• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

16.12.2022

15:48

SIGURNA KUĆA ZA SVE KOJI ZALUTAJU NA TARI! Mihajlo nije želeo da se nekom desi ono što je on doživeo, S TOGA JE ZASUKAO RUKAVE (FOTO)

Privatna arhiva

Vesti

SIGURNA KUĆA ZA SVE KOJI ZALUTAJU NA TARI! Mihajlo nije želeo da se nekom desi ono što je on doživeo, S TOGA JE ZASUKAO RUKAVE (FOTO)

Podeli vest

Na padinama planine Tare nedavno je napravljen SOS bungalov, koga je osmislio i napravio mladjani student Mihailo Panić (23) iz Užica. Bungalov je na raspolaganju svima koji zalutaju na ovoj šumovitoj planini, a boravak u njemu nema cenu, već je sasvim besplatan

Na padinama planine Tare nedavno je napravljen SOS bungalov, koga je osmislio i napravio mladjani student Mihailo Panić (23) iz Užica. Bungalov je na raspolaganju svima koji zalutaju na ovoj šumovitoj planini, a boravak u njemu nema cenu, već je sasvim besplatan.

Tara je jedna od najposećenijih planina u Srbiji i pravi biser ovog dela zemlje.Turisti na ovu planinsku lepoticu dolaze u svim godišnjim dobima, ali najviše zimi, kada je Tara u pravoj snežnoj idili. Obzirom na to da je na veoma visokoj nadmorskoj visini, neretko je okuje gusta magla, a sama po sebi je veoma šumovita planina, što mnoge njene posetioce zna da zbuni i da se zagube uprkos obeleženim planinarskim stazama.

Foto: Privatna arhiva

 

Taj problem je više puta mario i mladog Užičanina, pa je sam dosao na ideju i uz podršku par ljudi osmislio i napravio jedan bungalov u sred šume. Iako nije imao svoju zemlju na Tari, na poklon je dobio od babe deo prandedine zemlje, dok je ostatak placa kupio.

Već kada je krenuo sa realizacijom projekta u pomoć su mu pritekli drugari, otac, deda i komšija koji je inače majstor i za petnaestak radnih rana završili su ovaj bungalov.

- Više puta sam se našao u nezgodnim trenutcima na Tari kada sam morao da prenoćim ispod šatora gde sam kampovao i često se smrzavao. Kasnije sam prešao u napuštene kolibe koje su bile veoma oronule. To me je najviše motivisalo da napravim bungalov, koji će poslužiti prvenstveno meni, ali i drugima" objašnjava Mihajilo.

Foto: Privatna arhiva

 

Ovaj ambiciozni mladić dosta vremena provodi na Tari, a posebno mu je zadovoljstvo što bungalov ne koristi samo on, već svako ko želi. Za boravak u njemu ne postoji cena, a kako kaže Mihajlo nema nameru ni u budućnosti da naplaćuje korišćenje njegovog kutka. Jedino kao uzvrat i znak zahvalnosti prema domaćinu, korisnici bungalova, trebali bi da ga srede nakon njihovog boravka, kako bi ostao čist za naredne goste.

- Za sada sam napravio samo jedan, ali imam u planu izgradnju i jos jednog bungalova sličnog oblika i dizajna samo što ću koristiti materijal od stare kolibe. Pored njih takodje nameravam izradu površina za kampovanje." dodaje Panić.

Iako je bungalov nedavno napravio, već je ugostio i prve goste, a oni su bili lovci. Za novu godinu suž mu se najavili planinari, pa će i on zajedno sa njima ispratiti staru i dočekati novu godinu u srcu planine Tare. Za koji dan mu takodje u goste dolazi drugar iz Amerke, tako da je svim ljubiteljima prirode njegov kutak dobrodošao.

Foto: Privatna arhiva

 

Trenutno u bungalovu mogu da prespavaju dve osobe, ali Mihailo radi na tome da komotno mogu da budu na konaku minimum tri osobe.

Prostor je popunjem sa dva ležaja i šporetom na drva, što je sasvim dovoljno za pristojno prenoćište. Unutra vlada prava planinska idila, a borabak u njemu svima godi.

- Ne želim da se iko muči kao što sam se ja mučio pod šatorima i pod vedrim nebom, jer je prenoćište na otvorenom najgora opcija. Baš iz tog razloga postoji ovaj bungalov- ističe ovaj mladić.

Mihajilo je inače student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, a kada dodje kući u Užice dostaž vremena provodi i na Tari, sredjivajući plac i ostvarujući neke nove kretivne ideje. Želja mu je da  što vise turista posećuje Taru i upoznaje njenu prirodu, ali i da stekne nova poznanstva sa ljudima koji u njegov bungalov dodju sa nemerom ili možda ako ih put nanese kad zalutaju u gustoj magli i četinarskoj šumi.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set