• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

06.05.2020

10:47

MISTERIJA KOJA NIKADA NIJE RAZREŠENA! Tvrdio je da poseduje fotografije NESREĆE U KOJOJ JE POGINULA PRINCEZA DAJANA! Pronađen je SPALJEN, SA METKOM U GLAVI!

Estrada

MISTERIJA KOJA NIKADA NIJE RAZREŠENA! Tvrdio je da poseduje fotografije NESREĆE U KOJOJ JE POGINULA PRINCEZA DAJANA! Pronađen je SPALJEN, SA METKOM U GLAVI!

Podeli vest

Fotograf koji je svojevremeno optuživan da je pomogao MI6 da ubiju princezu Dajanu pronađen je s metkom u glavi u izgorelom automobilu. Njegova smrt nikad nije rasvetljena.

Žan-Pol Andanson, poznatiji kao Džejms Andanson pronađen je mrtav na današnji dan pre 20 godina. Fotograf, kojeg su dovodili u vezu sa smrću princeze Dajane pronađen je u izgorelom automobilu BMW sa metkom u glavi.

Andason je pronađen mrtav nakon što se navodno hvalio prijateljima da je imao "ekskluzivne fotke" nesreće u tunelu u Parizu u kojoj su stradali Dajana i njen ljubavnik Dodi. Kobnog avgusta 1997. godine, kada je princeza stradala, Andanson je bio vlasnik "fijata" koji je navodno udario u automobil u kom su Dajana i Dodi bili i tako izazvao stravičnu nesreću u kojoj je princeza izgubila život.

 

 

Dodijev otac Mohamed Al Fajed godinama je tvrdio da je upravo Andansonov "fijat uno" udario u mercedes u kom su se Dajana i njegov sin nalazili. Nakon što je Andanson pronađen mrtav, spekulisalo se da je ućutkan jer je želeo da obelodani da je pomogao britanskim obaveštajnim službama da se reše princeze. Njegovo telo našli su u jednoj šumi nedaleko od njegove kuće na jugu Francuske. Telo je po gašenju požara bilo toliko unakaženo da je patolozima bilo potrebno oko mesec dana da identifikuju Andansona.

Inspektor Žan Mišel Lauzun koji je među prvima stigao na lice mesta rekao je da je automobil goreo i da je video leš za volanom, koji je u glavi imao rupu od metka. Policija je čitav slučaj okarakterisala kao samoubistvo, mada i dan danas kolaju priče kako je fotograf smaknut jer je previše znao. U prilog tome govore nalazi patologa u kojima se vidi da je fotograf u krvi imao ugljen-monoksid, što znači da je bio živ u trenutku kada je automobil zapaljen, te je udahnuo dim. Da je prethodno pucao sebi u glavu, ne bi dočekao da se vatra rasplamsa...

Ko je bio Andanson

Žan Pol Andanson bio je fotograf milioner, čovek koji je danonoćno uhodio Dajanu i Dodija nedeljama pre tragične nesreće. Od dana kada je Dijana stradala dovođen je vezu sa njenom preranom i tragičnom smrću.

Naime, kao što smo već pomenuli Mohamed Al Fajed je nesreću u kojoj su stradali njegov sin Dodi i Dajana odmah okarakterisao kao ubistvo. Vlasnik čuvenog Harodsa i Ric hotela u Parizu na sav glas je pričao kako je ubistvo naručila kraljevska porodica, te je uz pomoć agenata obaveštajne službe i MI6, u saradnji sa francuskim obaveštajcima sve iscenirala do najsitnijeg detalja.

Najmanje sedam očevidaca nesreće reklo je da su ugledali beli "fijat uno" i jedan motocikl kako izlaze iz tunela pri velikoj brzini, samo nekoliko sekundi nakon nesreće. Forenzičari su potvrdili da je fijat udario u mercedes u kom su bili princeza i njen ljubavnik, te da je to dovelo do fatalnog udarca u tunelu u kom su Dajana i Dodi izgubili život. Očevici su rekli i da su svega par sekundi pre nesreće u tunelu videli bljesak, koji bi mogao biti blic fotoaparata, ili prema drugoj teoriji, pucanj iz oružja suvozača motocikla. Policija nikad nije uspela da pronađe ni vozila, niti da identifikuje vozač, odnosno motociklistu.

Gde je fotograf bio u vreme nesreće

Ono što se sa sigurnošću znalo jeste da je Andanson u avgustu 1997. godine bio na Sardiniji, dok su Dijana i Dodi uživali na proputovanju Mediteranom. On se pridružio ostalim paparacima koji su pratili svaki korak ovog glamuroznog para. U Francusku se vratio 30. avgusta, na dan kada su princeza i Dodi odleteli za Pariz. Od tog trenutka informacije o tome gde je Andanson boravio postaju veoma konfuzne.

Iz nekog razloga, koji nikad nije otkriven, Andanson je u zoru 31. avgusta, samo nekoliko sati nakon nesreće u kojoj je princeza stradala u tunelu Alma, ušao u avion na aerodromu Orli nedaleko od Pariza koji je leteo na Korziku. Andanson je tvrdio da nije bio u Parizu kobne večeri kada se nesreća dogodila, ali nikad to nije potkrepio dokazima. Nikad nije priložio nijedan račun za gorivo bilo gde iz Francuske, kako bi dokazao da nije bio u gradu.

Njegov sin Džejms i ćerka Kimberli su rekli policiji da je njihov otišao da bere grožđe u regiji Bordo... Njegova supruga Elizaveta je tvrdila da je njen suprug bio sa njom kod kuće čitave večeri, u Šeru, te da je nešto pre 4 sata ujutru krenuo ka Orliju da uhvati prvi let za Korziku. Naknadno je priznala novinarima i policiji da je njen suprug stalno bio u pokretu, te da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je bio kod kuće baš te večeri.

- Uvek je bilo teško prisetiti se Džejmsovog kretanja, jer je stalno dolazio i odlazio. Toliko smo navikli bili na to da više nismo pamtili dane i vreme kada bi bio tu - rekla je Elizabeta.

Boja sa vozila bacila senku na čitav slučaj

Međutim, ono što Andansona itekako povezuje sa nesrećom u kojoj je Dajana strdala jeste činjenica da je vozio "fijat uno", te da ga je ofarbao nedugo nakon nesreće u tunelu. Samo nekoliko meseci kasnije, u oktobru 1997. godine je automobil i prodao. Iako su inspektori došli do zaključka da njegov automobil nije učestvovao u nesreći, francuski forenzičari su u izveštaju napisali nešto što baca senku na čitav slučaj.

U izveštaju, u koji je The Express imao uvid, stoji da je analizom boje sa originalnog dela fijata i boje koja je pronađena na retrovizoru mercedesa identična. U prevodu, boja koja je ostala na retrovizoru nakon udara, sljuštila se sa Andansonovog automobila. Dalje se navodi da je vršeno upoređivanje crne boje sa branika, te da je trag te boje pronađen na vratima mercedesa. Dakle, bez obzira na zvanično saopštenje policije, izveštaji forenzičari jasno upućuju u to da je Andansonov beli fijat učestvovao u fatalnoj nesreći.

Foto: Tanjug/AP

Ubijen jer je mnogo znao?

Džon Maknamara, direktor sektora bezbednosti u Harodsku i penzionisani inspektor Skotland jarda je rekao da je Nadanson jedno vreme bio glavni osumnjičeni, jer je kao zla kob pratio Dajanu i Dodija pre nego što su stigli u Pariz.

- Oduvek smo verovali da je Andanson bio na mestu nesreće i da bi bolja istraga razotrkila njegovu umešanost. Mislimo da njegova smrt nije slučajna i trebalo bi da se otkrije odgovor samo na jedno pitanje - da li je Andanson ubijen zbog onoga što je znao. To je pitanje na koje mi želimo da čujemo odgovor - rekao je svojevremeno Maknamara.

Sapunica oko samoubistva

Misteriozna smrt čuvenog fotografa samo je rasplamsala sumnje i interesovanje za Dijaninu i Dodijevu smrt u najnezgodnijem trenutku za kraljevsku porodicu i saradnike u Francuskoj koji su navodno pomagali da se čitav slučaj zataška. U septembu jer apelacioni sud u Parizu, na zahtev Mohameda Al Fajeda naložio da se ponovo pokrene istraga o nesreći, na osnovu toga što je sudija zatvorio slučaj pre nego što je istraga u potpunosti završena. Tome je prethodilo nekoliko ishitrenih zaključaka, odbacivanje ključnih dokaza, te presuda da je za nesreću kriv vozač Henri Paul.

Na primer, došlo se do saznanja da su američke obaveštajne službe, od CIA, preko DEA do Agencije za naiconalnu bezbednost, posedovale na hiljade stranica izveštaja o princezi Dajani. Ti dokumenti se nalaze pod ključem, ali se saznalo da su američke i britanske obaveštajne službe učestvovale zajedno u projektu "Ehelon", koji je navodno podrazumevao 24časovno praćenje svih Dajaninih telefonskih razgovora.

Dok francuski istražitelji nisu pregledali sadržaj ovih američkih vladinih dosijea i elektronskih presretanja, Al Fajedovi advokati su tvrdili da se istraga ne može smatrati potpunom. U to vreme i američko ministarstvo pravosuđa optužuje trojicu Amerikanaca koji su bili umešani u pokušaj iznude Al Fajeda za iznos od 20 miliona dolara u aprilu 1998. godine, kako bi mu navodno dali „dokumente CIA-e“, koji dokazuju da su britanske obaveštajne službe izvršile atentat na Dijanu i Dodija. Dok je potvrđeno da su „dokumenti CIA“ oduzeti od jednog od optuženih zapravo lažni, stvaran sadržaj tih dokumenata je ostao tajna.

Foto: AP/Photo

Tabloidi imali svoju priču

I dok su svi sumnjali da se Andanson ubio, pojedini tabloidi su naslovnice "punili" saznanjima o tome kako je Andanson digao ruku na sebe jer je saznao da ga žena vara... Fotograf pucao sebi u glavu zbog porodičnih problema... Slavni paparaco se ubio zbog preljube... U tekstovima su se pozivali na neimenovane izvore bliske pokojnom fotografu koji su tvrdili kako Andanson bio očajan i da je hteo da učini sve da sačuva svoj brak.

Reporteru lista "Mail on Sunday" jer izvor iz francuske policije rekao da je Andanson polio automobil benzinom, seo u isti i potom se zapalio.

S druge strane, supruga pokojnika i njegov sin odbacuju navode da se Džejms ubio. Izvor blizak porodica je obelodanio da su vršili pritisak da se istraži ubistvo Andansona. Isti izvori su demantovali da su Džejms i Elizabeta imali probleme u braku, te istakli da je Andanson bio oduševljen jer je dobio posao u agenciji Sipa, te da se tome veoma radovao.

Nedelju dana nakon što je objavljena vest o smrti čuvenog fotografa, trojica naoružanih napadača upali su nešto iza ponoći 16. juna u kancelarije agencije Sipa i ranili su pripadnika obezbeđenja. Potom su uništili sigurnosne kamere i izvršili premetačinu, ali samo u pojedinim kancelarijama, kao da su tačno znali šta traže. Pobegli su sa nekoliko kamera, lap topova i hard diskova desktop računara.

Kako bi izvršili premetačinu morali su da uzmu nekoliko zaposlenih kao taoce, jer je agencija radila 24 sata dnevno. Jedan od taoca je rekao da se činilo kao da "lopove" nije brinulo to što bi policija svakog časa mogla da stigne. Sami taoci su bili ubeđeni da su trojica napadači i sami pripadnici neke francuske, a možda čak i britanske tajne službe.

Mediji su potom spekulisali i kako je sam vlasnik agencije blizak obaveštajnim službama, te da su upravo od njega krenule informacije o bračnim problemima pokojnog fotografa. Navodno je čak i francuskoj policiji priznao da mu se Andanson poverio da želi sebi da odume život. U danima koji su usledili vlasnik agencije je tvrdio da veruje da je u prostorije Sipa upala besna javna ličnost, besna što ju je paparaco slikao bez dozvole. Sa druge strane zaposleni su sumnjali u priču u Andansonovom samoubistvu te izneli da veruju da je provala imala veze sa njegovom smrću.

Foto: AP/Photo

Pitanja bez odgovora

Provala u kancelarije agencije otvorila su mnoga pitanja na koje ni danas niko nema odgovor. Ako se uzme u obzir da su Al Fajed i Makanmara u pravu i da je Andason bio na mestu nesreće 31. avgusta 1997. godine, i da je upravo njegov "fijat" udario u mercedes, da li postoji dokumentacija koja dokazuje da je bio u tunelu u trenutku nesreće. Postoje li fotografije nesreće i šta otkrivaju? Da li su se te fotografije ili dokumenti nalazili u agenciji Sipa u noći kada su u nju upala trojica napadača? Da li su ih oni odneli kako se ne bi saznala istina?

Takođe, veruje se da su samo nekoliko sati nakon nesreće britanski i francuski obaveštajci upali u redakcije nekoliko listova i novinskih agencija te da su tražili fotografije mesta nesreće i proveravali da li je išta objavljeno do trenutka dok vest o smrti princeze Dajane nije i zvanično objavljena.

Pomama za fotografijama nesreće i misteriozne pljačke

Dvojica fotografa Darin Paul Lions i Lionel Šerolt su navodno rekli da su britanski obaveštajci bili hiperaktivni u prvim satima nakon nesreće, te da su odmah krenuli da jure za fotografijama i proveravali da neka slučajno nije "napustila" Pariz.

Lijons je oko 00:30 časova dobio poziv od kolege Lorenta Sola, koji mu je rekao da ima deset fotografija nesreće u tunelu. Ponudio je da ih elektronski pošaljen Lijonsu. Ovaj je požurio u kancelariji i oko 3 sata ujutru je imao fotografije u punoj rezoluciji. Istog trenutka je počeo da pregovara sa nekoliko agencija u SAD i Velikoj Britaniji da im proda fotografije za 250.000 dolara.

Nakon što je i zvanično objavljena vest o Dajaninoj smrti, Lijons i Sole su se posavetovali i doneli odluku da povuku fotografije iz prodaje. Kopije fotografija su navodno bile smeštene u sefu u Lijonsovoj kancelariji. U noći između 31. avgusta i 1. septembra u Lijonsovoj kancelariji je došlo do nestanka struje, što je veoma čudno, s obzirom da nijedna druga zgrada niti je iko u kvartu imao problem sa napajanjem. Uznemiren, i uveren da će ga neko opljačkati Lijons je pozvao policiju kojoj je rekao da je siguran da su agenti tajne službe sigurno bili u njegovoj kancelariji i da su verovatno postavili kamere ili bubice.

Foto: AP/Photo

Lajonel Šerolt je 31. avgusta oko 2 ujutru dobio poziv kolege sa Floride, koji ga je obavestio da svakog časa očekuje da će mu stići fotke nesreće. Šerolt mu je odgovorio da je i on veoma zainteresovan da dođe do tih fotografija. Čim je objavljeno da je Dajana mrtva, dogovor o fotkama je pao u vodu. Međutim, već sutra uveče, 1. septembra, neko je provalio u kuću u kojoj je Šerolt živeo sa ženom i ćerkom. Iz kuće su nestali harddiskovi, kao i sva elektronska oprema za prenos podataka, a nestao je i automobil njegove žene, koji je bio parkiran ispred kuće. Vrata su ostavljena širom otvorena.

Da nije u pitanju klasična pljačka govori i to što lopovi nisu odneli ni pare ni nakit koji su se nalazili na vidnom mestu u sobi gde je Šerolt držao svoj kompjuter. Zanimljivo je to što su Šerolt odneli čitavu arhivu fotografija kraljevske porodice.

Rezultati obdukcije sakriveni

Dodijev otac je godinama nakon nesreće legalnim putem pokušavao da dođe do rezultata obdukcije Dajaninog tela, ali je svaki put odbijen, što dodatno potpiruje sumnje da je moguće da je Dajana bila trudna sa Dodijem, te da niko nije želeo da se to sazna, piše Telegraf.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija