• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

01.10.2022

13:50

ZAVRŠENI ČARAPANSKI DANI, NAGRAĐENE ČARAPANKE! Održana tradicionalna manifestacija kojom se KRUŠEVAC PONOSI!

wikipedia

Vesti

ZAVRŠENI ČARAPANSKI DANI, NAGRAĐENE ČARAPANKE! Održana tradicionalna manifestacija kojom se KRUŠEVAC PONOSI!

Podeli vest

Prva nagrada za najlepšu čarapu dodeljena Marini Jevtić, druga Jeleni Stamenković, a treća Snežani Majdov Zdravković

U Beloj Sali Kulturnog centra Kruševac, sinoć su proglašenjem dobitnica na konkursu za ,,Najlepšu čarapu,, i koncertom Etno benda Rocher završeni ,,Čarapanski dani,,. Nagrade dobitnicama uručila je direktorka Kulturnog centra Kruševac Violeta Kaplarević.

Foto: KCK

 

Prva nagrada za najlepšu čarapu dodeljena je Marini Jevtić, druga Jeleni Stamenković, a treća Snežani Majdov Zdravković. Prethodno, na Etno izložbi, koja je priređena u dvorištu Kulturno prosvetne zajednice , veliki broj izlagača, udruženja građana, uzeli su učešće u predstavljanju ovog podneblja, tradicije, a pre svega, čarape, po kojoj su Kruševljani dobili svoje drugo ime-Čarapani.

A, to, kako su popstali Čarapani najprostranjenija su dva tumačenja, jedno datira iz Prvog svetskog rata, a drugo iz vremena kneza Lazara uoči boja na Kosovo. I jedno idrugo vezuje se za čarape, kada su srpski vojnici iz kruševačkog kraja sazuvali opanke i šunjali se u čarapama prema prilazima Turaka.

Foto: KCK

 

Postoje i verovanja u Kruševcu da, tradicionalno se smatra, ako ste obukli rasparene čarape, zaštićeni ste od uroka.

- U poslednje vreme je to i u trendu; pa vam neće biti teško da terate urok. Loša je, pak, sreća baciti stare čarape; a da ih pre toga niste oprali! Razlog je u tome što su neoprane čarape ispunjene vašom ličnom energijom, a ne želite da ona nestane.

Ono što je još gore, neko ko vas ne voli mogao bi da iskoristi vaše stare čarape i baci čini koje bi vam mogle škoditi,, navode u Kulturnom centru Kruševca u verovanju o čarapama.

Bilo kako, Čarapani u organizaciji Kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom Grada Kruševca tadicionalno uz godine u godinu sprovode manifestaciju ,, Čarapanski dani,, koja biva sve veća i uspešnija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set