• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: večernji list

29.06.2020

07:55

ZBOG GLAVOBOLJA JE OTIŠLA U BOLNICU, a lekari su bili šokirani KADA JE PROGOVORILA

Estrada

ZBOG GLAVOBOLJA JE OTIŠLA U BOLNICU, a lekari su bili šokirani KADA JE PROGOVORILA

Podeli vest

Emili Igan (31) iz Ujedinjenog Kraljevstva bila je na mnogim testovima kako bi saznala zašto je odjednom zanemela, ali doktori nisu mogli da otkriju pravi razlog.

Kada je napokon ponovno progovorila, mogla je da govori čak četiri različita naglaska, prenosi metro.co.uk. Emili sada uglavnom priča s poljskim naglaskom, ali često se znaju pojaviti i italijanski i francuski naglasci. Ako je pod velikim stresom, njen naglasak postaje ruski, a ako je previše umorna, ponekad u potpunosti izgubi mogućnost govora. 


Nakon nekoliko meseci zbunjenosti, napokon joj je dijagnostifikovan sindrom stranog naglaska, uzrokovan povredom mozga. U početku je imala glavobolje pa je otišla u bolnicu, gde su doktori pretpostavili da se radi o moždanom udaru. Ali onda je u potpunosti izgubila mogućnost govora, što ih je zbunilo. Veruju da je njen govor promenjen zbog povrede mozga, ali ne znaju šta je prouzrokovalo to oštećenje.


- Celo ovo iskustvo bilo je naporno. Nije se samo moj naglasak promenio, ne pričam i ne mislim kao pre i ne slažem rečenice kao pre. Drugačije pišem, vokabular mi se promenio i engleski mi se pogoršao. Navikavanje na ponovnu komunikaciju bilo je teško.U potpunosti sam druga osoba - ispričala je Emili.  Mogućnost govora postupno joj se vraćala, ali sasvim drugačije nego pre. Od svoje dijagnoze, Emili jednom nedeljno ide na vokalne vežbe, ali još ne zna hoće li joj se govor vratiti u "normalu". Uz to dijagnosticiran joj je i funkcionalni neurološki poremećaj, zbog kojeg joj je leva ruka paralizovana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija