• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs/informer.rs

07.04.2021

15:00

JEREMIJA SE SVIRALA PRED CELOM VLADOM! Ljubiša Pavković o TOZOVCU: Bio je najkompletnija muzička figura na ovim prostorima! /VIDEO/

Estrada

JEREMIJA SE SVIRALA PRED CELOM VLADOM! Ljubiša Pavković o TOZOVCU: Bio je najkompletnija muzička figura na ovim prostorima! /VIDEO/

Podeli vest

Legendarni srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac preminuo je u utorak ujutru u 86. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

U svetu muzike odjeknula je tužna vest da nas je u 86. godini, od posledica borbe sa koronavirusom, napustio doajen narodne muzike, Predrag Živković Tozovac. Njegov kolega i prijatelj, umetnik na harmonici, Ljubiša Pavković, decenijama je sarađivao sa legendarnim pevačem, i rado se priseća zajedničkih trenutaka.

Nastupali su Tozovac i Ljubiša Pavković zajedno na bezbroj kocerata. Mnogo toga je ostalo za lepo sećanje, a među njima i TV nastupi. Pavković, majstor na harmonici, podseća da je Tozovac bio čovek „višestrukog talenta".

„Umeo je da peva, da svira da komponuje, i da bude voditelj - jednostavno, bio je jedan čovek koji je, u svakom slučaju, predstavljao najkompletniju muzičku figuru na ovim prostorima", rekao je Ljubiša Pavković. 

Pavković dodaje da je za karijeru koju je Tozovac izgradio, bilo važno to što je umeo i da komponuje, i da mu je u tom zadatku posebno od koristi bila - upravo harmonika. 

Foto: Printscreen RTS Javni servis

„Čini mi se da mu je harmonika veoma pomogla u komponovanju, jer on je, uz to što je bio pevač, čuo i sve to harmonski što je radio, a harmonija je nauka i po", smatra Pavković.

Govoreći o velikom tragu koji Tozovac ostavio iza sebe, Pavković potencira jedinstvenost Tozovca na našim prostorima.

„Bio je jedinstven bukvalno u svemu. I imao posebnu energiju. On je umeo da motiviše društvo, bio je pun duha, šaljivdžija, bio je kozer... S njim je bilo milina razgovarati, milina raditi, bio je vrhunski profesionalac", ispričao je Pavković.

Posebno se seća 31. decembra 1971. godine, kada su, sa brojnim drugim muzičarima i TV licima, imali zajednički TV nastup.

„Otvarao Drugi kanal televizije. To se odvijalo u Studiju 3, i tada je on bio podešen da može da bude kao jedna mala bioskopska sala, kaskadna. Učestvovali su Saša Subota sa svojim bendom, i jedan deo narodnog orkestra sa mojim pokojnim šefom Miodragom Jašarevićem", opisao je muzičar atmosferu koja je tada vladala na snimanju.

Foto: Printscreen RTS Javni servis

„Tozovac je tu prvi put izveo pesmu Ja sam ja, Jeremija, To je bilo, u ono vreme - Jeremija -  borac iz Prvog svetskog rata. Možete zamisliti, iz ove perspektive kako to izgleda -  zabranjena, kao, pesma. U prvom i u drugom redu su sedeli kompletna srpska vlada, bio je tu i čuveni Miodrag Petrović Čkalja, 'Sedmorica mladih'... To je nezaboravno bilo", priseća se Pavković TV nastupa, ali i reakcija za koje kaže da su bile - fantastične.

O pesmi Vlajna, koja je nastala pre nastupa na otvaranju Drugog kanala, Ljubiša Pavković priča kao o kompoziciji koja je koja bila pravi uzlet za Tozovca. Snimljena je, naravno - u Studiju 6, u Radio Beogradu.

„Sve najznačajnije što se odvijalo, sve što je vredelo, izašlo je iz tog studija. I posle toga je napravio sa pesmom Jeremija - bum! Onda je počela uzlazna putanja, pa 'Pesma leta'... Tako počinje njegov totalni uspon, koji je protkan brojnim, divnim kompozicijama, koje je on ostavio ovom narodu", priča Pavković.

Pogledajte:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost
Društvo

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost

Taman što se većina navikla na visoke temperature, koje su iznad vrednosti za ovo doba godine, meteorolozi najavljuju nagli pad temperature u noći između utorka i srede, a prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog iz Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da se ona može odraziti na ceo organizam, te da se opet očekuje da najveći problem imaju kardiovaskularni bolesnici, a mogu se očekivati i gastritisi i čir na želucu.

16.04.2024

10:32

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija