• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

13.01.2023

14:33

TEPANA POGAČA VRANJANSKI SPECIJALITET BEZ KVASCA! Evo kako se sprema i kako je dobila ime!

S.T.

Vesti

TEPANA POGAČA VRANJANSKI SPECIJALITET BEZ KVASCA! Evo kako se sprema i kako je dobila ime!

Podeli vest

Tepana pogača je veoma ukusan i još uvek na trpezama Vranja prisutan specijalitet. Može da se spremi ako u kući ima samo kilogram brašna, dve kašičice soli i jednu sode bikarbone

Naziv “tepana”, dobila je po načinu obrade testa. Maja Đorđević, iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, još uvek često pravi tepanu pogaču.

- Pogača je simbol je porodične sloge, a so sa kojom se mesi označava blagostanje porodice.
Mesim je svojim ukućanima kad god ne znam šta ću za jelo. Za njeno spremanje mi treba najmanje vremena i zato je uvek na našem jelovniku.

Prvo u posudu odsejem kilogram brašna i dodajem dve kafene kašičice soli i jednu sode bikarbone.

Foto: S.T.

 


Pre nego što testo zamesim mlakom vodom, sodu obavezno rastvorim u malo hladne vode i dodam kasnije u testo.

Testo mesim još jedno pet minuta na radnom stolu, a kada dobijem glatku loptastu masu, rastanjim je i ostavim da odstoji 15-ak minuta dok se rerna ne ugreje - pojašnjava Maja.

Baca se sa visine da se bolje umesi 

Pojedine domaćice u ovom kraju prilikom mešenja pogače praktikuju da testo bacaju na sto sa određene visine, kako bi ga što bolje umesile.

To deluje kao da testo tepaju , tj udaraju ili tuku, o radnu površinu, zbog čega je i ova pogača dobila takvo ime.

Foto: S.T.

 

Iako Đorđevićeva nikada ne primenjuje ovu tehniku mešenja tepane pogače, ona prilikom pravljenja ovog tradicionalnog vranjskog specijaliteta uvek dobije željeni ukus i izgled,

- Pre nego što je stavim u pleh testo razvučem u krug drvenom oklagijom, koja se kod nas na jugu zove sukaljka, te tako dobijem željenu debljinu. Tepsiju u koju je pečem namažem zejtinom i kada u nju položim pogaču, viljuškom je išaram i stavim da se peče - dodaje Đorđevićeva.

Ovako ispečena pogača je uvek meka, ima tanku koricu, a zbog sode bikarbone i žućkastu boju.
Najčešće se jede uz sir, ajvar ili suvo meso.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Al ga pojasni

pre 1 godinu

"... dok se rerna ne ugreje - pojašnjava Maja. ...". Bas ga pojasni. Na 200, 300 stepeni? Zamislite kaze vam doktor, napise recept, uzimajte ovaj leko po nekoliko tableta na dan, nekoliko pita, nekolkiko dana. To recept? A ovo? Isto.,,.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set