• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr

18.01.2021

07:11

IMAM LJUBAVNIKE, ALI DECU PRAVIM SAMO SA MUŽEM! Eda je bila je ĆERKA SUROVOG DIKTATORA, živela je u raskoši, a onda je njen suprug napravio KOBNU GREŠKU!

Estrada

IMAM LJUBAVNIKE, ALI DECU PRAVIM SAMO SA MUŽEM! Eda je bila je ĆERKA SUROVOG DIKTATORA, živela je u raskoši, a onda je njen suprug napravio KOBNU GREŠKU!

Podeli vest

Galeaco Ćano, Musolinijev zet, ministar spoljnih poslova fašističke Italije i nekad najmoćniji čovek u Italiji streljan je u Veroni 11. 1. 1944. godine na ponižavajući način. Vezan je za stolicu kako bi ga meci pogodili u leđa, kako nalaže italijanski običaj kada se pogubljuju izdajnici. Imao je 40 godina

Poruči mojoj deci da umirem bez gorčine prema ikome. Sve nas je zahvatila ista oluja, rekao je pre smrti svom ispovedniku Galeaco Ćano, Musolinijev zet, ministar spoljnih poslova fašističke Italije i nekad najmoćniji čovek u Italiji. Njegova supruga Eda bezuspešno ga je pokušavala da ga spasi. Nije uspela.

Njegov prvorođeni sin i Musolinijev unuk Fabricio 1991. godine objavio je knjigu  Quando il nonno fece fucilare papa (Kada je deda dao da strijeljaju tatu).

Ćano je od 1936. godine bio ministar spoljnih poslova, a imao je odlučnu ulogu u pregovorima s vlastima novoosnovane Nezavisne Države Hrvatske, koji su rezultirali Rimskim ugovorima.

- Galeac Ćano bio je sin grofa Kostanca Ćana, mornaričkog junaka iz Prvog svetskog rata iz Livorna u Toskani, koji je kasnije po fašizmom napredovao u poslu - tipična italijanska korupcija. Grof - kralj ga je učinio grofom 1925. godine - postao je fašista 1921. i u dvadesetim godinama držao je nekoliko ministarskih položaja. Godine 1936. Mussolini ga je čak imenovao za svog naslednika. Ostao je član fašističkog Velikog veća do svoje smrti u junu 1939. Njegov sin, Galeaco, koji je takođe imao pravo da se zove grofom, bio je tašt, pompezan, ništavan, hedonist, snob i lišen bilo kakvog čvrstog uverenja - navodi autor Nikolas Farel u svom delu Musolini - Novi život.

Foto: printskrin Youtube

Galeaco Ćano i Eda

Međutim, s obzirom da je imao visok nazalni glas, bio je naočit, šarmantan i inteligentan, blistajući u školi i diplomirajući pravo na Rimskom univerzitetu 1925.

 - U januaru 1930. Eda Musolini je na jednoj zabavi susrela Galeac Ćana, tada mladog člana italijanske delegacije u Vatikanu. Imala je devetnaest godina, a Ćano dvadeset i šest. Zaneseni jedno drugim brzo su se venčali. Svadba za više od 500 gostiju održana je 23. aprila u Vili Torlonija. Govorilo se da je to jedina zabava kojoj je Musolini, koji je voleo žive seljačke zabave i prezirao buržoasku dvoličnost, ikad bio domaćin. Bilo je to prvi i jedini put da su se on i njegova žena pojavili zajedno na nekom velikom javnom događaju - piše Farel u svom delu.

Ćano je bio preljubnik, ali i Eda je volela da švrlja

Eda Musolini bila je Dučeovo omiljeno dete. Bila je buntovna, prevrtljiva, hiperaktivna i posedovala je elegantnu mršavost. Njen porodični nadimak bio je "cavallina matta" -  besna kobila.

Foto: printskrin Youtube

- Bila je aristokratkinja koja se rodila u porodici seljaka. Eda je posedovala istinsku plemenitost koju nije imao niko od nas - prisetio se njen mlađi brat Romano Musolini, poznati džez muzičar, bivši muž sestre Sofije Loren i otac zastupnice Alesandre Musolini.

- Brak sa Musolinijevom ćerkom značio je da je Ćano bio predodređen za vrh. Kad se medeni mesec završio, Musolini je učinio Ćana generalnim konzulom u Šangaju. Tamo je Eda postala ovisna o pokeru na kojem je gubila velike svote novaca, i o džinu, kojim se opijala. Prvo od njihovo troje dece rođeno je u oktobru 1931. godine. Njihov brak od početka bio otvoren, iako ih je nešto neodoljivo i nerazmrsivo vezalo do kraja. Ćano je bio ozbiljan preljubnik i za razliku od Dučea, čiji su seksualni ukusi bili prizemniji, voleo je aristokratske žene. Među onima koje je par poznavao u Šangaju bila je Volis Simpson, Amerikanka čija će kasnija afera s Edvardom VIII dovesti do njegove abdikacije 1937. U Italiji se veruje da su Ćano i Simpsonova, koja je bila na ivici razvoda od svog američkog muža koji je mnogo pio, Vinfilda Spensera, mornaričkog oficira, imali ljubavnu vezu i da je tad pobacila i ostala neplodna -  opisuje bračni život Ćanovih Nikolas Farel.

Foto: printskrin Youtube

Galeaco Ćano i Eda

Međutim, i Eda je bila tvrdi autor, nepopravljiva namiguša i imala je mnogo avantura. Ipak, švajcarski psihijatar koji ju je lečio 1944-1945. zaključio je da je osećala "duboko gađenje" prema se*su i da je "apsolutno frigidna". Psihijatar je imao osećaj da su uzroci tog i svih drugih problema koje je uočio bili različiti: udarci majčinom metlom dok je bila dete, zlostavljanje u školi zbog oca, stalna policijska zaštita, roditeljske svađe uzrokovane ljubomornim ispadima njene majke, dominantna ličnost njenog oca, njegove vanbračne ljubavne veze, njeno "manjkavo" rano obrazovanje i njezin "izuzetan" život.

Međutim, psihijatar je uveren da je problem imao i nasledan aspekt:

- Sigurno je da je s psihijatrijskog gledišta Musolinijeva porodica nasljedno iskvarena

- Musolini je gajio prezir prema golfu zato što je bio buržoaski i britanski. Smatrao je da bi golfovski tereni bili bolji kao polja koja bi bila dana seljacima da ih obrađuju. Ćano je s druge strane voleo golf. To je iritiralo Musolinija. Rekao mu je: Dobijam stalne izveštaje o ovom golf klubu... Prekrasne žene i iskusne dame.

Ipak, kao rezultat Ćanovog interesa "celo rimsko društvo zavolelo je golf" napisala je Suzana Anjeli dodajući:

- Žene su se ponašale s toliko malo dostojanstva da je to bilo neprijanto. Držati Galeacovu ruku u javnosti i dopuštati da vas on pipa bio je znak uspeha. Štagod da je rekao, svi su se savijali od smeha... - opisuje Farel Ćanov privatni život.

Enfant Terible fašizma, Kurcio Malaparte, napisaće mnogo kasnije:

- Sva crna krv Musolinijevih nije u venama oca, nego u venama Ede.

Foto: wikipedia/Muzej Jugoslavije

Adolf Hitler

Eda, takođe promiskuitetna, rekla je jednom prilikom prijateljici:

- Istina je da imam ljubavnike, no pravim decu samo s Galeacom.

 - Ćano je postao ministar već sa 32 godine. Počeo je da imitira Musolinijeve manire. Pretpostavljali su da će on, a ne njegov otac, postati sledeći Duče. Umesto toga, na kraju će skovati zaveru za rušenje Musolinija i zbog toga će mu biti suđeno i biće streljan u januaru 1944. godine. Eda koja je očajnički i junački pokušavala da spasi život svog muža, odbiće da ponovo razgovara sa svojim ocem što zaista više nije učinila. Ćano je pisao dnevnik koji je zahvaljujući Edi, sačuvan. Dnevnik pruža redak primer svakodnevnog viđenja Musolinija i fašizma. Nažalost, u njemu nema ni trunke istinitosti i neretko se čini da je prerađen nakon ovog razvoja događaja kao sredstvo odbrane Ćanove reputacije - navodi Farel.

Ćanov pad

Ćanov pad započeo je nekoliko meseci nakon što je uklonjen sa položaja ministra spoljnih poslova. Glasao je protiv svog tasta Musolinija na Velikom fašističkom veću, čime je Musolini smenjen. Sa Edom i troje njihove dece odlučio je nakon kapitulacije Italije da otputuje u Minhen, nadajući se da će mu diplomatski kontakti osigurati bezbedno utočište i omogućiti avionski prevoz za Španiju pod vlašću Franciska Franka. 

Međutim, njegov šurak Vitorio Musolini i neki drugi visokorangirani fašisti putem radija gromko su optuživali Ćana za izdaju. Nemci su ga zadržali i u oktobru 1943. godine izučili na zahtev vlasti novoformirane marionetske Italijanske Socijalne Republike.

Foto: printskrin Youtube

Galeaco Ćano

Ćano je osuđen na smrt zajedno s još četvoricom članova Velikog saveta fašizma koji su glasali za Musolinijevu smenu. Nakon oklevanja podneo je Dučeu dan pre zakazanog streljanja molbu za pomilovanje. Musolini nije hteo da pomiluje oca svoje unučadi, ali ni da potpiše odluku kojom se pomilovanje odbija

Glavni sekretar Nacionalne fašističke stranke Alesandro Pavolini neumorno je čitavu noć obilazio zvaničnike koji su mogli da potpišu odluku. Svi redom su ga odbili. Galeaco Ćano imao je 40 godina kad je likvidiran.

Foto: wikipedia

Galeaco Ćano

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija