• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.01.2020

08:00

BILA JE NAJLEPŠA JUGOSLOVENSKA GLUMICA, NJEN TRAGIČAN KRAJ JE RASPLAKAO CELI REGION! Zračila je neverovatnom harizmom,  UVEK BI KRALA SVAKI KADAR

Estrada

BILA JE NAJLEPŠA JUGOSLOVENSKA GLUMICA, NJEN TRAGIČAN KRAJ JE RASPLAKAO CELI REGION! Zračila je neverovatnom harizmom, UVEK BI KRALA SVAKI KADAR

Podeli vest

Pre 20 godina nas je napustila čarobna Ena Begović, žena vanvremenske lepote, ali i genijalnog glumačkog talenta

Retko koje lice  je zračilo takvom harizmom, kakvu je imala tragično preminula Ena, čiji je ne baš predugi glumački staž ostavio snažan trag u jugoslovenskoj kinematografiji.

Ena Begović je rođena 1960. godine u Trpnju, malom mestu na poluostrvu Pelješac. Od ranog detinjstva isticala se kao lepo, ali stidljivo dete, nije maštala o glumačkoj karijeri, tako da se prvo pojavljivanje na velikom ekranu desilo spontano,u srednjoškolskim danima.

NIJE DUGO ČEKALA GLAVNU ULOGU

Statiranje u filmu Lordana Zafranovića "Okupacija 26 slika", ovoj mladoj Dalmatinki je promenilo život. Iako je u Zagreb otišla kako bi studirala prava, godinu dana kasnije upisaće glumu, verovatno i ne sluteći da će njena karijera početi i pre nego što je zamišljala.

 

 

Već na prvoj godini ponovo će je angažovati Lordan Zafranović, ali sada za glavnu ulogu u filmu "Pad Italije". U mešavini ratne i ljubavne priče o životnim idealima, Ena  je igrala mladu devojku, iz bogate porodice koja se zaljubljuje u lokalnog partizana.Njen figura je odmah zapala svima za oko, a njena scena kupanja u moru, danas se smatra kao antalogijskim kadrom naše kinematografije.

Film je postigao ogroman uspeh, premijerno je prikazan na prestižnom festivalu u Veneciji.

PRVA SAOBRAĆAJNA NESREĆA

Ipak, sudbina nije htela da ona u nekoj lepoj svečanoj haljini zabilista na crvenom tepihu. Sasvim obična poseta prijatelju u Beograd, pokvarila je njene planove. Automobil u kojem se nalazila prevrnuo se nasred put<, što je njoj nanelo povrede na glavi zbog kojih je odustala od odlastka u Italju, i poziranja pred blicevima najpoznatijih svetskih fotografa.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#enabegovic #ena #primadona #tvstar #hnk #blondehair #trpanj #dubrovnik #likeforlikeback #likeforlikes #croatia

A post shared by enabegovicdiva (@enabegovicdiva) on Sep 29, 2019 at 1:09am PDT

 

Posle saradnje sa Zafranovićem, ponude su stizale brzinom munje. Igrala je kod Zorana Amara u filmu "Piknik u topoli", dok ju je Miroslav Mikuljan angažovao za "Hoću živeti", a Zdravko Šotra joj je dodelio glavnu ulogu u kultnom ostvarenju "Idemo dalje", gde joj je partner bio Dragan Nikolić.

 

HTELA JE DA BUDE VIŠE OD PRELEPOG LICA NA EKRANU

Novi mogući angažmani su dolazil na njen sto sa svih strana, ali ipak ova tada mlada lepotica se silnoo razočarala, jer nije htela da je publika doživljava kao seks simbol.

Posvetila se pozorištu, nizala uspešne uloge, ali opet nije bila potpuno zadovoljna, dok nije shvatila da će ljudima njen fizički uvek ispred talenta.

- Smetalo bi mi, kad bih pitala prijatelje, kakva sam bila u pozorišnoj predstavi, oni bi mi uvek ponavljali "Bila si prelepa", a ja nisam htela da čujem to. Bilo je frustirirajuće, mislila sam da niko ne primećuje, ali onda sam se opustila,  shvatila sam da ne mogu ništa da promenim -  rekla Ena u jednom intervjuu.

BARUNICA KASTELI KRUNA KARIJERE

Pohvale za interpretaciju su došle, Antun Vrdoljak se odlučio na riskantan potez, kada ju je angažovao za ulogu barunice Kasteli u ekranizciji čuvenog dela Miroslava Krleže "Glembajevi", iako je bila premlada za tu ulogu.

Jedan od najslojevitijih likova iz Krležine bogate spisateljske karijere, barunica Kasteli "trofejna supruga" bez ikakvih životnih skrupula, obeležila je njenu karijeru, jer je posle fantastične kreacije na velikom ekranu, dobila istu rolu i u pozorišnom komadu, koju je igrala do smrti.

PONOS PRE SVEGA

Za istu ulogu je nagrađena Zlatnom arenom u Puli za najbolju sporednu ulogu, koju je odbila jer  nije smatrala da je njen lik sporedna rola.

Ovako nešto se ranije nije dešavalo na filmskoj smotri u Istri, te je mnoge iznenadio ponosni gest tada već ostvarene, ali još uvek mlade glumice.

 

 

Iz organizacije festivala hteli su da joj pošalju nagradu, ali ona je odbila da je ima svojoj kolekciji, i tako je ostalo do kraja njenog kratkog života.

DRUGA SAOBRAĆAJNA NESREĆA

Njen život, izgleda nije mogao bez saobraćajnih nesreća. Druga se desila  1996. godine, kada  je upravljala kolima koja su udarila u motociklistu koji je nastradao na licu mesta.

 

 

Oboje nisu poštovali propise, što je rezultiralo tragičnim ishodom. Sa njom je u automobilu bio tada mladi kolega Đorđe Kukuljica (igrao u seriji "Senke nad Balkanom") koji je posle nesreće bio tri nedelje u komi, a nakon toga ponovo je morao da uči da hoda i govori.

NETIPIČNA GLUMICA

Ena nije bila poput ostalih umetnika, nikada nije vodila boemski život. Posle predstava bi odmah otišla kući, nebi se zadržavala sa ostalim kolegama u kafanskim zgodama.

Nije volela žurke i glamur, a upućeni potvrđuju da se njena tuga mogla videti, po njenom nemom sedenju u mračnoj sobi sa cigaretom u ruci.

 

 

Bila je povučena, zatvorena u sebe, a njeni prijatelji kažu da su je ljubavni krahovi jako pogađali.

Kao majka se ostvarila pred sam kraj svog života, onda kada je mislila da dobri dani tek počinju, desilo se nešto najgore.

TRAGIČAN KRAJ

Tog kobnog letnjeg dana 2000. godine u kolima je bila sa suprugom, preduzetnikom Josipom Radeljakom, njegovim sinom iz prvog braka Leom, svojom majkom Terezom i jednoipomesečnom ćerkom Lanom. Krenuli su u posetu prijatelju.

Kolima je upravljao Leo, a onda rešio da volan prepusti ocu, jer je razbio far nakon što je zakačio kamen. Zaustavili su se na uzbrdici i obojica su izašli iz automobila kako bi zamenili mesta. Tada je automobil skliznuo nizbrdo. Ena i Tereza sa Lanom su pokušavale da se izvuku iz automobila, ali vozilo je završilo u provaliji, te je u tom momentu prignječilo Enu.

Povrede su bile teške i nije joj bilo spasa. Mala Lana je takođe završila u bolnici, a majka Tereza je zadobila više povreda po ramenima i ruci.

Nažalost na tako strašan način ugašen je život jedne od najboljih glumica na ovim prostorima, prelepe  žene koja je uvek znala da na pravi način "ukrade" svaki kadar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rada

pre 4 godine

Josip Radeljak se razveo od Bebe Lončar pa oženio E.Begović.

Vojkan

pre 4 godine

Josip i njegov sin Leo su ovo namerno izveli da bi ubili Enu, njenu bebu i njenu majku.... kako vam ovo nije jasno? Debelim novcem su placeni advokati, sudije, istrazitelkji, da bi se sve ovo zataskalo.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59