• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

25.10.2022

12:06

VALENTININO SLATKO OD RUŽE "OBARA S NOGU" Na njenim policama tegle neobičnih ukusa,  ovako pravi slatku zimnicu od latica cveća

printscreen

Vesti

VALENTININO SLATKO OD RUŽE "OBARA S NOGU" Na njenim policama tegle neobičnih ukusa, ovako pravi slatku zimnicu od latica cveća

Podeli vest

Valentina Zlatković iz Surdulice već nekoliko godina pravi najneobičniju slatku zimnicu, ostavljajući bez daha svakog ko proba njene specijalitete. Ova vrsna domaćica za Informer.rs otkrila je recept za pripremu slatka od ruža

Valentina sprema nesvakidašnje slatke đakonije, a na njenim policama mogu se naći tegle u kojima je slatko od ružinih latica, zelenih oraha, dudinja, kao i ono tradicionalno od šumskih jagoda, borovnica i šljiva.

Foto: Lična arhiva

Takođe pravi i med od maslačka, sirće i sok od ruža, koje bere u maju.

Bavljenje ovim hobijem postalo joj je i dodatan izvor prihoda, ali i način da se sačuvaju stari recepti.

- Sve što ima veze sa kreativnošću uvek me je privlačilo. Volim da probam da radim sve što se rukama stvara pa tako sam se oprobala u dekupažu, heklanju, pletenju, tkanju, šivenju, pa eto i u spremanju zimnice od neobičnih sastojaka, koju su ranije spremale naše žene, a koja je gotovo iščezla sa ovdašnjih trpeza - priča Valentina.

Foto: Lična arhiva

Od zelenih oraha misle da su smokve

Kada Valentina goste posluži nesvakidašnjim slatkom svi se iznenade ukusom, a mnogi ne mogu da dokuče od čega je spremljeno.

- Ne mogu da poveruju da je od ruže ili od zelenih mladih oraha. Za orahe pomisle da su smokve, a za ružu ne mogu ni da pretpostave, nemaju ideju od čega bi moglo da bude - priča Valentina.

Foto: Lična arhiva

Valentinin recept za slatko od ruža

Potrebno je jedan litar vode, 100 do 150 grama latica očišćenih od belog dela, jedan kilogram šećera, jedan limuntus.

Sve to staviti u vodu da proključa, onda dodati latice u vodu da se kuvaju 15 minuta. Voda će promenti boju, ali kada se doda limuntus postaće lepo crvena, dodati šećer  i kuvati uobičajeno kao i drugo slatko.

Skinuti penu, pokriti vlažnom krpom da se ohladi, sipati u teglice - pojašnjava Valentina.

Foto: Lična arhiva

Valentina Zlatković

Valentina je imala samostalne i grupne izložbe u Surdulici, Vladičinom Hanu, Vranju, Bosilegradu, Ćustendilu, a sarađivala je sa Kulturnim centrom Surdulica na restauraciji nekih komada nameštaja u dekupažu i starih pegli na žar.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BRANKINO SLATKO OD ŠLJIVA JE PRAVI DELIKATES! Domaćica otkrila recept -  Jedan sastojak daje poseban ukus
Srbija

BRANKINO SLATKO OD ŠLJIVA JE PRAVI DELIKATES! Domaćica otkrila recept - Jedan sastojak daje poseban ukus

Za žene na selu, naročito starije životne dobi karakteristično je da se bave pripremom zimnice, slatke ili kisele i uglavnom je to za porodične potrebe i za bliže prijatelje. Jedna od tih žena je i Branka Joksić iz čačanskog sela Ježevica, koja je u pripremi slatke zimnice otišla korak dalje i odlučila da svoje umeće prezentuje javnosti, a njen specijalitet je slatko od šljiva punjeno orasima

21.10.2022

11:15

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje
Hronika

Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje

Trećina učenika učestvovala je u tuči bar jednom tokom godine, pokazali su rezultati istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece u Srbiji u školskoj 2021/2022. godini koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

16.04.2024

10:58

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set