• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. MORAVČEVIĆ/B.S.

10.12.2022

07:00

POSKUPELI DINARSKI KREDITI! Rata veća i do 1.000 dinara

Informer DN

Vesti

POSKUPELI DINARSKI KREDITI! Rata veća i do 1.000 dinara

Podeli vest

Ukoliko ste u januaru podigli kredit od 1.000.000 dinara, rata koja vam dospeva ovog meseca biće veća za 970 dinara

Rate za gotovinske dinarske kredite od januara do danas skočile su i do 1.000 dinara. Narodna banka Srbije podigla je referentnu kamatnu stopu od početka godine za četiri odsto, što je za isto toliko uvećalo kamate na pozajmice u domaćoj valuti.

Tako, na primer, ukoliko ste u januaru podigli kredit od 1.000.000 dinara sa rokom otplate od 72 meseca, rata vam je tada iznosila 18.720 dinara, dok će ona koja vam dospeva ovog meseca biti veća za 970 dinara.

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, objašnjava da Narodna banka Srbije, kao i sve centralne banke u svetu, podiže kamatu kako bi suzbila inflaciju.

Foto: Informer DN

 

ŠTEDNJA


Došlo je vreme štednje, a ne trošenja. Vremena su takva da se steže kaiš
Vladimir Vasić

Vreme štednje

- To znači da poskupljuju krediti u domaćoj valuti. Manje je novca na tržištu, pa je on zato i skuplji. Dakle, došlo je vreme štednje, a ne trošenja. Građani koji moraju da se zadužuju kod banaka treba da dobro razmisle koliko im je novca neophodno. Ako žele da podignu zajam od 100.000, neka ipak uzmu 80.000 dinara. Vremena su takva da se steže kaiš. Oni klijenti koji većotplaćuju zajmove u dinarima, a uzeli su ih sa promenjivom kamatom, suočavaju se s povećanjem mesečnih obaveza - kaže Vasić.

TABELE

VREDNOST KREDITA: 100.000
ROK OTPLATE: 12 meseci
RATA U JANUARU: 8.900
RATA U DECEMBRU: 9.345

VREDNOST KREDITA: 500.000
ROK OTPLATE: 72 meseca
RATA U JANUARU: 9.100
RATA U DECEMBRU: 9.450

VREDNOST KREDITA: 1.000.000
ROK OTPLATE: 72 meseca
RATA U JANUARU: 18.720
RATA U DECEMBRU: 19.690

Smirivanje

Na pitanje šta nas očekuje u narednom periodu i da li zaduženi građani imaju razloga za strah od novih poskupljenja kredita Vasić kaže:

- NBS je tokom godine povećavala svoju kamatu vrlo blago iz meseca u mesec. Nije bilo velikih skokova i neće ih ni biti u sledećoj godini. Situacija se polako stabilizuje u celom svetu. Zaustavljen je i rast inflacije u Evropskoj uniji. Cena energenata pada. Imamo privrednu aktivnost i izvoz, tako da bismo u sledećoj godini mogli da uđemo u mirniji period.

Sa njim se slaže i Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

- Meni se čini da se polako iscrpljuje efektivnost ovog instrumenta monetarne politike, odnosno podizanje referentne kamate. Ne očekujem sledeće godine njeno značajnije podizanje. Možda nešto veoma blaže u prvom kvartalu. Očekujem da kamatne stope ostanu na ovom, sada slobodno možemo da kažemo, relativno visokom nivou, i to cele sledeće godine - rekao je Grubišić.

Pomoć dužnicima: Produžen rok za otplatu

Narodna banka Srbije donela je odluku kojom će banke ubuduće dužnicima koji imaju probleme sa otplatom pozajmica moći da produže rok otplate. Rok za oplatu gotovinskih i potrošačkih pozajmica umesto dosadašnjih šest, može biti devet godina. Rok za otplatu stambenih kredita banka sada može da produži za pet godina.

Kako dodaju, na taj način je omogućeno bankama da dužnicima kojima je to zaista potrebno obezbede neophodne olakšice.

- Klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da u neposrednoj komunikaciji s poslovnim bankama ugovore optimalno rešenje kojim će prevazići probleme - kažu u NBS i dodaju:

- U okviru ovih rokova dužniku će moći da se odobri ustupak u vezi sa otplatom potraživanja, bez obzira na stepen njegove kreditne zaduženosti u trenutku restrukturiranja.

Opisane ustupke banke će moći da sprovode kako na svoju inicijativu uz pristanak dužnika, tako i postupajući po obrazloženom zahtevu dužnika nakon kojeg je banka ocenila da postoje posebne okolnosti koje su uticale na pogoršanje finansijskog položaja dužnika i time na mogućnost da on uredno izmiruje svoje obaveze prema banci.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set