• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ivona Tomković

07.03.2021

10:31

DOŠAO JE PRED SAM RAT I REKAO MI: SLAVKO, NEĆE BITI DOBRO! Potresna ispovest brata HEROJA MILANA TEPIĆA, koja će vas dovesti do suza! /VIDEO/

Live TV

DOŠAO JE PRED SAM RAT I REKAO MI: SLAVKO, NEĆE BITI DOBRO! Potresna ispovest brata HEROJA MILANA TEPIĆA, koja će vas dovesti do suza! /VIDEO/

Podeli vest

Sinđelić dvadesetog veka – major Milan Tepić! Častan i hrabar komandant razneo je sebe u kasarni punoj oružja i municije u Bedeniku kraj Bjelovara 29. septembra 1991. godine, kako ona ne bi dospela u ruke Zbora hrvatske narodne garde, takozvanih Zengi. Magacin je bio pun – u njemu se nalazilo čak 170 tona eksploziva

Major Tepić nije imao dileme, održaće zakletvu koju je dao pre rata:

“Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško”.

O mučeničkoj smrti Majora Tepića zna se mnogo, ali ekipa Informera posetila je Kozarsku Dubicu i selo Komlene u kom je major Tepić odrastao, u želji da saznamo nešto više o njegovom životu. U porodičnoj kući Tepića nismo zatekli nikoga, ali smo u jednoj preko puta te, pronašli majorovog brata od ujaka Slavka Delića. Kaže, Milan i on bili su kao blizanci. Pristao je da nas primi u svoj dom i ispriča sve o Milanu:

- Rođeni smo gotovo u isto vreme. Zajedno smo proveli detinjstvo, dečačke i momačke dane. Zajedno smo išli u školu, zajedno smo sedeli u klupi. Milan je mnogo voleo da čita. Mislim da je pročitao na hiljade knjiga. Bio je pošten čovek. Kada da reč, morao je da je održi čak i ako je to bilo na njegovu štetu. Zbog svoje reči je i stradao – kazao nam je Delić sa setom u glasu.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Pokušao je da nam dočara kako je njegov brat živeo:

- Odrastao je u siromašnoj porodici, bila su to teška vremena. Ali bez obzira na sve bio je duševan čovek, nikoga nije mrzeo. On je imao prijatelja i među Muslimanima i među Hrvatima.

Tepić je među prvima naslutio da će se na prostoru bivše Jugoslavije zaratiti:

- Ovde se primetilo da se nešto kuva, da se sprema nevolja. Došao je pred sam rat i rekao mi je: “Slavko, neće biti dobro”. Nismo mu verovali, jer smo živeli u to vreme u bratstvu i jedinstvu i bilo nam je nezamislivo da se zarati. Milan je doveo ovde u selo suprugu i decu. Samo petnaestak dana pre njegove pogibije, tačnije 11. septembra, sedeo je ovde u mojoj kući i pitao sam ga: “Milane je l' se ti vraćaš nazad”. On mi je rekao: “Dao sam zakletvu, vraćam se tamo gde mi je mesto”.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Jedan od poslednjih razgovora major Tepić je imao sa svojim bratom:

- Čuli smo se i telefonom nekoliko dana pre tragedije. Rekao mi je tada da je situacija teška: “Šta misliš kako je kada ja moram da držim stražu. Dao sam svim vojnicima na volju da idu ako hoće. Otišli su svi Muslimani i Hrvati. Ostao je samo jedan deo vojnika, uglavnom Srbi”. Pitao sam ga hoće li da se vrati, jer su mu ovde žena i deca. Odgovorio mi je: “Ne, ja se ne vraćam! Ako treba ja ću ovo dići u vazduh.” On je to najavio, pre nego što je uradio.  Nikoga nije mrzeo, ali smo od malena slušali priče naših starih koji su bili ili su imali nekog ko je bio u Jasenovcu. Zbog toga mi je rekao: “Ne mogu da dozvolim da nam se dogodi ono što nam se dogodilo tokom Drugog svetskog rata.

Da je Milan stradao njegova porodica je saznala iz medija.

- Javili su na radiju da je dignuto u vazduh skladište u Bjelovaru. Ujak je odmah znao: “To je sigurno Milan uradio”. Ujna nije znala odmah. Prošao sam pored njihove kući i video sam je kako širi veš. Došli su iz Vojnog odseka da joj kažu. Bilo je jako teško gledati nju, Dragicu Milanovu suprugu i decu Aleksandra i Tanju. Najteže mi je bilo kada sam gledao decu kako pište, plaču. Bili su baš mali.                                                   

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Voleo bih barem jedna Milanova koščica bude u njegovom grobu

Slavko kaže da porodicu najviše boli što general Tepić nikada nije sahranjen.

- Nikada nisu pronađeni posmrtni ostaci mog Milana. Voleo bih da ima barem jedna koščica u tom njegovom grobu. Mi smo obavili sahranu bez tela. Išao sam na čelu te povorke, nosio sam njegovu sliku. Navodno u Zagrebu postoje posmrtni ostaci, ali do današnjih dana mi ništa zvanično nismo saznali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
petar

pre 3 godine

a šta je sa vojnikom koji je ostao nsa majorom. Zar on nije zaslužio da mu se zna ime i da pored heroja tepića ima spomenik pored bolnice Dragiša Nišović. Joj Srbijo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija