• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.B.

30.12.2023

18:09

Mesto gde ljubav stanuje! 20 godina mitrovačkog Karitasa!

N.B.

Vesti

Mesto gde ljubav stanuje! 20 godina mitrovačkog Karitasa!

Podeli vest

Uz ručak, poklone ispod okićene jelke, muziku i pesmu u Dnevnom boravku u mitrovačkom naselju Kamenjar Karitas ’’Sveta Anastasija’’ proslavio je svoj jubilej-20 godina postojanja u najvećem sremskom gradu!

- Pored terenske službe za 50 korisnika, medicinsko osoblje i gerontodomaćice pomoć i negu pružaju i u Dnevnom boravku, koji naših 19 korisnika doživljavaju kao svoju drugu kuću. Ovde je od 8-14 sati uvek puno korisnika, koji dođu da tu doručkuju, ručaju, ali i da se druže, proslavljaju praznike i rođendane.

Korisnici su različitih starosnih kategorija, različitog socijalnog i porodičnog statusa, često socijalno izolovani, osobe sa hendikepom ili obolele od kancera, kojima je naša pomoć neophodna, navodi Kristina Dragišić, koordinatorka mitrovačkog Karitasa, naglašavajući saradnju sa Gradskom upravom za socijalnu zaštitu, koja je od ove godine omogućila finansiranje Dnevnog boravka.

Foto: N.B.

 

 

Za vreme boravka u Dnevnom centru korisnicima se pružaju usluge lične higijene, pranja i peglanja veša, rehabilitacije, pomoći u ishrani, kao i mogućnost druženja, što njima s obzirom na to da su usamljeni, veoma mnogo znači, napominje Dragišićeva.

Mitrovački Karitas osim mladih i stručnih kadrova, raspolaže i sa modernim ortopedskim i pomoćnim pomagalima, neophodnim hendikepiranim i teško pokretnim štićenicima. Korisnicima se ustupaju invalidska kolica, štake, štapovi, tronošci i četvoronošci, kao i bolnički kreveti sa anti-dekubitalnim dušecima i jastucima sa kompresorom.

- U ovoj godini licencirali smo uslugu Dnevnog boravka za osobe sa mentalnim smetnjama, jedinstvenoj ustanovi socijalne zaštite koja sistemski podržava osobe sa mentalnim smetnjama i oboljenjima na teritoriji Srema. Tako smo, nakon 20 godina, sa projektnog finansiranja stranih Karitasa prešli na programsko finansiranje od strane naše lokalne samouprave, što je veliki korak i priznanje za naš dugogodišnji rad, ističe Dragišićeva.

Foto: N.B.

 

 

Pred Božićne praznike, mitrovački Karitas uručio je pakete hrane i sredstava za higijenu donirane od hrvatskog Karitasa za socijalno ugrožene korisnike, dok je od strane istog donatora na adrese 30 korisnika podeljen ogrevni briket za zimu.

U Dnevnom boravku na svečanom ručku uoči Božića, uz okićenu jelku i prazničnu atmosferu zatičemo u druženju vidno raspoložene korisnike i članove njihovih porodica, koji su pozvani od strane koordinatora Karitasa da prisustvuju obeležavanju praznika.

Na čelu stola, kako i dolikuje, sedi najstariji korisnik šestdesetogodišnji Sava Dejanović, dok najmlađi Filip Bojanić (31) uveseljava goste.

Foto: N.B.

 

 

- Ne propuštam nijedan dan u zadnjih desetak godina, kako dolazim ovde. Stanujem u centru grada, pa mi lagana šetnja do Dnevnog boravka u Kamenjaru pričinjava zadovoljstvo. A, tu me čekaju drugari i druženje sa njima uz rad-imamo ovde radionice sa mašinama za izradu papirnih kesa, atelje za slikanje, kao i muziko terapiju, što mi neobično prija i smiruje.

Uz opuštajuću melodiju harfe, profesorke Dragane Filimonović, joga vežbe i vežbe disanja, nalazim mir i spokoj, priča korisnik Đorđe Bjelobrk (40), koji je završio Visoku školu za obrazovanje vaspitača, a i sam svirao violinu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!
Planeta

Udarno! Izrael veruje da je ubijen vođa Hezbolaha!

Izraelski kanal 12 objavio je večeras da se u Izraelu veruje da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u večerašnjem napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na, kako se navodi, podzemnu komandnu bazu Hezbolaha u Bejrutu.

27.09.2024

22:24

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set