• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.04.2021

12:40

Ovo je priča o najvernijem psu na svetu koji je 9 GODINA SVAKOGA DANA JEDNIM POSTUPKOM DOKAZIVAO SVOJU ODANOST

Estrada

Ovo je priča o najvernijem psu na svetu koji je 9 GODINA SVAKOGA DANA JEDNIM POSTUPKOM DOKAZIVAO SVOJU ODANOST

Podeli vest

Pre skoro 9 decenija odigrao se ovaj događaj.

Prošlo je 85 godina od smrti Hačika, najvernijeg psa na svetu.

Priču o njemu znaju gotovo svi, a njegov život bio je inspiracija za istoimeni film.

Hačiko je bio pasmine japanska akita, koja je danas poznata kao simbol ljubavi, vernosti i pravog prijateljstva. Rođen je u Japanu 1923. godine, a godinu kasnije udomio ga je profesor Hidesaburo Ueno.

Ueno je radio na fakultetu na Odseku za agrikulturu, a do posla i nazad do kuće vozio se vozom. Hačiko je svakog dana dočekivao svog vlasnika na stanici kada se on vraćao kući.

Profesor je umro samo godinu dana nakon što je udomio Hačika, ali to kratko vreme bilo je dovoljno da Hačiko nikada ne zaboravi svog prijatelja.

Uprkos Uenovoj smrti, Hačiko ga je i dalje svakog dana čekao na stanici, a to je činio više od devet i po godina, neprestano se nadajući da će ugledati svog vlasnika kako izlazi iz voza.

Godine 1932. napisan je i prvi novinski članak o ovom vernom psu, a napisao ga je bivši profesorov učenik. Tri godine kasnije, odnosno 8. marta 1935. godine, Hačiko je uginuo. Kremiran je, a njegov je pepeo položen pokraj profesorovog na groblju.

Hačiko je postao nacionalni simbol Japana, a njegovo krzno preparirano je i izloženo u Nacionalnom muzeju prirode i nauke u Tokiju. Svi posetioci Japana mogu se slikati s Hačikovom statuom koja je postavljena na mestu gdje je svakodnevno čekao gospodara, a po njemu je nazvan i ulaz na železničku stanicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija