• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.10.2021

09:35

PREMINUO BRANKO MAMULA!

Printscreen You Tube

Estrada

PREMINUO BRANKO MAMULA!

Podeli vest

Jedan od najznačajnijih vojno-političkih rukovodilaca bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslevije, admiral flote Jugoslovenske Ratne Mornarice u penziji Branko Mamula, preminuo je sinoć u 101. godini u Tivtu

Mamula je bio jedna od najmarkantnijih ličnosti koje su učestvovale u formiranju i razvoju nekadašnje "Titove Jugoslavije", od Drugog svetskog rata do krvavog raspada SFRJ u građanskim ratovima početkom devedesetih, pišu podgoričke Vijesti.

Rođen je 30. maja 1921. u selu Slavsko Polje na Kordunu u Hrvatskoj.

Učesnik je Narodnooslobodilačkog rata i nosilac Partizanske spomenice 1941.

Nakon rata, obavljao je visoke dužnosti u Floti Jugoslovenske ratne mornarice, odnosno Vojnopomorskom školskom centru, kao i Petoj pomorskoj zoni JRM koja je kontrolisala Severni Jadran, a potom je obavljao dužnosti u Glavnoj političkoj upravi Ministarstva narodne odbrane, ali je odbio zahtev da preuzme dužnost načelnika Uprave državne bezbjednosti za oblast Hrvatskog primorja i Istre.

U junu 1979. postavljen je na dužnost načelnika Generalštaba JNA na kojoj ostaje do maja 1982. kada je imenovan za saveznog sekretara (ministra) za narodnu odbranu koju je obavljao do penzionisanja u najvišem mornaričkom činu - admiral flote, 1988. godine.

Mamula je nosilac 11 jugoslovenskih visokih odlikovanja i 10 drugih visokih ordena kojima su ga odlikovale Poljska, Sudan, Italija, Francuska, Indonezija, Nepal, Tunis, Grčka, Austrija i Jordan.

Dobitnik je i više spomen-medalja u SFRJ, ŠSR, Ruskoj Federaciji i Crnoj Gori.

Mamula će biti sahranjen danas na gradskom groblju Brdišta u Tivtu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Magvey

pre 2 godine

Te 1921, Kralj Aleksandar je tek zapoceo projekat zvani Jugoslavija. Kralj Petar jos bio ziv, Cercil je bio otpisani politicar, Hitler jos nije pronasao svoju omiljenu pivnicu. Mustafa Golubovic je pocinjao internacionalnu revolucionarnu karijeru a Tito je primecen kao mlad i perspektivan kadar Kominterne. U to vreme su grcki idealisti pokusali zauzimanje Istanbula - koje se katastrofalno zavrsilo. Nikola Pasic je jos uvek premijer kraljevske vlade a Musolini ce tek za 3 godine postati Duce. Ante Pavelic jos nije nacionalno i politicki sazreo, pa radi kao advokat. Milan Stojadinovic, sveze ozenjen devojkom sa Krfa pocinje svoju politicku karijeru. Poslednji Austrougarski car pokusava u Budimpesti restauraciju carevine. Lenjin definitivno postaje novi ruski car a komunisticke komune formirane u zapadnoj evropi se gase jedna po jedna. Hajduk Caruga pocinje da biva interesantan ondasnjoj zutoj stampi a najpoznatija pevacica sa nasih prostora - Sofka, postaje ikoma Pariskog kulturnog zivota.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija