DA LI ZNATE ŠTA JE BARANICA? Pravi se od davnina u Srbiji, a specijalitet je u OVOM selu! (FOTO)

privatna arhiva

13:09 Srbija 0

Andrijana Nikolić | 05. 10. 2022.

DA LI ZNATE ŠTA JE BARANICA? Pravi se od davnina u Srbiji, a specijalitet je u OVOM selu! (FOTO)

Naša kuhinja je kroz istoriju primala sve moguće elemente određenih kultura koje su bili prisutne na ovim prostorima. Na severu Srbije je primetan broj mađarskih i nemačkih specijaliteta, dok južniji krajevi neguju turske i stare tradicionalne recepte srpske kuhinje

Mnogi specijaliteti su gotovo zaboravljeni. Brz način života i manjak vremena uzeo je maha. Sve se više hranimo po restoranima, uključujući i one koji prodaju nezdravu hranu. Mesta za recepte koje su naše bake koristile gotovo i nema. Ipak, na selima i u ruralnim delovima Srbije tradicija pravljenja domaćih specijaliteta se zadržala.

Kako bismo se vratili u prošlost i osetili ukuse koji su maltene nestali, odlučili smo da odemo na jugoistok, odnosno u selo Vrelo, nadomak Aleksinca. Ovo selo ne broji puno stanovnika, ali od njegove lepote zastaje dah.

Sačekao nas je naš domaćin Dragoljub Stevanović. On trenutno radi kao vozač kamiona, pa nije često u Srbiji. Ali, kada god je u otadžbini, on se trudi da što više vremena provede u svojoj kući, okružen porodicom i prijateljima. A najbolja okupljanja se dešavaju upravo kada je puna trpeza.

Kako običaji nalažu, naš domaćin je pripremio bogat ručak. Od svih đakonija, najveći utisak nam je ostavila baranica.

Baranica je starinska pita nalik pogači i proji koja se pravi od brašna, a kao obavezan sastojak je i domaći sir.

Privatna arhiva

Baranica u pripremi

- Baranica potiče iz ovih krajeva. Pravile su ga moje bake, mada se pretpostavlja da je ona odavno prisutna ovde – započinje priču Dragoljub.

- Pored brašna su vam neophodna jaja, voda, mast ili ulje, so, kao i neizostavan sir. 

Dragoljub ističe da je odrastao uz ovu pogaču. Ona se obično služi uz slaninu i čvarke, ali i uz nezaobilaznu domaću rakiju.

Ipak, problem je što mlađe generacije nisu dovoljno upoznate sa lepotama tradicije, te često i ne znaju šta se nekada spremalo.

Privatna arhiva

Baranica kada se ispeče

- Šteta je što mladi ljudi ne znaju, odnosno ne pripremaju jela po recepturi naših predaka – ističe Dragoljub i iskreno zaključuje:

- Slađe je i ukusnije ako su namirnice domaće. Dao bih sve na ovome svetu za jedno parče domaće pite ili baranice. 

Kada prvi put stranci dođu u Srbiju, njih oduševi naša kuhinja, kao i gostoljubivost. Ko još može da odoli domaćoj pogači, slatku od raznoraznog voća, pečenju, rakiji... Naši preci su nam u amanet ostavili ovakve bisere, a na nama je da ih prenosimo narednim pokolenjima. Srbija se brani znanjem, lepotom predela, ali i kuhinjom. Zato, negujmo naše stare recepte, zbog budućih generacija.

Recept za baranicu

Potrebno je:

pola kockice kvasca

2 dcl vode

kašičica soli

2 kašike masti

4 jaja

200 - 500 grama sira

500 grama/ 1 kg brašna

mast za podmazivanje

Priprema: 

Kvasac razmutiti u vodi. U posebnoj posudi razmutiti jaja i sir, dodati kašičicu soli ukoliko je sir neslan, ako je slan ne dodavati. Sjediniti sa kvascem i dodati mast. Potom dodavati brašno dok se ne zgusne, a potom ostaviti da naraste. Kada naraste, premesiti i ostaviti da naraste još jednom.

U posudi u kojoj će se peći rastopiti mast, otprilike dve kašike, umočiti supenu kašiku u tu rastopljenu mast i njome vaditi testo. Svaki komad testa provući kroz mast, prevrnuti i ređati komade jedan do drugog. Staviti u rernu prethodno zagrejanu na 220 stepeni i peći oko pola sata dok ne dobije zlatno žutu boju. Služiti toplo.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.