• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

24.11.2022

10:57

OBELEŽENA STOGODIŠNJICA ROĐENJA VELIKANA SRPSKE POEZIJE! Vasko Popa zadivio svet svojim stvaralaštvom, a formu iz temelja uzdrmao pesmama bez rime!

S.K.

Vesti

OBELEŽENA STOGODIŠNJICA ROĐENJA VELIKANA SRPSKE POEZIJE! Vasko Popa zadivio svet svojim stvaralaštvom, a formu iz temelja uzdrmao pesmama bez rime!

Podeli vest

Naučnim skupom u Matici srpskoj u Novom Sadu obeležena je stogodišnjica rođenja Vaska Pope, kako je rečeno, gromade ne samo srpske već i svetske poezije

Popa je uspeo da integriše dubinske, kulturološke, simboličke slojeve srpske kulture i da ih predstavi na ubedljiv način, tako da je čitav svet zaista bio zadivljen onim što je stvarao. Matica srpska se  posebno angažovala u obeležavanju ovog važnog jubileja, jer je Popa bio vezan za ovu ustanovu svojim neposrednim delovanjem – rekao je dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, koji je posebno naglasio da se  danas obeležava stogodišnjica rođenja ne samo velikog srpskog, nego i velikog svetskog pesnika.

Prof. dr Jovan Delić, potpredsednik Matice srpske i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, rekao je da je Vasko Popa gromada u srpskoj poeziji druge polovine 20. veka.

- Popa je uspostavio kontinuitet sa avangardnom poezijom. On je pesnik slobodnog stiha koji je sa tim stihom uradio najviše što se može uraditi na planu pesničke strogosti - istakao je Delić.

Foto: S.K.

Pomoćnik republičkog ministra  kulture Radovan Jokić kazao je da se danas obeležava dragocen datum u srpskoj kulturi. On je naglasio da je Vasko Popa rodonačelnik savremene srpske poezije i zahvalio je Matici srpskoj na vrednom podsećanju na ovog velikog pesnika.

- Godine 1953. izlazi prva pesnička zbirka Vaska  Pope ′Kora′, a tri godine kasnije i ′Nepočin polje′. Već svojom prvom zbirkom.  Popa je jasno definisao svoju poetiku i srušio do tada važeće kanone zamenivši banalnost pesničkih poruka  misaonošću i asocijativnošću, a formu iz temelja uzdrmao pesmama bez rime i znakova interpunkcije -  rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i autor dve zbirke poezije.

On je dodao da su pesme Vaska Pope  jedna vrsta istraživačkih stanica sazdanih od stihova, traganja od čovekovog atoma, do beskrajnog kosmosa. 

Potvrdi svega toga i novim sagledavanjima Popine poezije i njegovog sveukupnog književnog opusa posvećen je i ovaj naučni skup, koji ne slavi samo stogodišnjicu njegovog rođenja već i neprolaznost njegovog dela, a za čiju organizaciju Matica srpska svakako zaslužuje najveće poštovanje - naglasio je Mirović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NEOBIČNA LJUBAVNA PRIČA BOJANE I KRISTIJANA IZ ZRENJANINA! Zajedno su zabacili udicu, a onda...
Srbija

NEOBIČNA LJUBAVNA PRIČA BOJANE I KRISTIJANA IZ ZRENJANINA! Zajedno su zabacili udicu, a onda...

Bojana Stojanov, mlada i šarmatna Zrenjaninka, uz sklonost da poput brojnih svojih vršnjakinja, uvek izgleda atraktivno i lepo,bude aktivna u društvenom životu, gaji neobičnu strast i ljubav prema pecanju i uz blinkere, meredov, mamce, ali i svog dečka Kristijana, u kojeg je, kako sama kaže zaljubljena “do ušiju”, svaki slobodan vikend provodi na nekoj reci ili jezeru, pecajući

24.11.2022

10:31

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set