• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.L.

15.10.2022

10:16

AJVAR JE NAJBOLJI AKO SE PRAVI OD "SLONOVOG UVETA"! Domaćica iz Topole otkrila tajnu zlata vrednu - Najukusniji je ako se sprema na OVAJ NAČIN

printscreen

Vesti

AJVAR JE NAJBOLJI AKO SE PRAVI OD "SLONOVOG UVETA"! Domaćica iz Topole otkrila tajnu zlata vrednu - Najukusniji je ako se sprema na OVAJ NAČIN

Podeli vest

Jesen je godišnje doba kada se sokacima širi miris pečene paprike koja će završiti u tegli kao izvrsna zimska poslastica. I gotovo da nema kuće na selu koja nema smederevac na kome se ovih dana uveliko peče paprika i ostavlja tzv. "srpski kavijar" ili ajvar bez kojeg nema zime

- Kada dođe jesen probude se sva čula i ona nostalgija za detinjstvom, dok se sa starog smederevca širi miris paprike preko dvorišta. Prava domaćica ona naša srpska u ovim jesenjim danima nosi najlepši miris u kosi, onaj koji su imale i naše bake i majke  jer sezona pečene paprike uveliko traje kao i priprema zimnice. Kod nas je tradicija pravljenja ajvara onog čistog, koji podrazumeva najkvalitetniju papriku ‘kako je moja baka umela da kaže onu kao dlan’ ili ‘slonovo uvo’ uz dodatak belog luka, ulja, soli i malo listova celera - kaže Jelena Lazarević.

Foto: Toppress

Paprike

Ova vredna domaćica otkriva, da za pripremu tradicionalnog srpskog ajvara ne treba ništa više osim gore pomenutih namirnica, puno ljubavi i rada. Ipak kako kaže za dobar ajvar najbitnije je spremati ga na šporetu smederevcu. 

Foto: Toppress

Ajvar

- Po starom običaju pečenu papriku stavljamo u najlon kese da prenoći, sledećeg dana se ljušti, cedi, melje. A onda kreće prženje i dugo mešanje na smederevcu u kom najlepše pucketaju drva, a ajvar bude najukusniji. Nižu se teglice na policama u podrumu kao nekada i za zimu nema zime ovde kod nas u Šumadiji. Ukus srpskog kavijara uz domaći hleb budi sva čula i iz teglice nestane brže nego što se može i zamisliti - ističe domaćica iz Topole.

Foto: Toppress

Hleb i ajvar

Ovaj pikantni namaz specijalitet je balkanske kuhinje i uglavnom se koristi kao hlebni namaz ili dodatak jelima.

Foto: Toppress

Ajvar u tegli

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dddddddd

pre 1 godinu

Ajvar je turski a prave poturice srbi ga toliko vole da idu svake godine u grcku i u apartmanima prave po sto kila tog ajvara i onda ih u koferima prebacuju u srbiju Grci srbe gledaju kao najgore cigane i sirotunju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set