• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

14.01.2023

07:00

APEL MAJKE MALE NAĐE (3) IZ KRAGUJEVCA, KOJA JE PREMINULA ZBOG MORBILA! Vakcinišite svoju decu, jer će posle biti kasno!

Vesti

APEL MAJKE MALE NAĐE (3) IZ KRAGUJEVCA, KOJA JE PREMINULA ZBOG MORBILA! Vakcinišite svoju decu, jer će posle biti kasno!

Podeli vest

Ostala sam bez svog deteta jer nije primilo MMR vakcinu zbog svoje autoimune bolesti! Nju su zarazila nevakcinisana deca, kaže mama Dragana

Ostala sam bez svog deteta jer nije primila MMR vakcinu zbog svoje autoimune bolesti! Nju su zarazila nevakcinisana deca! Moja Nađa je imala svega tri godine kada je preminula zbog komplikacija od ovog virusa.

Zato apelujem na roditelje da vakcinišu svoju decu, da slušaju struku i lekare, a ne samoprozvane stručnjake i savete preko interneta jer će posle biti kasno!

Foto: facebook

Dragana Petrović sa ćerkom Janjom
Opasno!
Za 24 sata duplirao se broj zaražene dece, a najmlađi pacijent ima samo sedam meseci!
Mirsad Đerlek

Ovako priča Dragana Petrović iz Kragujevca, majka male Nađe, koja je preminula 2018. godine nakon što se zarazila malim boginjama.

U kandžama virusa

Prema njenim rečima, činjenica da se virus ponovo pojavio "ledi krv u žilama" i vraća je na najbolniji period njenog života.

Teško stanje
Dobila je visoku temperaturu, krvarila je iz nosa i usta i nije otvarala oči
Dragana Petrović

- Razumem da su roditelji zbunjeni zbog vakcinacije jer postoji toliko netačnih informacija na internetu i svako strahuje za svoje dete. Ali molim roditelje da se pre svega informišu kod lekara-imunologa, pedijatara i, ako treba, ostalih struka. Ne slušajte razne komentare od nestručnih osoba, samozvanih stručnjaka! Ne čitajte ništa na internetu, svako od nas može da napiše neke informacije koje šire paniku, a nisu potkrepljenje činjenicama. A roditeljima dece koja ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga poručujem da se mole Bogu, to jedino preostaje. Nađa nije jedini ovakav slučaj, nažalost - napominje Dragana i podseća se tog aprila kada je zauvek izgubila svoju mezimicu:

Foto: Informer

Morbile

- Nađa je imala autoimunu bolest i nije smela da primi MMR vakcinu. Početkom 2018. godine, dok je već uveliko trajala epidemija morbila, otišli smo u Klinički centar "Kragujevac" na redovnu terapiju. Tamo su na pregled dolazila deca sa konjuktivitisom, kašljem i visokom temperaturom zbog sumnje da imaju male boginje. Usled lošeg imuniteta i činjenice da nije primila MMR vakcinu, tih dana Nađa se zarazila morbilama. Dobila je visoku temperaturu, koju nikako nismo mogli da joj oborimo, krvarila je iz nosa i usta... Nije otvarala oči, dobila je konjuktivitis, sve što ukazuje na morbile. Nije se budila, nije jela ni otvarala oči, ali čula me je, to znam. Kasnije su se nizale komplikacije, prvo je bila na kiseoniku, a onda i na respiratoru. Sve do 4. aprila, kada smo dobili najgore vesti.
Život joj se, kaže ova žena, promenio iz korena i ne može sebi da oprosti što je išla u bolnicu usred epidemije boginja.

Škodrićeva: Situacija sa morbilama je alarmantna

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić upozorila je da je situacija zabrinjavajuća i alarmantna zbog ponovne pojave malih boginja u našoj zemlji!
- MMR vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubele spada u obaveznu imunizaciju. Kao lekar i kao majka ne mogu da razumem neodgovornu odluku pojedinih roditelja da ne vakcinišu decu u 21. veku, kada se vakcina kao sredstvo prevencije bolesti koristi već više od 100 godina, tokom kojih je spasla živote miliona ljudi. Odlukom da svoju decu ne vakcinišu, ti roditelji ne samo da krše zakon, nego dovode u opasnost pre svega zdravlje i živote svoje dece rizikujući, takođe, da bolest preraste u epidemiju - navela je Radojević Škodrić.

- Svi patimo zbog sekunde nepažnje. Moja starija ćerka imala je samo pet godina kada je Nađa umrla i to je veoma teško podnela. Ona me sada ispituje da li je vakcinisana, da li će se zaraziti, veoma je uplašena. Nakon Nađe dobili smo još jedno dete, ono je takođe vakcinisano. Ne bih nikada sebi ponovo dozvolila da dođem u tu situaciju. Zato obavezno vakcinišite decu! - apeluje Nađina mama.

Odgovornost roditelja

Da je vakcina jedini način da se spasi dečji život, poručuje i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek!

Foto: Informer

Mirsad Đerlek

- Za 24 sata duplirao se broj zaražene dece, a najmlađi pacijent ima samo sedam meseci! Vakcina postoji već 200 godina. Mislim da treba da pravimo kampanju o vakcinaciji. Treba da slušamo naše lekare! Očekujem da će roditelji shvatiti ovu poruku Ministarstva zdravlja i vakcinisati svoju decu. Kalendar vakcinacije napravili su najveći stručnjaci u ovoj zemlji. To je jedini način da sprečimo bilo koju virusnu bolest i spasemo živote ne samo dece već i odraslih. Vakcinacija dece u Srbiji je obavezna i, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu. Takođe, roditeljima koji odbijaju da zaštite svoju decu prema zakonu preti i kazna do 150.000 dinara iako nikom nije naplaćena - ističe Đerlek.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set