• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.06.2020

07:18

OVO JE NAJUKLETIJA KUĆA NA SVETU! Napravila ju je jedna žena ZBOG ONOGA ŠTO JE URADIO NJEN MUŽ, a vredi 5,5 MILIONA DOLARA

Estrada

OVO JE NAJUKLETIJA KUĆA NA SVETU! Napravila ju je jedna žena ZBOG ONOGA ŠTO JE URADIO NJEN MUŽ, a vredi 5,5 MILIONA DOLARA

Podeli vest

Priča o kući koju mnogi smatraju najjezivijom na svetu!

Davne 1886. godine ekscentrična Sara Vinčester preselila se u San Hose u Kaliforniji, gde je kupila kuću s osam soba. Odlučila je da je renovira prema vlastitom ukusu. Ali, renoviranje se pretvorilo u celoživotni projekat, na koji je potrošila otprilike 5,5 miliona dolara.

Nakon njene smrti 1922. godine otkriveno je kako je skromnu kuću u San Hoseu transformisala u neverovatno zdanje s modernim vodovodnim sistemom, 160 soba, šest kuhinja i dva podruma, s više od 2.000 vrata i 10.000 prozora. Ali to nije najčudnija stvar u vezi s kućom.

Neka vrata u misterioznoj kući Vinčestera ne mogu se otvoriti. Neki prozori su postavljeni u sobe bez ikakvog izvora svetlosti. Kuća ima nekoliko stepeništa koja ne vode nigde. Sve je puno tajnih prolaza, a posebna zanimljivost je ormarić koji kada se otvori vodi kroz 30 soba u kući.

Niko nije siguran šta je Sara Vinčester želela postići ovim projektom, ali postoje brojne teorije. Sara je, naime, bila udovica Vilijama Virta Vinčestera, pronalazača puške vinčester, od kojeg je nasledila veliko bogatstvo.

Mnogi veruju da su je u kući proganjali duhovi svih onih pogubljenih ovim oružjem te da su sobe zapravo odraz noćnih mora koje je proživljavala u poslednjim godinama svog života. Drugi tvrde da je izgradila lavirint u svom prostoru kako bi pobegla od zlih duhova koji su je proganjali. Navodno je čak i svake večeri spavala u drugoj sobi kako bi im pobegla.

Postoje i oni koji vjeruju da nije želela da prestane s gradnjom, jer se bojala da će umrieti onog trena kada bude zabijen poslednji ekser. Renoviranje je otežao i veliki zemljotres iz 1906. godine, zbog kojeg se deo kuće urušio, a čije se posledice mogu i danas videti.

Iako se u kući nalaze dve dvorane za balove, nijedna od njih nije nikada korišćena. Sara je bogatstvo pomagalo u njenoj ekscentričnosti. Volela je crveno drvo, ali je mrzela crvenu boju, pa je sve moralo biti obojeno ili prekriveno.

Po celoj kući se može videti uzorak paukove mreže, budući da je to bio omiljeni motiv gazdarice. Iako je istorija ove kuće bizarna, ona se smatra prekrasnim primerkom viktorijanske umetnosti, kao i jednim od tehnološki najnaprednijih zdanja tog vremena.

Bila je opremljena grejanjem na paru, modernim WC-ima, pa čak i horizontalnim liftovima.

Nakon što je Sara preminula 1922. godine, ostavila je ogromno bogatstvo. Bilo je potrebno čak šest sedmica kako bi se sredile stvari koje je za sobom ostavila.

U jednoj od brojnih soba pronađeno je preko 25.000 dolara, što preračunato u današnju vrednost iznosi oko 400.000 dolara. Iako je nemoguće znati šta je Sara zapravo želela postići svojom neobičnom vilom, u njenoj lepoti i misterioznosti se može uživati i danas kroz turističke obilaske, jer niko nije bio zainteresovan za život u njoj.

Misteriozna Vinčester kuća je velika turistička atrakcija, koju posećuje veliki broj zaljubljenika u neobjašnjene fenomene, a pogotovo one koji veruju u duhove. U njoj je na desetine posetilaca navodno osetilo “prisutnost”, zbog čega je često nazivaju i najukletijom kućom na svetu.

Ova priča je delimično ispričana i u horor filmu “Kuća duhova” Mihaela i Petera Spieriga iz 2018. godine, koji je temeljen na stvarnim događanjima u San Hoseu, a u kojem glavnu ulogu tumači Helen Miren.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija