• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.11.2019

12:27

PAMTIMO GA KAO BATA KOLETA IZ "MARŠA NA DRINU", a njegova tragična sudbina NATERAĆE VAM SUZE NA OČI

Estrada

PAMTIMO GA KAO BATA KOLETA IZ "MARŠA NA DRINU", a njegova tragična sudbina NATERAĆE VAM SUZE NA OČI

Podeli vest

Aleksandar Gavrić Aca bio je jedan od talentovanih jugoslovenskih glumaca koji je ostao upamćen kao opasni momak koji postiže nemoguće, razbija negativce i osvaja ženska srca.

Aleksandar Gavrić rođen je 28.maja 1932. godine u Beogradu. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1956. godine. Prvu ulogu je ostvario u filmu “Potraga” iste godine. Dve sezone je igrao u zadarskom i splitskom pozorištu. Visok, markantan i snažnih crta lica mnogim generacijama ostao je u sećanju kao kapetan Leši, koji uništava sve koji mu se nađu na putu kako bi uspeo svog posrnulog brata da vrati na pravi put.


Iako da je uloga kapetana Lešija učinila pravom zvezdom, ostao je upamćen i po ulozi u čuvenom Maršu na Drinu kao Kostu Hadživukovića i u Signalu nad gradom kao komandira Ranka. Igrajući kosovskog Albanca, partizana iz Prizrena Ramiza Lešija, koji uništava zaostale balističke bande, Aca Gavrić postao je prava zvezda jugoslovenskog filma. Film je doživeo neverovatnu popularnost, da je kasnije snimljen i nastavak “Obračun”, a čak je po njegovom liku nastao i strip “Kapetan Leši”.

Zbog upečatljivog fizičkog izgleda, reditelji su ga smatrali američkim tipom glumca koji nije baš prolazio kod Jugoslovena, pa su mu dodeljivali manje i stereotipne uloge dobrog i neustrašivog momka. Ovakav odnos reditelja prema njemu nije mu prijao, te je jedno vreme isključivo igrao u pozorištima u Zadru i Splitu.

Tumačio je glavne uloge u svim filmovima Živorada Žike Mitrovića, uključujući i čuvenu ulogu Bata Koleta u hitu “Marš na Drinu” iz 1964. godine. Glumio je i u nemačkim i u italijanskim akcionim filmovima.
Među publikom je stekao popularnost kao “opasan momak”, a u pokušaju da promeni ovakav imidž koji ga je pratio, Aleksandra Gavrića sprečila je teška saobraćajna nesreća.

Na vrhuncu popularnosti, poginuo je u svojoj 40. godini u teškom udesu kod Inđije 6.decembra 1972. godine. Sa njim je bila i njegova devojka Jasmina Lisac, koja je imala samo 18 godina i koja je, takođe, nastradala.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Đilasova opozicija hoće građanski rat! Olivera Miletović: Nisu pomenuli pogrom, ali zato sarađjuju sa onima koji su nas bombardovali!
Politika

Đilasova opozicija hoće građanski rat! Olivera Miletović: Nisu pomenuli pogrom, ali zato sarađjuju sa onima koji su nas bombardovali!

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena danas u 10 sati raspravom o izboru predsednika parlamenta. Za predsednicu parlamenta predložena je Ana Brnabić, kojoj su tokom jučerašnje diskusije podršku najavili, između ostalih, Savez vojvođanskih Mađara i Jedinstvena Srbija. Jučerašnji rad Parlamenta obeležilo je nedopustivo i nevaspitano ponašanje opozicionih pripadnika. Šta će biti danas? Na ovu temu u "Info jutru" govorila je novinarka Olivera Miletović.

19.03.2024

08:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59