• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vranje Pres

23.09.2021

13:50

Dragomira Mitića Gaceta na večni počinak ispratilo više stotina rođaka, prijatelja i poštovalaca

Vranje News

Estrada

Dragomira Mitića Gaceta na večni počinak ispratilo više stotina rođaka, prijatelja i poštovalaca

Podeli vest

Dragomir Mitić Gace, nekadašnji direktor Duvanske industrije Vranje (DIV), ispraćen je u sredu na večni počinak od više stotina rođaka, prijatelja i poštovalaca njegovog lika i dela na Šapranačkom groblju u Vranju

Ispraćaj posmrtnih ostataka Mitića, koji je dugi niz godina živeo u prestonici, bio je sa Topčiderskog groblja u Beogradu gde se takođe okupio veliki broj ljudi.

Komemoracija je nakon sahrane na Šapranačkom groblju u Vranju održana u Hotelu Putnik.

Na komemorativnom skupu prikazan je "in memoriam" kraći film o profesionalnoj karijeri i ličnim uspesima Dragomira Mitića Gaceta.

Sahranu i sve u vezi sa njom pratilo je poštovanje svih epidemijskih mera, a porodica je zbog velikog broja prisutnih na sahrani angažovala COVID redare.

Foto: Vranje News/porodična arhiva

Kako su najavili članovi familije, na inicijativu Mitićeve ćerke Tijane, koja već dugo radi kao profesor i naučnik na Edinburškom univerzitetu u Škotskoj, biće osnovana Fondacija Dragomir Mitić za stipendiranje mladih naučnika iz Vranja i okoline koji nemaju adekvatne uslove za školovanje.

Podsećanja radi, Dragomir Mitić Gace, bivši direktor Duvanske industrije Vranje, preminuo je prošle subote posle kraće bolesti u Beogradu u 72. godini.

Rođen je u Buštranju kod Vranja 1950.

Školovao se najpre u Vranju, a potom kao jedan od najboljih studenata na Mašinskom fakultetu u Nišu.

U to vreme dobio je stipendiju Alfa plam Vranje i po tom osnovu zasnovao u tom preduzeću radni odnos.

Bio je tehnički direktor i rukovodio razvojem mnogih poznatih proizvoda iz asortimana Alfa plam-a, za šta je nagrađivan.

Foto: Vranje News/porodična arhiva

Godine 1982. postao je direktor Duvanske industrije Vranje (DIV) gde je uspešno razvijao tehnološki proces i doveo fabriku na staze uspeha.

Naglašavao je neretko da je firma normalno funkcionisala, a radnici redovno primali plate i u vreme sankcija UN, kao da nisu ni uvedene.

Bio je duži niz godina predsednik duvanske grane Jugoslavije.

U tim godinama odbijao je politički angažman, te kandidaturu za gradonačelnika Vranja.

Foto: Vranje News/porodična arhiva

Jedno vreme, po privrednoj i ličnoj moći koju je posedovao, važio je za konkurenta čak i Dragomiru Tomiću iz Simpa za ključnog čoveka grada.

Dok je rukovodio Duvanskom industrijom zaključivao je velike poslove, a fabrika je imala oko 700 radnika i veliki broj kooperanata.

U to vreme DIV je prvi put u istoriji proizvodio cigarete Camel i Winston po licenci za američki "RJ Reynolds", razvijajući kasnije i brendove poput Wells, Filter 95, Formula...

Kako je sam u više navrata govorio bio je politički proganjan jer, kako je pričao, "nije hteo da savija kičmu pred Simpovcima".

DIV je privatizovao po starom zakonu, "da pripadne radnicima/akcionarima, a ne da je država nacionalizuje".

Taj njegov plan pao je u vodu posle 2000. kada je privatizacija poništena, a fabrika prodata.

Tokom radne karijere bio je jedan od producenata filma "Nečista krv", u režiji Stojana Stojčica, koji je snimljen na lokacijama u Vranju i okolini.

Nakon 2000. godine povukao se iz javnog i poslovnog života i posvetio porodici, supruzi, deci i unucima.

Sam je voleo da kaže da je "preživeo više života", čak 27 krivičnih prijava, sudski proces, saobraćajni udes 1996. godine, NATO bombardovanje kasarne u kojoj se nalazio, dva infarkta i saobraćajnu nesreću 2019. kao pešak kada ga je udario automobil u Beogradu.

Dobitnik je više društvenih nagrada i priznanja.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59