• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

22.11.2022

16:38

DAN KADA JE FABRIKA ORUŽJA ODLETELA U VAZDUH! U strahovitoj eksploziju živote je izgubilo 120 Užičana

Z.G.

Vesti

DAN KADA JE FABRIKA ORUŽJA ODLETELA U VAZDUH! U strahovitoj eksploziju živote je izgubilo 120 Užičana

Podeli vest

Užičani i posle 81 godine odaju počast i sećaju se oko 120 žrtava strahovite eksplozije koja se dogodila na današnji dan, 22. novembra 1941. godine, u tadašnjoj Fabrici oružja i municije, a nekadašnjem trezoru Narodne banke, a današnjem Narodnom muzeju u Užicu.

- Nikada ne smemo zaboraviti žrtve eksplozije u tezorima. Dugujemo im sećanje i poštovanje u ime otetih života, prekinutih snova i sahranjenih nada da će dočekati dane mira i potpune slobode u svom gradu – rekao je u svom obraćanju većnik Ratko Trmčić i dodao da svih ovih godina svako ko poseti ovo mesto njihovog stradanja i zamisli strašne slike ljudi koji su ovde boravili zbog radne obaveze ili da bi se sakrili od bombi, ponesu u srcu čudan osećaj da su oni još uvek tu negde prisutni u hladnim tunelima.

Foto: Z.G.

 

Prema raspoloživim podacima u eksploziji je poginulo oko 120 lica, od kojih je poznato 111 imena, 62 civila i 49 radnika. U podzemnim prostorijama, izgrađenim neposredno pred Drugi svetski rat za potrebe trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, posle ulaska partizanskih jedinica u Užice 24. septembra 1941. godinem, po naređenju Vrhovnog štaba, prostor je adaptiran za potrebe fabrike oružja i municije koja je u to vreme bila jedina u Evropi te vrste.

Od radnika koji su proizvodili municiju i popravljali oružje za potrebe NOP-a, formirana je Puškarska četa koja je bila u sastavu Užičkog partizanskog odreda. U levom delu tunela osposobljeno je civilno sklonište za građane koji su se sklanjali od naleta nemačkih aviona.

Eksplozija se dogodila 22. novembra oko 15 časova u poprečnom delu tunela koji je služio za smeštaj materijala i proizvoda fabrike u raznim fazama proizvodnje, lančano se širila na oba tunela i u talasima trajala sve do idućeg dana. Izginula je čitava cela smena radnika i civila koji su se zatekli u skloništu.

Foto: Z.G.

 

Vence na spomenik poginulima u trezoru položili su potomci, rodbina i prijateljiž poginulih, delegacije Grada Užica, Gradske opštine Sevojne, Vojske Srbije i drugi. Učenici Užičke gimnazije govorili su delove knjige „Užice sa vranama“ akademika Ljubomira Simovića, u kojoj je opisan deo strahota tog dana. Parastos izginulim u Fabrici oružja i municije služili su sveštenici Crkvene opštine Užice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set