• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

09.01.2021

13:12

DOKTORI JOJ OSTAVILI SUNĐER U TELU Nakon sedam godina, DESILO SE NEŠTO JEZIVO

Estrada

DOKTORI JOJ OSTAVILI SUNĐER U TELU Nakon sedam godina, DESILO SE NEŠTO JEZIVO

Podeli vest

Jedna Amerikanka dobro će zapamtiti odlazak u bolnicu. Izgubila je nogu, a dobila 10 miliona dolara.

Kerolin Bersti je imala 54 godine kada joj je 2011. u Univerzitetskoj bolnici u Luisvilu ugrađen bajpas. Tokom operacije hirurg joj je greškom presekao venu, a da bi pokupio isteklu krv tim je upotrebio sunđer dimenzija 45x45 centimetara koji su, međutim, zaboravili da izvade.

Tragičan sled grešaka

Bersti se tokom godina više puta javljala lekarima zbog gastrointestinalnih tegoba, jer joj je sunđer dospeo u creva. Kada je najzad otkriven i odstranjen, otišla je na rehabilitaciju, gde joj se na levoj peti pojavila rana, koji se inficirala tako da su joj morali da joj amputiraju nogu.

Tragičan sled grešaka počeo je kada je operisana u martu 2011. radi ugradnje bajpasa.

Dr Marvin Moris, vaskularni hirurg, slučajno je presekao bubrežnu venu, što je, kako je rekao, izazvalo “svinjariju od krvi” i “krizu” pa su lekari morali da očiste povredu hirurškim sunđerom. Medicinske sestre trebalo je da prebroje sunđere pre pauze za ručak, što nisu uradile, objasnio je Džejms Bolus, jedan od advokata nesrećne žene. Bolničko osoblje to, međutim, nije shvatilo kao propis, već kao “smernicu”.

- Politika bolnice nije smernica. Politika bolnice su propisane obaveze - objasnio je on, dodavši da bi za prebrojavanje sunđera bilo dovoljno pet minuta.

Druga kobna greška dogodila se kada je dr Mark Nanli, lekar baptističke Istočne bolnice video sunđer na snimku sa skenera, ali umesto da obavesti pacijentkinju, otpustio ju je sa infekcijom urinarnog trakta, naveo je Bolus u završnoj reči.

Foto: Pixabay

Lekari su napravili neverovatnu grešku

Lekarki kod koje se lečila porodica Bersti dr Kim Bramliv, iz Porodičnog zdravstvenog centra, prosleđen je taj izveštaj, ali ona nije obavestila pacijentkinju, smatrajući da joj je dr Nanli to već rekao.

U novembru 2016. Bersti je hitno odvezena u baptističku Istočnu bolnicu zbog bolova u gastrointestinalnom traktu. Tek tada su joj lekari rekli za sunđer, koji su tada i odstranili.

Međutim, dok je bila na oporavsku u franjevačkom Zdravstvenom centru na levoj peti joj se pojavila rana od ležanja, koja se inficirala tako da su u julu 2017. morali da joj odseku nogu ispod kolena.

Odšteta od pola miliona

Bolnica joj je pre suđenja ponudila odštetu od 500.000 dolara, koju je ona opisala kao “uvredljivu”, a nakon suđenja ove godine, porota je jednoglasno proglasila krivima Univerzitetsku bolnicu u Luisvilu i porodičnu lekarku Berstijevih.

Dr. Moris, hirurg koji je presekao venu, proglašen je odgovornim sa devet prema tri glasa, ali ne i dr Nanli, lekar, koji je video snimak sa skenera, ali nije obavestio pacijentkinju.

Pacijentkinja je dobila nadoknadu u iznosu od 9,5 miliona dolara za prošle i buduće medicinske troškove, kao i za pretrpljen psihofizički bol i patnje, kao i još milion dolara novčane kazne.

Advokat oštećene je u završnoj reči rekao da je od stručnjaka saznao da je očekivani životni vek njegove klijentkinje skraćen za pet godina kada joj je noga amputirana.

- Ova žena je preživela pakao kakav ne biste poželeli ni najgorem neprijatelju, a oni ne žele da preuzmu odgovornost za to što je ostala bez noge - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija