• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir.rs/Informer.rs

23.07.2021

12:43

SVI SU VOLELI NJEN GLAS, A ALKOHOL I DROGA SU JE ODVELI U SMRT! Na današnji dan pre 10 godina preminula je Ejmi Vajnhaus!

Estrada

SVI SU VOLELI NJEN GLAS, A ALKOHOL I DROGA SU JE ODVELI U SMRT! Na današnji dan pre 10 godina preminula je Ejmi Vajnhaus!

Podeli vest

Pevačica Ejmi Vajnhaus preminula je na današnji dan, 23. jula pre 10 godina u svom stanu u Londonu

Ona je pronađena mrtva u krevetu, a zvaničan uzrok smrti bio je slučajno trovanje alkoholom. Ejmi je umrla u svojoj 27. godini, na vrhuncu slave.

Ejmi Džejd Vajnhaus rođena je 14. septembra 1983. u Londonu, od oca Miča, taksiste i majke Dženis, apotekarke, koji su je "zarazili" džezom. Prvu gitaru dobila je sa 13 godina, a iduće godine napisala je i prvu kompoziciju. Mlada jevrejska buntovnica je sa 14 godina izbačena iz pozorišne škole Silvije Jang u Londonu, kao neprilagođena, jer je probušila nos i tetovirala se. Profesionalnu karijeru počela je sa 16 godina, nastupima u klubovima.

Sa 19 je snimila debi album Frank, sa pesmama sa primesama džeza, a njen glas su poredili sa glasom Sare Von, Erike Badu, Nine Simon, Mejsi Grej... U 22. godini Ejmi je objavila drugi album Back to Black, inspirisan ženskim grupama iz pedesetih i šezdesetih godina 20. veka, ali i vezom sa Blejkom Filderom-Sivilom, za koga će se udati 2007. i koga mnogi označavaju kao osobu koja je pevačicu navukla na krek i kokain.

Foto: APfoto

Ejmi Vajnhaus

Njena frizura u obliku košnice postala je inspiracija modnim dizajnerima, dok su njena ranjivost, krhkost i autodestruktivno ponašanje postali tema tabloida i predmet kritika i kontroverzi. U aprilu 2008. britanska nacija proglasila ju je drugom najvećom "vrhunskom heroinom", a mesec dana kasnije izabrana je za drugu najomraženiju ličnost na Ostrvu. Džordž Majkl je rekao da je "najbolja pevačica koju je čuo u celoj svojoj karijeri", dok je Kit Ričards upozorio da "neće još dugo", ukoliko ne promeni ponašanje. Muzički, Ejmi je eksperimentisala sa eklektičnom mešavinom džeza, soula, popa, regea, vorld bita i arenbija. Imala je sposobnost da u nastupe unese bol i očaj. Njen duboki kontraalt ponekad je zvučao kao mešavina glasova Bili Holidej, Dajne Vašington i Sare Von.

U poslednjim trenucima svog života, prema nekim izvorima, ona je ležala u krevetu s bocom pića, dok je gledala svoje spotove na Jutjubu i smejala se sama sebi.

Pevačica je godinama imala problem sa samopouzdanjem. Iako je bila veoma popularna, nikada nije mogla da se izbori sa tim uspehom. Samopouzdanja joj je uvek manjkalo pa je izlaz iz toga, nažalost, pronašla u velikoj količini droge koja ju je odvela u smrt.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59