Tokom sezone Jovanovići prodaju i po 1.000 tegli marmalade od šipurka. 

Zbog ogromne potražnje za ovom marmeladom, od lokalnih sakupljača šumskih plodova otkupljuju divlji šipurak kako bi mogli da podmire sve svoje potencijalne kupce.

- Ovu marmeladu ne može svako da napravi jer iziskuje mnogo vremena i umeća. 

Kuvaju u kazanu na drva

Njen dugotrajan proces proizvodnje počinje najpre čišćenjem plodova, koji se zatim kuvaju u kazanu na drva. 

Potom sledi pasiranje na starinskoj cediljki, a zatim kuvanje sa šećerom na vatri uz trosatno neprestano mešanje - objašnjava Milica.

Iako je uz pomoć svoje porodice mnogo toga uradila na svom gazdinstvu Milica, koja će uskoro diplomirati pravo, sa sestrom koja je na višoj školi i ostalim članovima svoje porodice planira još puno toga da uradi. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set