• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/Informer.rs

05.02.2021

13:17

BEKI NIGDE NIJE OTIŠAO, ON JE TU MEĐU NAMA! Govor Ive Štrljić na komemoraciji Ivanu Bekjarevu RASPLAKAO je MNOGE

Estrada

BEKI NIGDE NIJE OTIŠAO, ON JE TU MEĐU NAMA! Govor Ive Štrljić na komemoraciji Ivanu Bekjarevu RASPLAKAO je MNOGE

Podeli vest

Danas je održana komemoracija povodom smrti glumca Ivana Bekjareva u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, koji je preminuo 16. novembra prošle godine

Surpuga Mikica i sin Vanja, ali i mnogobrojne kolege ne mogu da prežale smrt velikog glumca. Bele kale i Ivanova crno bela slika postavljene su na pozornici. Glumica Iva Štrljić održala je govor putem video projekcije u samoj sali.

- Svaki trenutak je trebalo da bude mali momenat za sreću. Uvek spreman za šalu i pun energije sa neuzastavljivim temperamentom. Podučavao nas je tome da se dajemo do kraja, da ne budemo cicije. Da budemo galantni u onome što izlazi iz našeg srca - rekla je Iva i dodala:

Foto: Marko Đoković

Komemoracija Ivanu Bekjarevu

- Drugi su imali profesora, a mi smo imali Bekija, zato znam da bi se naljutio da ovo moje obraćanje bude u tužnom tonu. Beki nigde nije otišao, on je tu među nama u uspesima svih svojih studenata. Beki nigde nije otišao, zato što oni najveći i oni koje smo najviše voleli nikad ne odlaze, zauvek su tu - zaključila je ona.

Ivan Bekjarev, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1968. do 2001. godine, preminuo je 16. novembra 2020. godine nakon teške borbe sa korona virusom."Komemoraciju nismo bili u mogućnosti do sada da održimo zbog nepovoljne epidemijske situacije", saopštilo je tada Jugoslovensko dramsko pozorište.

Foto: Marko Đoković

Komemoracija Ivanu Bekjarevu

 

Ivan Bekjarev rođen je 6. aprila 1946. godine u Beogradu. Roditelji Bekjarevog potiču iz Makedonije. Otac Georgi (Đorđe) je pred Drugi svetski rat došao u Beograd, a majka Radmila (poreklom iz Đevđelije) je u Beograd došla 1945. Ivanov otac je pre rata posrbio svoje prezime u Bećarević, ali ga je nakon Ivanovog rođenja ponovo promenio u Bekjarev, kako bi izbegao neprijatnosti pošto se tako prezivao Boško Bećarević, šef beogradske Specijalne policije koja je sarađivala sa Nemcima tokom rata. Ivanov otac je 1952. službeno premešten u Kraljevo. Posle završteka osnovne škole, Ivan je upisao Šestu beogradsku gimnaziju, a zatim i Fakultet dramskih umetnosti. Za prijemni na fakultet spremali su ga Mića Tomić i Olivera Marković. Zajedno sa njim su studirali Josif Tatić i Milan Gutović.Bio je navijač i počasni član fudbalskog kluba Crvena zvezda. Iza sebe je ostavio suprugu Milku i sina Vanju.

Foto: Printscreen You Tube

Ivan Bekjarev

Prvu ulogu na filmu odigrao je 1967. godine, u filmu „Bokseri idu u raj“, gde je glavnu ulogu tumačio Mija Aleksić.Odigrao je više od 150 uloga u pozorištu, od čega oko 60 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde je 33 godine bio član i dugogodišnji prvak. Kao gost igrao je glavne uloge i u ostalim beogradskim pozorištima, kao i u više pozorišta u Srbiji.Snimio je preko 50 filmova u bivšoj SFRJ, Srbiji, Danskoj, Italiji i dr. Za doprinos izabran je za člana Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN).Bio je veoma uspešan radio i TV voditelj, a 1970. godine rekao prvo „Dobar dan” na tada novom radiju „Studio B”. Na Radio Beogradu-202 godinama je bio autor i voditelj kultne emisije „Mislim na vas, mislite na mene”. Imao je i veći broj svojih šou programa na raznim televizijama. Takođe, igrao je i pevao glavne uloge u mnogim kabareima i mjuziklima, operetama i dr. Igrao je i u velikom broju TV drama i kultnih serija kao „Bolji život”, „Srećni ljudi”, gde je ostvario veliku popularnost komičnim likovima Kurčubića i Despotovića, kao i u veoma gledanim serijama „Otpisani”, „Više od igre”, „Kraj dinastije Obrenović”, „Gorki plodovi” u kojima je upečatljivo odigrao raznovrsne veoma složene dramske uloge. Naročito je upamćen u roli zloglasnosnog upravnika nacističkog logora, Vujkovića u seriji „Banjica” za koju je 1984. proglašen za TV ličnost godine u Jugoslaviji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija