• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

28.10.2022

17:44

MEDVED ALEKSANDAR DAO DRAGOCENE PODATKE! Pogledajte kako ovaj šumski car živi na Tari (FOTO/VIDEO)

Z.G.

Vesti

MEDVED ALEKSANDAR DAO DRAGOCENE PODATKE! Pogledajte kako ovaj šumski car živi na Tari (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Posle godinu dana kada je na medveda Aleksandra stavljena ogrlica sa kamerom i GPS-GSM praćenjem, javnost danas ima priliku da vidi kako je ovaj šumski car živeo u tom period. Bilo je planirano da ogrlicu nosi još 6 meseci, ali je nekako uspeo da je skine.

Radnik NP “Tara” Vladimir Jovanović prilikom tesalacije drveća u jednom veoma nepristupačnom delu NP “Tara” pronašao je ogrlicu. Ogrlica omogućava da se pomoću satelita svakog momenta dobije podatak o lokaciji odnosno kretanju obeležene jedinke. A zahvaljujući kameri po prvi put su dobijeni snimci i slike direktno iz okruženja medveda. Sve to je deo projekta „Tajni život medveda“, koji je predstavljen danas u Info centru na Mitrovcu.

- Snimljeno je sedam sati dragocenog materijala. Rezultati ovakvog monitoringa medveda će omogućiti da se bolje razume njihova nemerljivo značajna uloga u šumskom ekosistemu, kao jednog od najvrednijih predstavnika biološke raznolikosti koji ima značajnu ulogu u očuvanju prirode – rekao je profesor Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji od 2007. godine vodi projekat markiranje i praćenja medveda u Srbiji.

On je rekao da je projekat „Tajni život medveda“ imao za cilj da korišćenjem najsavremenijih tehnologija doprinese što boljoj zaštiti ove vrste i javnosti predstavi njen značaj i specifičnosti. Takođe, cilj projekta je i podizanje svesti šire zajednice o potrebi očuvanja biološke raznovrsnosti i zaštite ugroženih vrsta.

- Na osnovu ovih podataka vidimo da je medved Aleksandar imao teritoriju od 300 km2. Uglavnom se kretao u NP Tara, a jednom je preplivao preko jezera Perućac i posle nekoliko dana se vratio iz Bosne. Aleksandar je najkrupniji medved kojeg smo označili, a pretpostavljamo da je star oko 15 godina, da je u punoj snazi.

Kamera koja je snimala po setovima, ujutru, popodne i uveče, pokazala nam je neke navike. U toku ovog snimanja Aleksandar se nije sreo ni sa jednom drugom vrstom životinja. Ali, zato je imao dva puta susret sa ženkama. Pretpostavljamo da su to dve različite ženke, a to ćemo utvrditi detaljnijom analizom. Prvi put je manju ženku sreo u maju, a drugi put je sreo veću ženku u julu. Inače, reproduktivni period medveda u ovom delu zemlje traje od maja do jula – objasnio je profesor Duško.

Pored toga prisutnima je prikazano kako je medved u svom brlogu, na veoma nepristupačnom delu u kanjonu Drine, uneo lišće i granje, i tu bio u hibernaciji 4 meseca. Prvi njegov izlazak iz pećine je bio kratak, osmotrao je okolinu i vratio se.

Iz pećine je izašao u martu. Uglavnom se kretao strmim vrletima Tare, a snimak govori da je prolazio obodom sela Aluge, izbegvajuči čist prostor i susrete sa ljudima. Na snimci se vidi i kako se hrani uglavnom insektima i larvama, kako je aktivan noću, a ujutru drema.

- U Srbiji smo imali sedam označenih medveda sa ogrlicom, u stvari sada pet, jer je Aleksandar skinuo ogrlicu, a ogrlicu je skinuo i medved Zoran sa Tare. Pratimo kretanje tri medveda koji su markirani na Zlatiboru, na Goliji i Jadovniku. Ovaj program postoji od 2007. godine i naš prvi označeni medved Miloje imao je najveću teritoriju kretanja od 4.500 km2 – rekao je prodesor Duško.

Direktor NP Tara Dragić Karaklić je rekao da je potreban multidisciplinaran pristup, saradnja različitih institucija i stručnjaka uz korišćenje najsavremenijih tehnoloških rešenja, ali i podrška društveno odgovornih kompanija, kako bi se sačuvale značajne vrste i njihova staništa. Zato se zahvalio kompaniji Telekom Srbija koja je prepoznala ove potrebe i značaj ovog projekta i uključila se u rad.

Projekat je finansijski podržala kompanija Telekom Srbija u iznosu od 1.140.000, dinara.

- Telekom Srbija je jedna od retkih kompanija koja je prepoznala problem gubitka biodiverziteta odnosno nestanka pojedinih vrsta i u tom smislu smo zadnjih godina podržali nekoliko projekata vezanih za zaštitu i proučavanje ugroženih vrsta. Jedan od tih projekata je “Nijedna vrsta ne umire sama” - rekao je Zoran Кarić iz Telekom Srbija.

Marijana Josipovič je navela da se 1/3 flore i faune Srbije nalazi na Tari i da se praćenje medveda još odvija pomoću foto zamki i DNK analize.  Aktivnosti na monitoringu medveda se nastavljaju i dalje, trenutno su postavljene zamke da se ponovo uhvati Zoran i obeleži ogrlicom sa GPS-om, jer postavljanje kamere je veoma skupo i trenutno se za to nema dovoljno sredstava, kažu u NP tara.

Za proteklih 17 godina, otkako se radi monitoring medveda u Nacionalnom parku Tara, ogrlice je nosilo 16 jedinki što je dalo nemerljiv doprinos izučavanju ove vrste na području Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set