• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.R.

08.12.2022

11:32

NAJBOLJE SLATKO OD VIŠANJA PRAVI SE U OVOM KRAJU SRBIJE! Vredne domaćice dobile nagradu za slatko kiseli delikates, pa otkrile tajnu recepturu

G.R.

Vesti

NAJBOLJE SLATKO OD VIŠANJA PRAVI SE U OVOM KRAJU SRBIJE! Vredne domaćice dobile nagradu za slatko kiseli delikates, pa otkrile tajnu recepturu

Podeli vest

Zvanično, najukusnije slatko od višanja u Srbiji prave domaćice iz Crne Bare u Mačvi. Na nedavno završenom 16. Sajmu etno-hrane i pića u Beogradu Udruženju žena "Crnobarke" dodeljeno je specijalno priznanje za ovaj proizvod

- Sajam je bio veliki, sa dosta izlagača i nagrada u takvoj konkurenciji nas je iskreno obradovala. Slatko je pripremljeno od sitnih domaćih višanja po receptu koje su članice našeg udruženja zapamtile od svojih baka i majki - kaže predsednica udruženja Vesna Jurišić.

Čini se jednostavno i da bi svako mogao da napravi šampionsko slatko, ali Crnobarkama je bilo i malo teže da naprave najbolje slatko jer su ga kuvale na "Smedervcu" i na drva i morale su da vode računa o "jačini vatre" što je mnogo lakše kada se priprema na električnom šporetu.

Foto: Shutterstock

Slatko od višanja

Ipak, u svaku teglu slatka od višanja koje su pripremile iskusne domaćice iz Crne Bare upakovano je i njihovo umeće koje je presudilo da sajamski žiri dodeli specijalnu nagradu. 

Vredne domaćice otkrile su recept i način pripreme nagrađenog slatka od višanja.

- Za slatko je potrebno kilogram višanja, isto toliko šećera i 200 mililitara vode. U šerpu sipamo šećer i vodu i kada počne da peni dodaju se višnje. Kuva se na laganoj vatri do određene gustine. Ne meša se tokom kuvanja da se višnje ne raspadnu, već se šerpa lagano protresa. Najteže je da se postigne gustina tako da budu sjedinjeno voće i sok.  Ne sme da se ušećeri ili bude preterano gusto, a ni da ostane retko kao kompot  - objašnjava Vesna.

Osim nagrađenog slatka od višanja, vredne domaćice iz Crne Bare pripremale su i slatka od ruža, drenjina, dunja, jagoda i kupina, sokove, sirupe i džemove, kao i brojne slane i kisele proizvode od neprskanog povrća koje su proizvele u svojim baštama. Svoje đakonije sa etiketom zdrave hrane prodaju na sajmovima, festivalima i turističkim manifestacijama i tako obezbeđuju novac za rad udruženja.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DARKO JE JEDAN OD 15 MAJSTORA U SRBIJI KOJI SE BAVI BAŠ STARIM ZANATOM! Bez njega ne mogu stočari, a svoje proizvode pravi RUČNO (FOTO)
Srbija

DARKO JE JEDAN OD 15 MAJSTORA U SRBIJI KOJI SE BAVI BAŠ STARIM ZANATOM! Bez njega ne mogu stočari, a svoje proizvode pravi RUČNO (FOTO)

Nije nepoznanica da stari zanati izumiru, a užarstvo deli sudbinu mnogih od njih, o čijem očuvanju brinu jedino malobrojni preostali majstori. Jedan od petnaestak preostalih užara u Srbiji i jedini u Kikindi, Darko Varga, najviše proizvodi užad za stočarstvo. I to radi ručno već 10 godina. Međutim, vremena se menjaju, stoke je sve manje, pa se od ovog zanata samo preživljava

08.12.2022

11:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set