• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

22.10.2022

10:53

U SRPSKOJ NARODNOJ NOŠNJI I NA ONAJ SVET! Slavica izrađuje tradicionalnu odeću - Ovo je najneobičnija porudžbina koju je dobila!

printscreen

Vesti

U SRPSKOJ NARODNOJ NOŠNJI I NA ONAJ SVET! Slavica izrađuje tradicionalnu odeću - Ovo je najneobičnija porudžbina koju je dobila!

Podeli vest

Čačanka Slavica Slović (70) jedna je od retkih koja izrađuje nove i popravlja dotrajale narodne nošnje stare više od pola veka. Iako novi trendovi nameću drugačiju modu, još uvek postoje oni koji se u anteriji i ženskoj šumadijskoj nošnji venčavaju i krste, ali i sahranjuju

Njeni radovi danas se nalaze na svim kontinentima sveta, a delovi srpske nošnje našli su se i na modnoj reviji u Milanu.

Naša sagovornica, inače penzionisana medicinska sestra, se restauracijom i izradom tradicionalne odeće bavi decenijama, zahvaljujući svojim zlatnim rukama, odškolovala je ćerku na studijama u vreme hiperinflacije, devedesetih.

- Počela sam vezući šare na muškim košuljama, prvu sam izvezla u 21. godini. Vezene košulje, jeleke, anterije i drugo slala sam po našim ljudima koji putuju u Ameriku, i druge kontinente, gastarbajterima koje nošnja podseća na rodni kraj. Znam da su se mnogi u narodnoj nošnji venčali, to je u poslednje vreme trend. Mnogi mladi su svoju decu krstili u belim košuljama, od takozvanog srpskog platna, koje imaju navezene motive srpske narodne nošnje - priča naša sagovornica, dodajući da mnogi kasnije te odevne predmete čuvaju kao suvenire.

Foto: I.M.

Slavica Slović decenijama izađuje narodne nošnje

Neobična porudžbina

Slavica kaže da je tokom dugogodišnjeg rada ispunjavala najrazličitije zahteve svojih kupaca, a mnogi su se u njenim nošnjama venčali i krstili. Ipak kako ističe nedavno je imala neobičnu porudžbinu.  

- Nedavno sam imala jednu veoma neobičnu porudžbinu dveju dama u godinama iz okoline Čačka, koje su kompletnu žensku narodnu nošnju iz Šumadije naručile da im bude ukopna garderoba. Jedna od njih imala je posebne zahteve po pitanju bluze, da ne bude previše razrezana, odnosno da se ne vidi poprsje. Rekle su da žele isključivo čist pamuk, čoju i prirodne materijale, kao i jeleke sa zlatovezom - kaže Slavica.

Pojasevi narodne nošnje na modnoj reviji u Milanu

Muški i ženski pojasevi šumadijske mustre, koji na nošnji imaju ulogu da učvrste gornji s donjim delovima odeće, ali i da istaknu struk, našli su se u na modnoj pusti u Milanu.

- Kod mene često dolaze svetski putnici i kolekcionari, pa je zahvaljujući tim kontaktima jedna mlada kreatorka iz Srbije došla do mene sa zahtevom da joj obezbedim pojaseve srpske narodne nošnje. Presrećna sam što je njena kolekcija prošla zapaženo, a još srećnija što ima mladih koji cene i vrednuju ono što je naše, autentično - priča Slavica koja je ipak poklonila najveći broj predmeta koje je izradila. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set