• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.03.2020

00:00

ČETIRI GODINE OD SMRTI DRAGANA NIKOLIĆA! Pamtićemo ga po mnogim ulogama, a ovo je pet manje poznatih filmova u  KOJIMA JE BEOGRADSKI ŠMEKER TAKOĐE BRILJIRAO!

Estrada

ČETIRI GODINE OD SMRTI DRAGANA NIKOLIĆA! Pamtićemo ga po mnogim ulogama, a ovo je pet manje poznatih filmova u KOJIMA JE BEOGRADSKI ŠMEKER TAKOĐE BRILJIRAO!

Podeli vest

Na danšanji dan su pune četiri godine kako nas je napustio Dragan Nikolić, velikan našeg filma kojeg će pamtiti apsolutno sve generacije

Ovaj Beogradski Šmeker je pet decenija bio jedno od zaštinih lica naše kinematografije. Pamtićemo ga kao Urketa (Poslednji krug u monci), Flojda (Nacionalna klasa), Prleta (Otpisani/Povratak otpisanih), Džimija Barku(Kad budem mrtav i beo), pevača bez sluha (Ko to tamo peva), Vlah Aliju (Banović Strahinj), Miloša učitelja (Idemo dalje) a postaje neke njegove uloge kojih se nebi setili na prvu, ali gde je Dragan Nikolić kao i uvek pokazao svoj genijalan talenat.

Evo nekoliko ne toliko poznatih filmova sa njim, koje svakako vredi pogledati.

TRI SATA ZA LJUBAV (1968)

U urbanoj romantičnoj priči Fadila Hadžića, Dragan Nikolić je igrao zagrebačkog mangupa koji u jednom noćnom izlasku pokušava da impresionira mladu devojku koja mašta o idelanoj ljubavi.

"Tri sata za ljubav" nije bio klasičan jugoslevnski film, došao je u vreme kada su najpopularniji bili partizanski filmovi i filmovi takozvanog "crnog talasa", a on nije bio ni jedno, ni drugo. Govorio je omladini, sitnim problemima koji bi lako mogli da prerastu u krupne.

HOROSKOP (1969)

Horoskop je veravtno njegov najbitniji film, onaj koji je uticao na njegov privatni život, jer na setu istog, upoznao svoju lepšu polovinu Milenu Dravić sa kojom je proveo ostatak života.

Ovo ostvarenje Bore Begovića govori mladoj devojci koja dolazi u mlado hercegovačko mesto, te tako postaje "meta" četiri mladića koji se odmah zagledaju u nju.

Nikolić je ponovo tumačio "anti heroja" sa etiketom lošeg momka, nešto što će ga pratiti često u njegovoj dugoj karijeri.

SEZONA MIRA U PARIZU (1981)

U filmu o ljubavi Beograđanina i Francuskinje, njegova partnerka je bila Maria Šnader, koja predhodno delila kadar sa Marlonom Brandom (Poslednji tango u Parizu) i Džekom Nikolsonom (Zanimanje: reporter).

"Sezona mira u Parizu" je nagrađena na Filmskom festivalu u Moskvi 1981. godine.

ŽIVOT JE LEP (1985)

Legendarni Gaga je često igrao tipove na ivici zakona, ali ovde je potpuni negativac, što nije bila česta pojava sa karakterima koje on briljantno donosio na veliko platno.

Njegov lik Gara jeste antagonista, on je siledžija za kojeg jedva čekate da izgubi glavu, baš to je dalo glavni pečat, i to je dokaz koliko je bio  sposoban za raznovrsne transformacije.

OBEĆANA ZEMLJA (1986)

Ostvarenje Veljka Bulajića govorio o Slavoniji posle Drugog svetskog rata, o početku seoksih zadruga i sukobu dve porodice, koje završi krvoprolićem.

Nikolić je ovde sitni prevarant koji pokušava da uzme "parče kolača" za kojeg misli da mu pripada, njegov Zec možda nije hrabar, ali je uvek spreman za prevaru.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija